Ελάτε στην παρέα μας

Επιχειρήσεις

Επιχειρήσεις: Νέα παράταση στην επιστρεπτέα προκαταβολή για 10.000 επιχειρήσεις

Δημοσιεύθηκε

στις

Προθεσμία πέντε μηνών για την καταβολή της πρώτης δόσης της επιστρεπτέας προκαταβολής δίνει το υπουργείο Οικονομικών σε 10.000 επιχειρήσεις που δεν είχαν υποβάλλει τα δικαιολογητικά που προέβλεπε νομοθεσία.

Το οικονομικό επιτελείο έχει αποφασίσει να τους δώσει μία ακόμη ευκαιρία και συγκεκριμένα μέχρι τις 31 Μαΐου για να συμπληρώσουν τον φάκελο τους, με την πληρωμή της πρώτης δόσης στα τέλη Ιουνίου. Σε διαφορετική περίπτωση θα κληθούν να επιστρέψουν τα ποσά που έλαβαν.

Η ανακοίνωση

– Παρατείνεται έως τις 31/05/2023 η προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα “myBusinessSupport” της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για όσες επιχειρήσεις – δικαιούχους δεν έχουν ακόμη υποβάλει πλήρως τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη λήψη ενισχύσεων μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής και

-Παρατείνεται έως τις 30/06/2023 η καταβολή των ποσών.

Σημειώνεται ότι στα τέλη Νοεμβρίου 2022 “σώθηκαν” και άλλες επιχειρήσεις με σχετική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών. Συγκεκριμένα, είχε αποφασισθεί να λαμβάνεται υπόψη ότι έχει τηρηθεί η υποχρέωση διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων εφόσον η διαφορά του μέσου όρου εργαζομένων κατά τους μήνες υποχρέωσης διατήρησης διαφέρει κατά λιγότερο από μία μονάδα (έναντι του μηδενός που ίσχυε ως τώρα) σε σχέση με τον αρχικό αριθμό εργαζομένων που απασχολούσε η επιχείρηση.

Στο μεταξύ το επόμενο διάστημα αναμένεται η ΑΑΔΕ να ολοκληρώσει και τον έλεγχο των ενστάσεων από επιχειρήσεις που υπέβαλαν αίτηση αλλά έμειναν εκτός. Ηδη έχει κληθεί η γενική διεύθυνση οικονομικών υπηρεσιών να επανεξετάσει το πλήθος των αιτήσεων έως τις 28 Φεβρουαρίου 2023. Μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων και εφόσον προκύψουν περιπτώσεις που αδίκως κόπηκαν από το πρόγραμμα θα δοθεί εντολή να πιστωθούν τα σχετικά ποσά που δικαιούνται στους λογαριασμούς τους. Οσες εξ αυτών λάβουν την κρατική ενίσχυση, θα κληθούν να εξοφλήσουν την οφειλή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε 96 άτοκες δόσεις από τον Ιούνιο του 2023 ενώ τα ποσά που θα επιστρέψουν θα είναι “κουρεμένα” έως 75%, όπως ισχύει και για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις που έλαβαν το κρατικό δάνειο.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις που έχουν εκδοθεί, σε περίπτωση που από την επανεξέταση προκύπτει η βασιμότητα του σχετικού αιτήματος, ο φάκελος αποστέλλεται από την αρμόδια ΓΔΟΥ στην ΑΑΔΕ για επανεξέταση. Στη συνέχεια, η ΑΑΔΕ προβαίνει εκ νέου σε αυτοματοποιημένο έλεγχο των προϋποθέσεων, λαμβάνοντας υπόψη αποκλειστικά τα στοιχεία που έχει δηλώσει η επιχείρηση στη φορολογική διοίκηση, με την επιφύλαξη των οριζόμενων στις αποφάσεις αυτές περί πραγματοποίησης διασταυρώσεων, και διενέργειας φορολογικού ελέγχου. Εάν από τον αυτοματοποιημένο έλεγχο προκύψει ότι η επιχείρηση δικαιούται τη χορήγηση της ενίσχυσης δημιουργείται από τη ΓΔΗΛΕΔ συγκεντρωτική και αναλυτική κατάσταση με τα στοιχεία των δικαιούχων και το δικαιούμενο ποσό. Η ενίσχυση καταβάλλεται από τη ΓΔΟΥ του Υπουργείου Οικονομικών.

ΠΗΓΗ: capital.gr

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ