Ελάτε στην παρέα μας

Κοινωνία

Φορολογικές δηλώσεις: Από τον Μάρτιο «φουλάρουν» οι μηχανές για 8 δόσεις στον φόρο εισοδήματος

Δημοσιεύθηκε

στις

Ήδη στο οικονομικό επιτελείο έχουν βάλει μπροστά τις μηχανές ώστε να συντονιστούν όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες με στόχο να μην παρουσιαστούν αρρυθμίες. Πρόθεση είναι όταν ανοίξει η πλατφόρμα να μπορούν όλοι να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους.

Αυτό σημαίνει ότι και η πλατφόρμα θα είναι πλήρως λειτουργική, αλλά και οι επιχειρήσεις, οι τράπεζες και το δημόσιο θα έχουν ανεβάσει στην πλατφόρμα τα απαιτούμενα στοιχεία για εργαζόμενους και συνταξιούχους. Οι συσκέψεις με τους αρμόδιους φορείς (ΕΦΚΑ, ΟΠΕΚΕΠΕ, Ελληνική Ένωση Τραπεζών) είναι διαδοχικές ώστε εντός του χρονικού πλαισίου να ενσωματώσουν τα στοιχεία και να προχωρήσουν κανονικά οι ιδιώτες και οι λογιστές στην υποβολή των δηλώσεων, για να επιτευχθεί το χρονοδιάγραμμα.

Ήδη με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή, καλούνται τα λογιστήρια των επιχειρήσεων και οι φορείς του δημοσίου να υποβάλουν ηλεκτρονικά έως τις 28 Φεβρουαρίου 2022 στην ΑΑΔΕ τις βεβαιώσεις αποδοχών, συντάξεων, αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα, μερισμάτων για το φορολογικό έτος 2021.

Μόλις ολοκληρωθεί αυτή τη διαδικασία η ΑΑΔΕ θα ανεβάσει τα στοιχεία, προ συμπληρώνοντας τα εισοδήματα, το φόρο που παρακρατήθηκε και τον αναλογούντα φόρο, στο νέο έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει σημειώσει ότι βασικός στόχος παραμένει η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων να ανοίξει έως τα τέλη Μαρτίου. Εάν όλα κυλήσουν ομαλά, ο αριθμός των δόσεων για την εξόφληση του φόρου εισοδήματος θα αυξηθεί για τους φορολογούμενους που θα λάβουν φέτος χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα.

Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία η εξόφληση του φόρου γίνεται σε τρεις διμηνιαίες δόσεις και στόχος είναι να αυξηθεί στις 8 μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη δόση να καταβαλλεται τον Ιούλιο και την τελευταία εως και τον Φεβρουάριο.

Βασική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να δοθεί ανάσα στους φορολογούμενους, οι οποίοι θα έχουν τον χρόνο να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους, σε πολύ περισσότερες δόσεις και κατά συνέπεια μικρότερο ποσό ανά μήνα.

Να σημειωθεί ότι σε 10 ή 12 δόσεις, θα πληρωθεί ο νέος ΕΝΦΙΑ, ο οποίος αναμένεται φθάσει σε 6,3 εκατ. ιδιοκτητών ακινήτων μέσα στον Μάρτιο.

Έως τις 28 Φεβρουαρίου έχουν περιθώριο και οι έγγαμοι φορολογούμενοι για να δηλώσουν στην ΑΑΔΕ ότι επιθυμούν να υποβάλλουν χωριστές φορολογικές δηλώσεις, καθώς έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία η σχετική εφαρμογή από την ΑΑΔΕ.

​​Η γνωστοποίηση γίνεται μέσω ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής στον διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ με τους κωδικούς του TAXIS.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ