Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Ρωσικό πετρέλαιο: Από σήμερα τίθεται σε ισχύ το εμπάργκο της ΕΕ

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε ισχύ τίθεται από σήμερα το εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο και το όριο τιμής σε μια προσπάθεια της Δύσης να περιορίσει δραστικά τα έσοδα της Ρωσίας, προκειμένου να επηρεάσει τη χρηματοδότηση του πολέμου στην Ουκρανία.

Μέρος δέσμης κυρώσεων προκειμένου να τιμωρηθεί η Ρωσία για τη στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία, το εμπάργκο τύποις ίσχυε ήδη αμέσως μετά την υιοθέτησή του, όμως επετράπη περίοδος προσαρμογής στα κράτη-μέλη της ΕΕ για να εφαρμόσουν σταδιακά την απαγόρευση.

Αναλυτικότερα, το μέτρο αφορά στο εμπάργκο στις θαλάσσιες μεταφορές εισαγόμενου, ρωσικού πετρελαίου στην ΕΕ, αλλά και στην θέσπιση ανώτατου ορίου τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο (60 δολάρια ανά βαρέλι) από την ΕΕ, τους G7 και την Αυστραλία, ώστε να περικοπούν δραστικά οι εισπράξεις της Μόσχας από τον «μαύρο χρυσό».

Ταυτόχρονα, τίθεται σε ισχύ όριο τιμής για το ρωσικό πετρέλαιο που μεταφέρεται με πλοία, μέτρο σχεδιασμένο για να πλήξει τα έσοδα της χώρας από τις εξαγωγές ενέργειας. Ορίστηκε στα 60 δολάρια το βαρέλι.

Το όριο τιμής συνδέεται με αποφάσεις των G7 για να μειωθούν τα έσοδα της Ρωσίας από τις εξαγωγές ενέργειας στην παγκόσμια αγορά, ιδίως σε χώρες όπως η Κίνα ή η Ινδία.

Δυνάμει του μέτρου, αν το ρωσικό αργό μεταφέρεται ή ασφαλίζεται ή χρηματοδοτείται ή οι μεταφορείς λαμβάνουν τεχνική υποστήριξη και υπηρεσίες από δυτικές εταιρείες, απαγορεύεται να πωλείται πάνω από τα 60 δολάρια το βαρέλι.

 

Εξαιρέσεις 

Εξαιρέσεις στο μέτρο αφορούν την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Τσεχία, τρία κράτη μέλη με υψηλό βαθμό εξάρτησης από το αργό της Ρωσίας που μεταφέρεται με αγωγούς, τόσο λόγω της γεωγραφικής τους θέσης, όσο και της αδυναμίας τους να το υποκαταστήσουν άμεσα.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ