Ελάτε στην παρέα μας

Επιχειρήσεις

MyData: «Τρέχει» με προβλήματα και παρατάσεις

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε εγρήγορση βρίσκονται τα αρμόδια στελέχη της ΑΑΔΕ προκειμένου να επιτευχθεί το στοίχημα για την ολοκληρωτική εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων.

Πρόθεση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι το σύστημα να εφαρμοσθεί το συντομότερο δυνατό προκειμένου να ολοκληρωθεί το δίχτυ «ασφαλείας και ελέγχου» σε όλες τις συναλλαγές. Παρόλα αυτά ακόμα πολλά είναι τα παράπονα και οι απορίες από επιχειρήσεις, επιτηδευματίες και λογιστές, καθώς ζητούν περισσότερη ενημέρωση, αλλά και χρόνο πριν εφαρμοστεί το σύστημα των ηλεκτρονικών βιβλίων και κυρίως τα πρόστιμα.

Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι τα ηλεκτρονικά βιβλία να αποτελέσουν τη μεγάλη αλλαγή του φορολογικού συστήματος, προκειμένου από την μια να περιοριστεί η γραφειοκρατία και από την άλλη να παταχθεί η φοροδιαφυγή, περιορίζοντας τη δυνατότητες απόκρυψης εισοδημάτων. Αρμόδιοι παράγοντες επισημαίνουν ότι οι μηχανές για την εφαρμογή του συστήματος δουλεύουν στο φουλ, ωστόσο αν το σύστημα δεν είναι 100% λειτουργικό δεν θα επιβληθεί κανένα πρόστιμο. Αυτό συμβαίνει καθώς αν και η σχετική διάταξη είναι έτοιμη, υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί ίσως και όλο το 2022 προκειμένου τα ηλεκτρονικά βιβλία να λειτουργήσουν και η αγορά να μάθει την ορθή χρήση τους.

Ενδεικτικό των δυσκολιών που υπάρχουν, είναι ότι πολλές κατηγορίες ζητούν την προσωρινή εξαίρεση τους από το σύστημα, καθώς, όπως αναφέρουν, η εφαρμογή του έχει σημαντικές ιδιαιτερότητες που πρέπει να αναδειχθούν. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αρκετοί είναι ότι καλούνται να διεκπεραιώνουν μια πολύ σημαντική διαδικασία, την έκδοση ηλεκτρονικών τιμολογίων, έχοντας παντελή έλλειψη γνώσεων και ειδίκευσης σε όλα τα επίπεδα (τεχνικά, θεσμικά και φορολογικά), ενώ ταυτόχρονα εκφράζουν τον φόβο για επιβολή προστίμων από λάθη και παραλείψεις λόγω άγνοιας.

Ενδεικτικό των προβλημάτων που υπάρχουν είναι το γεγονός ότι ενώ την Παρασκευή 27 Μαΐου εκπνέει η προθεσμία υποβολής των εσόδων των επιχειρήσεων με την νέα διαδικασία των MyData, οι λογιστές ζητούν να δοθεί παράταση στην εν λόγω διαδικασία έως τις 31/12/2022 και να μην επιβληθεί κανένα πρόστιμο για την διαδικασία των MyData για το έτος 2021.

Τι πρέπει να γνωρίζουν επιχειρήσεις και επιτηδευματίες

Για τη διαβίβαση των παραστατικών μπορεί να γίνει δωρεάν χρήση της εφαρμογής “timologio” για την τήρηση ηλεκτρονικών βιβλίων από τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις μικρές επιχειρήσεις, που δεν διαθέτουν μηχανογραφικό σύστημα έκδοσης και διαβίβασης παραστατικών στο myData ή το σύστημά τους δεν καλύπτει τις καθημερινές τους ανάγκες.

Μέσω της εφαρμογής “timologio”, ακολουθώντας ορισμένα απλά βήματα, οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις μπορούν:

– να διαμορφώσουν το προφίλ τους,

– να συνθέσουν το πελατολόγιό τους,

– να οργανώσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που τιμολογούν και

– να εκδώσουν και να αποθηκεύσουν σε μορφή pdf τα κάθε είδους παραστατικά τους (τιμολόγια, αποδείξεις κλπ).

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ