Εκτεταμένη κακοδιαχείριση στο Γηροκομείο Αθηνών

0

Απαράδεκτες συνθήκες φιλοξενίας και εκτεταμένη κακοδιαχείριση έχουν διαπιστωθεί στο Γηροκομείο Αθηνών από την προσωρινή διοίκηση που τοποθέτησε ο Δήμος Αθηναίων. Τα ευρήματα όμως δεν σταματούν εκεί, αφού όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του Δήμου, υπάρχει επίσης ακίνητη περιουσία το ακριβές ύψος της οποίας ακόμα ερευνάται, προσωπικοί λογαριασμοί με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, εκατοντάδες διαμερίσματα για τα οποία δεν καταβάλλονταν ενοίκια, καθώς και παγκάρια εκκλησιών που μέσα σε δύο μήνες γεμίζουν όσο παλαιότερα γέμιζαν σε ένα χρόνο.
Η σχετική ανακοίνωση εκδόθηκε μετά την επίσκεψη του Δημάρχου Γιώργου Καμίνη στο χώρο του γηροκομείου, κατά τη διάρκεια της οποίας τόνισε ότι το άλλοτε κραταίο ίδρυμα που κάποτε αποτελούσε για την Αθήνα βασική δομή στήριξης των ηλικιωμένων, εξ αιτίας της κακοδιαχείρισης καταρρέει και σήμερα φιλοξενεί μόνο 105 υπερήλικους.
Δυόμιση μήνες μετά την απόφαση του δήμου Αθηναίων να κηρύξει έκπτωση την προηγούμενη διοίκηση υπό τον αρχιμανδρίτη Προκόπιο Μπούμπα, συνεχίζει η ανακοίνωση του Δήμου, το προσωρινό διοικητικό συμβούλιο βρέθηκε μπροστά σε μία κατάσταση τραγική. Μόνο τρεις από τις δώδεκα πτέρυγες του Γηροκομείου Αθηνών βρίσκονται σε λειτουργία, οι τρόφιμοι υποσιτίζονταν, το προσωπικό φυλλορροεί απλήρωτο εδώ και πολλούς μήνες, πετρέλαιο θέρμανσης δεν υπήρχε, ενώ τα χρέη και οι συνολικές οφειλές του ιδρύματος αγγίζουν τα 30 εκ. ευρώ.     
Παράλληλα, έχουν παρουσιαστεί από το Δήμαρχο σειρά στοιχείων από τα οποία προκύπτει αδιαφανής και επιλήψιμος τρόπος διοίκησης κατά παράβαση του νόμου και του καταστατικού του ιδρύματος, που είχε ως αποτέλεσμα πέρα από τη δεινή οικονομική κατάσταση που περιήλθε το Γηροκομείο Αθηνών –παρ ότι ήταν ένα υγιές και εύρωστο ίδρυμα- να τεθεί σε κίνδυνο η ζωή των τροφίμων από τις κακές συνθήκες υγιεινής, σίτισης και περίθαλψης.
Πάντως μέσα στο διάστημα των 2,5 μηνών της προσωρινής διοίκησης λειτούργησαν, μετά από τρία χρόνια, τα μαγειρεία για τη ετοιμασία  του βραδινού φαγητού, ενώ με ενέργειες της αναπληρώτριας Υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης κυρίας Θεανώς Φωτίου υπήρξε χορηγία για την μεσημεριανή  σίτιση των ηλικιωμένων για τους μήνες Δεκέμβριο 2016 και Ιανουάριο 2017. Παράλληλα θερμάνθηκαν οι χώροι φιλοξενίας των ηλικιωμένων που δεν είχαν θερμανθεί τα τελευταία τρία χρόνια, ενώ καλυτέρευσε η καθημερινότητά τους με δράσεις ψυχαγωγίας.
Σημειώνεται επίσης ότι από την εξάμηνη προσωρινή διοίκηση και εποπτεία προέκυψαν και νέα επιλήψιμα στοιχεία τα οποία έχουν πάρει τη νομική οδό διερεύνησης, προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες.  
Σ’ ότι αφορά τέλος την οικονομική διαχείριση του Γηροκομείου Αθηνών από την προσωρινή διοίκηση,  τη νομική οδό παίρνουν ενοικιαζόμενα ακίνητα του ιδρύματος, που ήταν παρανόμως κατειλημμένα και οι ενοικιαστές τους δεν απέδιδαν τα μισθώματα. Πολλά εξ αυτών είναι στην αγορά ακινήτων διαθέσιμα προς ενοικίαση με νέους όρους και μισθώματα.   
Έχει υπάρξει ορθή διαχείριση των εισπράξεων του ιδρύματος με ίση κατανομή των  πόρων και έγκαιρη καταβολή της μισθοδοσίας στο προσωπικό του Γηροκομείου, κατακόρυφη αύξηση των εισπράξεων των παγκαριών εκκλησιών, με αποτέλεσμα μέσα σε δύο μήνες συγκεντρώνονται δωρεές, που δηλώνονταν ότι συγκεντρώνονταν σε ένα έτος, αλλά και ενίσχυση των χορηγιών και των συνδρομών προς το ίδρυμα από ιδιώτες, οργανώσεις αλλά και την ομογένεια

 

Μην ξεχνάτε την εφημερίδα “ΧΤΥΠΟΣ”. Κυκλοφορεί από το Σάββατο στα περίπτερα της Αθήνας και του Πειραιά. Με αποκλειστικές ειδήσεις ρεπορτάζ και άρθρα. Επίσης, με μεγάλες χρήσιμες προσφορές και δώρα.

Σχολιάστε το άρθρο

Παρακαλούμε, εισάγετε το σχόλιό σας.
Παρακαλούμε, εισάγετε το όνομά σας.