Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Λογαριασμοί ρεύματος: Τι αλλάζει με το πλαφόν των 5 ευρώ – Φόβοι για αυξήσεις στα τιμολόγια

Δημοσιεύθηκε

στις

Κατατέθηκε χθες βράδυ στη Βουλή η διάταξη για το πλαφόν των 5 ευρώ στα μηνιαία πάγια των λογαριασμών ρεύματος – Τι αλλάζει για νοικοκυριά και επαγγελματίες.

Κατατέθηκε στη Βουλή από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα η διάταξη που ορίζει ότι δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 5 ευρώ μηνιαίως το ύψος των πάγιων χρεώσεων στους λογαριασμούς ρεύματος που επιβάλλονται ανά κατηγορία πελάτη, ανεξαρτήτως του όγκου της κατανάλωσης.

Η διάταξη κατατέθηκε με τη μορφή νομοτεχνικής βελτίωσης στο άρθρο 138 παρ.5 του ν. 4951/2022. Η νομοθετική παρέμβαση, θα προβλέπει πως οι χρεώσεις θα έχουν πλαφόν, δηλαδή δεν θα μπορούν να ξεπερνούν τις αντίστοιχες πριν την εφαρμογή του νέου πλαισίου λειτουργίας της ενέργειας στη χώρα μας.

Τι αλλάζει

Οι προμηθευτές με πάγιο άνω των 5 ευρώ, όπως και αυτοί που παρέχουν εκπτώσεις βάσει της μείωσης της χονδρεμπορικής τιμής είναι υποχρεωμένοι μέχρι και την 1η Αυγούστου να αναπροσαρμόσουν τα τιμολόγιά τους. Οι εταιρείες που ανακοίνωσαν τιμολόγια με αυξημένα ή και κλιμακωτά πάγια ανάλογα με την κατανάλωση είναι η Ηρων, η Watt+Volt και η Volton, οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες θα αναπροσαρμόσουν προς τα πάνω τις μοναδιαίες χρεώσεις κιλοβατώρας που ανακοίνωσαν την περασμένη Δευτέρα.

«Ορίσαμε ότι οι προμηθευτές πρέπει να δηλώνουν την καθαρή τιμή ηλεκτρικής ενέργειας. Είδαμε τελικά ότι κάποιοι προμηθευτές, ενώ όρισαν καθαρή τιμή, υπερ-πολλαπλασίασαν τις χρεώσεις παγίων. Γι’ αυτό και σήμερα φέρνουμε μια τροποποίηση και επιβάλλουμε στους προμηθευτές ανώτατο πλαφόν στα 5 ευρώ για χρεώσεις πάγιες.

Η μηνιαία χρέωση, το ανώτερο ταβάνι που μπορούν να έχουν είναι 5 ευρώ. Ετσι περιορίζουμε από τα 15 και από τα 20 ευρώ –κάποιοι άλλοι είχαν μεγαλύτερες πάγιες χρεώσεις αναλογικά με την κατανάλωση, που αυτό δεν είναι σωστό– και έτσι βάζοντας πλαφόν τους περιορίζουμε», τόνισε ο υπουργός Κώστας Σκρέκας προαναγγέλλοντας τη νέα παρέμβαση στη Βουλή.

Ο προβληματισμός

Ο «κόφτης» στα πάγια -που είχε προαναγγελθεί από το ΥΠΕΝ ήρθε ως αντίδραση στα νέα τιμολογίων, όπου ορισμένοι προμηθευτές επιχείρησαν είτε με αυξήσεις παγίων είτε με κλιμακωτές χρεώσεις ανάλογα με την κατανάλωση ρεύματος (που σε ορισμένες περιπτώσεις εκτόξευαν στα ύψη το πάγιο…) να μεταφέρουν στους καταναλωτές μέρος του κινδύνου από τη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος.

Ωστόσο, αρκετοί ανησυχούν οτι οι προμηθευτές θα δουν τη διάταξη που ήρθε τώρα για τον κόφτη στα πάγια ως μια ευκαιρία για την αναπροσαρμογή των τιμολογίων προς τα πάνω ώστε να περιορίσουν το ρίσκο.

Με δεδομένο μάλιστα οτι μέσα σε λιγότερο από μια εβδομάδα θα ανακοινώσουν έως την Κυριακή – το αργότερο την Δευτέρα – νέα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος για τον Αύγουστο, θεωρείται δεδομένο ότι θα είναι αυξημένα σε σχέση με αυτά που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη Δευτέρα.

Σε αυτά θα πρέπει να συμπεριλάβουν το πάγιο των 5 ευρώ μετά και την κυβερνητική ρύθμιση, όσες είχαν επιλέξει μέσω των κλιμακωτών χρεώσεων, υψηλότερα ποσά πάγιας χρέωσης, μετά την τροπολογία της Κυβέρνησης.

Επίσης θα πρέπει να αφαιρέσουν, όσοι το έκαναν, την σύνδεση των τιμολογίων με την χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος, όπως ζήτησε με επιστολές της Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Υπενθυμίζεται επίσης οτι με το νέο καθεστώς, τα τιμολόγια ρεύματος ανακοινώνονται έως τις 20 κάθε μήνα και έχουν ισχύ από τον επόμενο. Για παράδειγμα, τα τιμολόγια του Σεπτεμβρίου θα ανακοινωθούν έως τις 20 Αυγούστου, ενώ από 1η Αυγούστου αναστέλλεται η ρήτρα αναπροσαρμογής.

Το πολυνομοσχέδιο όπου βρίσκεται μέσα και η σχετική τροπολογία για τα πάγια ψηφίζεται απόψε από την Ολομέλεια.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ