Ελάτε στην παρέα μας

Κόσμος

Politico: Η Φον ντερ Λάιεν προσπαθεί να εξασφαλίσει την επανεκλογή της στην Κομισιόν με μια “επιχείρηση γοητείας”

Δημοσιεύθηκε

στις

Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και το επιτελείο της έχουν ξεκινήσει μια επιχείρηση γοητείας με σκοπό να εξασφαλίσουν επιτυχή κατάληξη στη μυστική ψηφοφορία για την επανεκλογή της στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Στρασβούργο.

Αν και έχει την υποστήριξη της πλειοψηφίας των εθνικών ηγετών, χρειάζεται τις ψήφους 361 ευρωβουλευτών για να εγκριθεί η εκλογή της από το Ευρωκοινοβούλιο. Η αποτυχία θα είχε σοβαρές συνέπειες για την αξιοπιστία του μπλοκ και την καριέρα της ίδιας.

Τα τηλέφωνα καίνε και η φον ντερ Λάιεν μαζί με την ομάδα της προσπαθούν να συναντήσουν όσο το δυνατόν περισσότερους Ευρωπαίους ευρωβουλευτές, συχνά ατομικά, καθώς δεν μπορεί καμία πολιτική ομάδα της Ε.Ε. να εγγυηθεί την ψήφο όλων των ευρωβουλευτών της.

«Πρέπει να διαπραγματευτείς και να ελπίζεις ότι θα τηρήσουν την υπόσχεσή τους», δήλωσε άτομο που βρίσκεται κοντά στη Φον Ντερ Λάιεν που μίλησε με την προϋπόθεση ότι δεν θα γίνει γνωστή η ταυτότητά του. «Υπάρχει μεγάλη διαφορά σε σχέση με την προηγούμενη φορά. Γνωρίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έχει ήδη πολλές από αυτές τις προσωπικές σχέσεις με τους ευρωβουλευτές»

Ωστόσο, λόγω του μυστικού χαρακτήρα της ψηφοφορίας, είναι δύσκολο για τη Φον ντερ Λάιεν και τους ηγέτες των ομάδων να επιβάλουν την πρακτική του “αμερικανικού μαστίγωματος”, όπως δήλωσε ο Θανάσης Μπακόλας, γενικός γραμματέας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, αναφερόμενος στη χρήση κινήτρων ή απειλών για την ψήφο των βουλευτών.

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει

«Είναι πρόκληση», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος αντιμετώπισε δύο φορές (με επιτυχία) μυστική ψηφοφορία από τους ευρωβουλευτές. «Είναι πραγματικά ανεξάρτητοι όταν ψηφίζουν μυστικά».

Αυτή η ανεξαρτησία έρχεται με κόστος τη λογοδοσία στους ψηφοφόρους.

«Είναι αντιδημοκρατικό», δήλωσε η Ναταλί Μπρακ, καθηγήτρια πολιτικών επιστημών στο Université Libre de Bruxelles.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προτρέπει συνεχώς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο της ΕΕ να είναι πιο διαφανείς, να λαμβάνουν υπόψη το αποτέλεσμα των εκλογών της ΕΕ όταν επιλέγουν ποιος θα αναλάβει τις κορυφαίες θέσεις

«Αλλά ταυτόχρονα, οι πολίτες δεν γνωρίζουν την άμεση σχέση μεταξύ της ψήφου τους για έναν ευρωβουλευτή και του αν ο εν λόγω ευρωβουλευτής θα ψηφίσει υπέρ ή κατά του επόμενου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Από δημοκρατική άποψη, αυτό δεν είναι σπουδαίο», τονίζει η Μπρακ.

Για να περάσει τον πήχη των 361 ψήφων, η φον ντερ Λάιεν θα ελπίζει σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη υποστήριξη από τις κεντρώες ομάδες που την υποστήριξαν την προηγούμενη φορά – το δικό της ΕΛΚ, τους κεντροαριστερούς Σοσιαλιστές και Δημοκράτες (S&D) και τη φιλελεύθερη Ανανέωση – οι οποίες διαθέτουν συνολικά σχεδόν 400 έδρες.

Μεγάλο ερωτηματικό παραμένει η στάση της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι. Η Μελόνι απείχε όταν ήρθε η ώρα να ψηφίσει για τη φον ντερ Λάιεν στο Συμβούλιο της ΕΕ.

Η ίδια η φον ντερ Λάιεν δεν το ρισκάρει. Χαρακτηριστικό είναι ότι δεν πήγε στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον αυτή την εβδομάδα για να επικεντρωθεί «στο έργο της για τη δημιουργία μιας πλειοψηφίας υπέρ μιας ισχυρής Ευρώπης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», δήλωσε ο Ερίκ Μαμέρ, επικεφαλής εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ