Ελάτε στην παρέα μας

Κόσμος

Κίνα: Φόβοι για νέο ξέσπασμα της πανδημίας – Έκλεισε κεντρική αγορά στο Πεκίνο

Δημοσιεύθηκε

στις

Κεντρική αγορά χονδρικής πώλησης αγροτικών προϊόντων έκλεισαν προσωρινά οι αρχές στο Πεκίνο, μετά τα πάνω από 50 κρούσματα μετάδοσης του Covid-19 που καταγράφηκαν στην πρωτεύουσα της Κίνας, τις τελευταίες δύο ημέρες.

Το κλείσιμο της αγοράς χονδρικής Σινφάντι στις 03.00 τα ξημερώματα του Σαββάτου τοπική ώρα (21.00 Παρασκευή ώρα Ελλάδας) αποφασίστηκε αφού, όπως έγινε χθες γνωστό, δύο άνδρες που εργάζονταν σε κέντρο ερευνών για το κρέας και πρόσφατα είχαν επισκεφθεί τη συγκεκριμένη αγορά, μολύνθηκαν από τον νέο κορονοϊό. Ακόμη δεν έχει καταστεί σαφές πώς μολύνθηκαν οι δύο άνδρες.

Η εξέλιξη αυτή εντείνει τις ανησυχίες για ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας στον πλανήτη. Περισσότεροι από 7,66 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν διαγνωσθεί θετικοί στον Covid-19 παγκοσμίως, ενώ περισσότεροι από 420.000 έχουν χάσει τη ζωή τους παγκοσμίως. Ο νέος ιός εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε αγορά τροφίμων στην Γουχάν, την πρωτεύουσα της επαρχίας Χουμπέι, στην κεντρική Κίνα, τον Δεκέμβριο.

Οι αρχές στο Πεκίνο είχαν προηγουμένως αναστείλει τις αγοραπωλησίες βοδινού και πρόβειου κρέατος στην αγορά Σινφάντι, ενώ παράλληλα είχαν προχωρήσει στο κλείσιμο και άλλων αγορών χονδρικής στην πόλη.

Τις ανησυχίες για τον κίνδυνο περαιτέρω εξάπλωσης του ιού αποτυπώνει η απόφαση μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ στο Πεκίνο, να αποσύρουν τη νύχτα από τα ράφια τους  τον σολομό, μετά τον εντοπισμό του SARS-CoV-2 σε επιφάνειες κοπής που χρησιμοποιούνται για εισαγόμενα στελέχη του ψαριού στην αγορά, ανέφερε η κρατική εφημερίδα Beijing Youth Daily.

Οι υγειονομικοί ερευνητές έλαβαν 1.901 δείγματα από κρέας, επιφάνειες, κάδους απορριμμάτων, χειρολαβές και άλλα αντικείμενα στην αγορά Σινφάντι και 40 από αυτά βρέθηκαν θετικά, ανέφεραν οι αξιωματούχοι.

Παράλληλα, 11 συνοικίες στο νοτιοδυτικό Πεκίνο τέθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ανάλογη με αυτή που ισχύει εν καιρώ πολέμου και τις έθεσαν έτσι σε απόλυτη καραντίνα, λόγω της εμφάνισης νέων κρουσμάτων της COVID-19 στη Σινφάντι, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές. Επτά κρούσματα της COVID-19 εντοπίστηκαν κοντά σε αυτήν την περιοχή, περιλαμβανομένων έξι σήμερα, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές.

Εκπρόσωπος της περιοχής όπου εντοπίστηκαν τα κρούσματα, ανέφερε σε ενημέρωση πως εντοπίστηκαν 45 θετικά περιστατικά σε 517 ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν στην αγορά Σινφάντι. Όλοι είναι ασυμπτωματικοί, σύμφωνα με τις αρχές, οι οποίες και τοποθέτησαν φρουρούς στην αγορά σε 24ωρη βάση. Στο μεταξύ, ανακοινώθηκε ότι θα πραγματοποιηθούν συνολικά περισσότερα από 10.000 τεστ στους κατοίκους της περιοχής.

Τα σχέδια για το άνοιγμα τη Δευτέρα, των τριών πρώτων τάξεων του δημοτικού ανεστάλησαν και οι αθλητικές εκδηλώσεις ακυρώθηκαν. Αγώνας δρόμου που ήταν προγραμματισμένος για σήμερα Σάββατο, ήταν η πρώτη εκδήλωση θύμα της νέας καραντίνας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ