ΗΠΑ: Ρεκόρ θανάτων σε 24 ώρες – «Ζούμε μια κόλαση» λέει Έλληνας γιατρός

0

Ο Έλληνας πνευμονολόγος Σωτήρης Κασσαπίδης περιέγραψε με δραματικό τρόπο τα όσα βιώνει καθημερινά στα νοσοκομεία της Νέας Υόρκης από τον κορωνοϊό και το απόλυτο χάος που επικρατεί και παγκόσμιο ρεκόρ με 1.169 νεκρούς σε 24 ώρες.

Ρεκόρ θανάτων σε ένα 24ωρο στις ΗΠΑ

Σοκάρουν τα νούμερα στις ΗΠΑ, καθώς 1.200 νέοι θάνατοι εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού καταγράφηκαν μέσα σε μια μέρα, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς της Βαλτιμόρης. Πρόκειται για τον χειρότερο απολογισμός νεκρών που έχει καταγραφεί σε 24 ώρες σε οποιαδήποτε χώρα στον κόσμο έως σήμερα.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του πανεπιστημίου που ανανεώνονται συνεχώς, ο αριθμός των θυμάτων της πανδημίας του κορονοϊού στις ΗΠΑ έχει πλέον ανέλθει σε 5.926. Το προηγούμενο θλιβερό παγκόσμιο ρεκόρ θανάτων εξαιτίας της πανδημίας μέσα σε 24 ώρες είχε καταγραφεί στις 27 Μαρτίου στην Ιταλία (969 νεκροί).

Ο συνολικός αριθμός των νεκρών λόγω κορωνοϊού, παραμένει μέχρι σήμερα υψηλότερος στην Ιταλία (13.915) και στην Ισπανία (10.003) απ’ ό,τι στις ΗΠΑ.

Κασαπίδης: Ζούμε μία κόλαση – Παίρνουν με φορτηγά τους νεκρούς»

Ο Σωτήρης Κασσαπίδης πνευμονολόγος από την Αστόρια, μιλώντας στο Mega, έκανε λόγο για συνθήκες «κόλασης» και πολέμου, τονίζοντας πως καθημερινά πεθαίνει κόσμος, δίχως να μπορέσει να έχει έναν δικό του άνθρωπο δίπλα του. Παρά τις προσπάθειες του συστήματος υγείας, η κατάσταση έχει ξεφύγει στη Νέα Υόρκη, καθώς μετρά εκατοντάδες νεκρούς και η κατάσταση ολοένα και χειροτερεύει, παρά το γεγονός ότι έχει επιστρατευτεί ακόμη και πλωτό νοσοκομείο.

«Είναι πόλεμος, είναι κάτι το απίστευτο. Δεν έχω δει αρρώστια τέτοια στη ζωή μου. Ασθενείς έρχονται, χειροτερεύουν και πεθαίνουν. Είναι κάτι από την τηλεόραση και από το θέατρο. Φορτηγά έρχονται και παίρνουν τους νεκρούς», σημείωσε αρχικά εμφανώς σοκαρισμένος.
«Είναι ακόμα νωρίς για βελτίωση. Πολλοί ζουν με την αρρώστια, αλλά οι πιο πολλοί πεθαίνουν, κάτι που είναι απίστευτο. Πάνε στα μηχανήματα για να τους βοηθήσουν να αναπνέουν. Τα νεφρά δεν δουλεύουν. Τους βάζουμε σε αιμοκάθαρση και στα μηχανήματα για τους πνεύμονες και τότε οι πιθανότητες να πεθάνουν είναι μεγάλες», πρόσθεσε.

Κασσαπίδης: Πεθαίνουν μόνοι τους χωρίς να τους κρατάει κανείς το χέρι

Στη συνέχεια ο Ελληνας πνευμονολόγος, περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία. Κυρίως ηλικιωμένοι άνθρωποι με προβλήματα υγείας, δεν αντέχουν πάνω από 3-4 μέρες, καθώς η κατάστασή τους χειροτερεύει.

Η Νέα Υόρκη μετρά περίπου 1.500 νεκρούς και 50.000 κρούσματα, τα περισσότερα από κάθε άλλο μέρος στον πλανήτη.

«Οι ασθενείς εδώ είναι σαν να κοιτάζεις όλο το κράτος. Νέοι, γέροι, με προβλήματα και δίχως. Το μόνο που έχουμε δει είναι ότι οι μεγάλοι άντρες, πάνω από 50, και αυτοί που καπνίζουν και είναι μεγάλοι σε ηλικία και έχουν κιλά, είναι πιο εύκολο να πεθάνουν», εξήγησε ο κ. Κασσαπίδης. «Πεθαίνουν από πνεύμονες και από τα νεφρά. Οι πνεύμονες γεμίζουν με υγρό, τα νεφρά χειροτερεύουν σε τέσσερις ημέρες, και μετά τους βάζουμε για αιμοκάθαρση. Έχουμε και νεαρούς που είναι άρρωστοι», ανέφερε ο ίδιος και στην συνέχεια περιέγραψε το δράμα που ζουν στα νοσοκομεία, αλλά και οι συγγενείς των ασθενών.

Κασσαπίδης: Είδα γιατρούς να λυγίζουν – Εύχομαι να μην το ζήσει αυτό η Ελλάδα

«Το πρόβλημα που έχουμε είναι το εξής: όλοι οι ασθενείς που έρχονται εδώ πεθαίνουν μοναχοί τους. Δεν αφήνουμε την οικογένεια να έρθει να τους δει. Δεν υπάρχει κανείς να τους βαστήξει το χέρι. Δεν υπάρχει παπάς να έρθει να τους ευλογήσει. Είναι κόλαση. Τους βλέπεις από το γυαλί έξω και περιμένεις. Είναι να κλαις κάθε βράδυ. Είμαι γιατρός, αυτή είναι η ζωή μου. Αυτό το ρόλο παίζω. Έχω δει συναδέλφους να λυγίζουν. Κλάματα κάθε μέρα. Είναι τρέλα, είναι κάτι το απίστευτο. Εύχομαι η Ελλάδα να μην το ζήσει αυτό. Χειροτερεύει και χειροτερεύει», πρόσθεσε.

«Ακόμη δεν έχουμε μπει σε δίλημμα για το ποιος θα ζήσει. Αλλά κοντεύουμε. Ακόμη έχουμε αρκετά μηχανήματα. Είμαστε 30-40 νοσοκομεία στη Νέα Υόρκη. Όλα ασχολούνται με τον κορωνοϊό. Δεν υπάρχουν άλλοι ασθενείς. Είμαστε στον πόλεμο κάθε μέρα και χάνουμε κάθε μέρα. Κάθε μέρα χάνουμε 5-10 ασθενείς στο νοσοκομείο το δικό μου» κατέληξε ο κ. Κασσαπίδης.

Σχολιάστε το άρθρο

Παρακαλούμε, εισάγετε το σχόλιό σας.
Παρακαλούμε, εισάγετε το όνομά σας.