Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Ανοίγει ο δρόμος για την παραχώρηση των 10 περιφερειακών λιμανιών

Δημοσιεύθηκε

στις

Παράταση των συμβάσεων παραχώρησης που έχει υπογράψει κάθε οργανισμός λιμένα στα 60 χρόνια, από τα 50 που είναι σήμερα προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε χθες Τρίτη.

Με αυτό τον τρόπο γίνονται πιο «ελκυστικές» και οι υποπαραχωρήσεις δραστηριοτήτων σε όσα λιμάνια, από τα 10 που ελέγχει το ΤΑΙΠΕΔ, δεν πωληθούν, αλλά αξιοποιηθούν με αυτό τον τρόπο.

Όπως αναφέρεται, «με την προτεινόμενη ρύθμιση προτείνεται η αύξηση της διάρκειας των ανωτέρω Συμβάσεων Κύριας Παραχώρησης στα εξήντα (60) έτη, ώστε οι υπο-παραχωρήσεις να δύναται να έχουν μεγαλύτερη χρονική διάρκεια που να αυξάνει και να μεγιστοποιείτο επενδυτικό ενδιαφέρον».

Επίσης παρέχεται στο ΤΑΙΠΕΔ το δικαίωμα σύναψης μίας ή περισσοτέρων, ταυτόχρονων ή διαδοχικών συμβάσεων υπο-παραχώρησης συγκεκριμένων επιχειρησιακών μονάδων, λειτουργιών και υπηρεσιών των λιμενικών και άλλων εγκαταστάσεων.

Τα προς αξιοποίηση λιμάνια

Σημειώνεται πως προς αξιοποίηση από το ΤΑΙΠΕΔ βρίσκονται 10 περιφερειακά λιμάνια: Αλεξανδρούπολης, Βόλου, Ελευσίνας, Ηγουμενίτσας, Ηρακλείου, Καβάλας, Κέρκυρας, Λαυρίου, Πάτρας και Ραφήνας. 

Μια ακόμη αλλαγή που προβλέπεται από την τροπολογία είναι στο ανταποδοτικό τέλος των υποπαραχωρήσεων που επιβάλλεται επιπλέον και ανεξάρτητα από το συνολικό οικονομικό αντάλλαγμα της παραχώρησης που καταβάλλει ο υπο-παραχωρησιούχος. Για τα δέκα περιφερειακά λιμάνια προβλέπεται πως το τέλος μπορεί να φτάνει και το 5%, ενώ με υπουργική απόφαση μπορεί να κινηθεί σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ