Τη βούληση των ελληνικών αρχών να συνεχίσουν τη στήριξη της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ) – του γνωστού μας Υπερταμείου – υπογραμμίζουν οι Θεσμοί, στην 7η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη.

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, οι αρχές παρέχουν τη στήριξη που απαιτείται, ώστε η ΕΕΣΥΠ, που συγκεντρώνει κάτω από μία ενιαία θεσμική δομή σημαντικά περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου, να προωθεί τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις των δημόσιων επιχειρήσεων.

Αυτή τη στιγμή κορυφαία προτεραιότητα της ΕΕΣΥΠ αποτελεί η διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού και δη οι επιπτώσεις αυτής στα χαρτοφυλάκια και τις δραστηριότητες των δημόσιων επιχειρήσεων. Οι Θεσμοί διαπιστώνουν πως εύλογα, λόγω της πανδημίας, αναπροσαρμόστηκαν ή μεταβλήθηκαν ορισμένες προτεραιότητες του Υπερταμείου.

Μεγάλο το πλήγμα της πανδημίας στα έσοδα του ΟΑΣΑ

Ιδιαίτερα αρνητικός απεδείχθη ο αντίκτυπος της πανδημίας στον ΟΑΣΑ, με τα έσοδα του Οργανισμού να μειώνονται αισθητά, λόγω της αυξημένης αβεβαιότητας που προκαλεί ο κορονοϊός, αλλά και λόγω των περιοριστικών μέτρων στην κυκλοφορία των πολιτών που επιβλήθηκαν τους προηγούμενους μήνες και συγκεκριμένα από τα μέσα Μαρτίου μέχρι τα μέσα Μαΐου.

Όπως παρατηρεί η Κομισιόν, στη νέα έκθεση αξιολόγησής της, παρά τις σοβαρότατες δυσκολίες που επέφερε η πανδημία, το έργο της ΕΕΣΥΠ συνεχίζεται, με στόχο να εκπληρωθούν οι υποχρεώσεις που έχουν αναληφθεί και να προχωρήσουν τα στρατηγικά σχέδια που έχουν προαναγγελθεί. Σε ό,τι αφορά την περίπτωση του ΟΑΣΑ, οι Θεσμοί επισημαίνουν πως ζητήθηκε κρατική βοήθεια, προκειμένου να καλυφθεί η ζημιά των προηγούμενων μηνών. Οι αρχές απάντησαν θετικά στο αίτημα του ΟΑΣΑ για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο, ενώ ένα συμπληρωματικό αίτημα κατατέθηκε και για τον μήνα Ιούνιο.

Καθυστερήσεις στα σχέδια της ΕΤΑΔ

Σε ό,τι αφορά τους στόχους της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), οι Θεσμοί διαπιστώνουν πως σημειώθηκε σημαντική πρόοδος σε ό,τι αφορά το χαρτοφυλάκιο διαχείρισης ακινήτων, ωστόσο κάποια σχέδια αποδείχθηκαν κατώτερα των προσδοκιών.

Οι ισχυρές επιδόσεις στο μέτωπο των ακινήτων είναι αναγκαίες, σύμφωνα με την Κομισιόν, τόσο για να διευκολυνθεί η προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα, όσο και να επιταχυνθεί η μείωση του δημοσίου χρέους.

Κρίσιμη θεωρείται για την ΕΤΑΔ και η επίλυση ορισμένων σοβαρών νομικών εκκρεμοτήτων, καθώς έχουν σημαντικό δημοσιονομικό αντίκτυπο. «Η αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων και η μέγιστη αξιοποίηση της δυναμικής του χαρτοφυλακίου ακινήτων είναι σημαντικές για το μέλλον», τονίζουν οι Θεσμοί.

Υπενθυμίζεται εδώ τον περασμένο Μάιο, το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε τη μεταβίβαση 10.119 ακινήτων του Δημοσίου στην ΕΤΑΔ. Πλέον, γίνεται σαφές πως μόλις ολοκληρωθεί ο απαραίτητος έλεγχος του χαρτοφυλακίου, τότε η μεταβίβαση των ακινήτων δύναται να προχωρήσει.

Το μέλλον

Πλέον, σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, το μεγάλο ζητούμενο για την ΕΕΣΥΠ είναι να αναπροσαρμοστούν οι στόχοι του 2020, σε άμεση συνάρτηση με την εξέλιξη της πανδημίας, αλλά και να τεθούν οι νέοι στόχοι και τα νέα πλάνα για τη διετία 2021-2022. Εκείνο που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν είναι ότι πολλές δημόσιες επιχειρήσεις θα βρεθούν αντιμέτωπες με μεγάλους κινδύνους, εάν το μακροοικονομικό περιβάλλον της Ελλάδας επιδεινωθεί εκ νέου το επόμενο διάστημα. Πηγή: insider.gr