Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Επίδομα Θέρμανσης: «Καταιγισμός» τις πρώτες 48 ώρες – Πάνω από 160.000 αιτήσεις

Δημοσιεύθηκε

στις

«Βροχή» αιτήσεων για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης, στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, ενώ για καταλάβουμε ακριβώς τι συμβαίνει αξίζει να αναφέρουμε πως από το βράδυ της Δευτέρας (15/11) που άνοιξε η πλατφόρμα, myΘέρμανση, μέχρι το πρωί της Τετάρτης (17/11) είχαν υποβληθεί στο σύστημα 166.344 αιτήσεις.

Να υπενθυμίσουμε πως η ημερομηνία λήξης καταβολής των αιτήσεων είναι η 15η Δεκεμβρίου.

Πότε θα γίνουν οι πληρωμές

Επιπλέον, σημειώνεται ότι για τα καύσιμα (υγραέριο, καυσόξυλα, βιομάζα- πέλετ, θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης) η καταβολή του επιδόματος γίνεται ανάλογα με την ημερομηνία καταχώρησης των παραστατικών με καταληκτική ημερομηνία την 15η Απριλίου 2022.

Ειδικά για το φυσικό αέριο καταχωρίζονται έως την 31η Μαΐου 2022 δικαιολογητικά αγορών της περιόδου από 1.10.2021 έως 31.3.2022 με ημερομηνία έκδοσης του παραστατικού πληρωμής έως την 16η Μαΐου 2022.

Ποιοι θα εξαιρεθούν δια παντός από την επιδότηση

Θα πρέπει να τονιστεί ότι απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή, για τη συμπλήρωση των αιτήσεων για τη λήψη επιδότησης επειδή καταναλώνουν πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα, βιομάζα (πέλλετ) ή θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης.

Κατά τη διάρκεια της υποβολής των αιτήσεων για τη λήψη της επιδότησης, αλλά μετά γίνεται έλεγχος των δικαιούχων.

Συγκεκριμένα, η Διεύθυνση Ανάπτυξης Τελωνειακών, Ελεγκτικών και Επιχειρησιακών Εφαρμογών (Δ.Α.Τ.Ε.) της Α.Α.Δ.Ε. μετά την επεξεργασία και έλεγχο των υποβαλλόμενων αιτήσεων και των στοιχείων που επεξεργάζεται από το πληροφοριακό σύστημα διακινητών πετρελαίου θέρμανσης (ΔΙ.ΠΕ.ΘΕ.), δημιουργεί καταστάσεις σε ηλεκτρονική μορφή ανά αρμόδια Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (Δ.Ο.Υ.), που περιλαμβάνουν τους αιτούντες για τους οποίους προκύπτουν αμφιβολίες ως προς τη νομιμοποίησή τους, τη νομιμότητα των συναλλαγών ή τα δικαιούμενα ποσά.

Οι συγκεκριμένες καταστάσεις διαβιβάζονται ηλεκτρονικά στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ., προκειμένου να πραγματοποιήσουν τους απαιτούμενους ελέγχους για την εξακρίβωση των πραγματικών περιστατικών.

Οι Δ.Ο.Υ. μετά τη διενέργεια του ελέγχου, προβαίνουν σε συμπλήρωση των καταστάσεων με τις διαπιστώσεις τους και τις αποστέλλουν, έστω και τμηματικά στη Διεύθυνση Ανάπτυξης Τελωνειακών, Ελεγκτικών και Επιχειρησιακών Εφαρμογών (Δ.Α.Τ.Ε.) για την περαιτέρω προώθηση της διαδικασίας πληρωμής των δικαιούχων.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ