Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Νέος Πρόεδρος της Βραζιλίας ο Λούλα ντα Σίλβα

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο πρώην αριστερός πρόεδρος Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα είναι ο νέος πρόεδρος της Βραζιλίας, καθώς αναδείχθηκε νικητής του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν την Κυριακή, ολοκληρώνοντας την πιο πολωμένη εκλογική κούρσα στη σύγχρονη ιστορία της χώρας και στερώντας από τον ακροδεξιό, απερχόμενο πλέον, πρόεδρο Ζαΐχ Μπολσονάρου μια δεύτερη θητεία.

Το Ανώτατο Εκλογικό Δικαστήριο της χώρας ανακοίνωσε τη νίκη του Λούλα, ο οποίος συγκέντρωσε το 50,9% των έγκυρων ψηφοδελτίων έναντι 49,1% του αντιπάλου του, Ζαΐχ Μπολσονάρου.

Οι εκλογές, που αμαυρώθηκαν από τις κατηγορίες του Εργατικού Κόμματος του Λούλα ότι η προσκείμενη στον Μπολσονάρου αστυνομία προσπάθησε να καταστείλει την εκλογική διαδικασία σε ορισμένες περιοχές, πέραν του προφανούς στόχου, δηλαδή την εκλογή του νέου προέδρου της χώρας, αποτελούν επίσης και ένα είδος δημοψηφίσματος ανάμεσα σε δύο εντελώς διαφορετικά -και εκ διαμέτρου αντίθετα- οράματα για το μέλλον της Βραζιλίας.

 

 

Συγχαρητήρια από τον πολιτικό κόσμο

Ηγέτες σε όλο τον κόσμο χαιρέτισαν τη νίκη του Λούλα ντα Σίλβα.

«Απευθύνω τα συγχαρητήριά μου στον Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα για την εκλογή του στην προεδρία της Βραζιλίας έπειτα από τις ελεύθερες, δίκαιες και αξιόπιστες εκλογές» στη μεγαλύτερη λατινοαμερικάνικη χώρα, ανέφερε ανακοίνωση Τύπου που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της αμερικανικής προεδρίας από τις υπηρεσίες του Τζο Μπάιντεν. Στο λακωνικό κείμενο προστίθεται πως ο Αμερικανός πρόεδρος «αδημονεί» να «δουλέψει» με τον Βραζιλιάνο ομόλογό του, ώστε να «συνεχιστεί η συνεργασία των δυο χωρών μας».

«Μαζί, θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να αντιμετωπίσουμε τις πολλές κοινές προκλήσεις και θα ανανεώσουμε τον δεσμό φιλίας ανάμεσα στις δυο χώρες μας», τόνισε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους Εμανουέλ Μακρόν μέσω Twitter μερικά λεπτά μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος από την εφορευτική επιτροπή, αναρτώντας το ίδιο μήνυμα στα πορτογαλικά, κρίνοντας πως η νίκη του Λούλα «ανοίγει νέα σελίδα στην ιστορία της Βραζιλίας».

«Ο λαός της Βραζιλίας μίλησε. Αδημονώ να συνεργαστώ με τον Λούλα για να ενισχύσουμε την εταιρική σχέση των χωρών μας (…) και να προωθήσουμε τις κοινές μας προτεραιότητες — όπως την προστασία του περιβάλλοντος», σημείωσε μέσω Twitter ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό.

«Ο Λούλα νίκησε, ευλογημένος ο λαός της Βραζιλίας. Θα υπάρξει ισότητα και ουμανισμός», ήταν το σχόλιο του προέδρου του Μεξικού Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, επίσης μέσω Twitter.

«Τεράστια συγχαρητήρια στον Λούλα για την τρομερή νίκη του στις βραζιλιάνικες εκλογές. Αδημονώ να συνεργαστώ μαζί σου για την προστασία του παγκόσμιου περιβάλλοντός μας», διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Άντονι Αλμπανέζι.

«Σε αγκαλιάζουμε αδελφέ πρόεδρε Λούλα», ανέφερε απλά ο πρόεδρος της Κούβας Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ. Παρόμοιος ήταν ο τόνος του προέδρου της Χιλής: «Λούλα. Αγαλλίαση!», συνόψισε ο Γκαμπριέλ Μπόριτς.

«Συγχαίρω τον Λούλα για την εκλογή του (…). Θα συνεχίσουμε να να ενισχύουμε τη φιλία και τη συνεργασία των χωρών μας, για να έλθουν καλύτερες μέρες για τους πολίτες μας. Η περιφέρειά μας συνεχίζει την ολοκλήρωσή της με πλουραλισμό», ανέφερε ο πρόεδρος του Ισημερινού Γκιγέρμο Λάσο, ενώ ο Γουστάβο Πέτρο, ο πρόεδρος της Κολομβίας, που εξελέγη τον Ιούνιο, έγραψε απλά: «Ζήτω ο Λούλα».

«Η δημοκρατία θριάμβευσε στη Βραζιλία. Ζήτω οι λαοί που είναι αποφασισμένοι να ζήσουν ελεύθεροι, κυρίαρχοι και ανεξάρτητοι!», σχολίασε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο

«Συγχαρητήρια αδελφέ Λούλα. Η νίκη σου ενισχύει τη δημοκρατία και την ολοκλήρωση της Λατινικής Αμερικής. Είμαστε σίγουροι πως θα οδηγήσεις τον λαό της Βραζιλίας στον δρόμο της ειρήνης, της προόδου και της κοινωνικής δικαιοσύνης», τόνισε ο πρόεδρος της Βολιβίας Λουίς Άρσε.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ