Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Επίδομα θέρμανσης: Θα χορηγούνται μέχρι και 700 ευρώ – Οι αλλαγές στα κριτήρια

Δημοσιεύθηκε

στις

Αλλαγές στη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης ανακοίνωσε νωρίτερα την Πέμπτη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Πρόκειται για αλλαγή των κριτηρίων με το επίδομα να φτάνει πλέον και τα 600, μπορεί και τα 700 ευρώ, όταν το ελάχιστο όριο ήταν τα 80 (που παραμένει ίδιο) και το μέγιστο (που αλλάζει) τα 450 ευρώ.

Πλέον όλοι θα δικαιούνται επιδόματος θέρμανσης ανάλογα με την ανάγκη. Επίσης αναμένεται στο φόντο του έντονου φαινομένου ενεργειακής φτώχειας που φέρνει η ύφεση και η ανεργία αναμένεται να διευρυνθεί και ο αριθμός των δικαιούχων που θα λάβουν το ποσό της επιδότησης.

Μπαίνει και το φυσικό αέριο και το υγραέριο

Στη χρηματοδότηση εκτός από το πετρέλαιο θέρμανσης εντάσσονται το φυσικό αέριο, υγραέριο, ακόμα και το πέλετ για περιοχές με υψηλές ανάγκες θέρμανσης, κάτω από 2.500 κατοίκους, αλλά σε ορεινές περιοχές, ούτως ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα μικροσωματιδίων, όπως στα αστικά κέντρα.

«Δεν κάνουμε παρέμβαση σε όσους θερμαίνονται με ηλεκτρικό», ξεκαθάρισε ο κ. Σκυλακάκης. Στην κατηγορία αυτή υπάρχουν τα κοινωνικά τιμολόγια των παρόχων.

Το επίδομα θα καταβληθεί τον Δεκέμβριο, αφού πρώτα εκδοθεί υπουργική απόφαση, περί το τέλος Νοεμβρίου.  Οι πολίτες θα πρέπει να ανεβάσουν στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ τον αριθμό των τιμολογίων.

Ίδια παραμένουν τα εισοδηματικά κριτήρια

Ξεκαθαρίστηκε ότι το επίδομα θα χορηγείται με βάση τις πραγματικές ανάγκες. Δεν θα παίρνει το ίδιο επίδομα θέρμανσης κάτοικος στην Κάρπαθο, με κάποιον άλλο που ζει σε ένα χωριό στα ορεινά της Φλώρινας.

Όπως διευκρίνισε αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών τα εισοδηματικά κριτήρια θα παραμείνουν ίδια:

– Εισοδηματικά κριτήρια: Ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα έως 12.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή χήρο/χήρα ή σε διάσταση και 20.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης. Το όριο αυτό προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Για τη μονογονεϊκή οικογένεια το εισόδημα ανέρχεται σε 22.000 ευρώ, και προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο.

– Ακίνητη Περιουσία: Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας να μην υπερβαίνει το ποσό των 130.000 ευρώ για τους άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και το ποσό των 250.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ