Ελάτε στην παρέα μας

Κοινωνία

Τα λάθη που «φουσκώνουν» τον ΕΝΦΙΑ και πώς να τα διορθώσετε

Δημοσιεύθηκε

στις

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δώσουν στα εκκαθαριστικά τους οι ιδιοκτήτες ακινήτων προκειμένου να εντοπίσουν τα λάθος στοιχεία που πιθανόν να έχουν «φουσκώσει» τον τελικό λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ.

Στα νέα ειδοποιητήρια οι ιδιοκτήτες μπορούν να δουν αναλυτικά τα στοιχεία των ακινήτων τους όπως αυτά έχουν δηλωθεί στο Ε9 και έτσι να εντοπίσουν τα πιθανά λάθη που πιθανόν έχουν οδηγήσει σε λάθος υπολογισμό του φόρου.

Σε περιπτώσεις λαθών οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 με τις οποίες θα δηλώσουν ορθά τα ακίνητα που κατείχαν την 1η-1-2021. Μετά από την ηλεκτρονική υποβολή τροποποιητικής δήλωσης Ε9, θα εκδοθεί νέο εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ, με το νέο υπολογισμό του φόρου.

Τα συνηθέστερα λάθη τα οποία οδηγούν σε επιπλέον φόρο είναι η δήλωση των βοηθητικών χώρων ως κύριων, γεγονός που οδηγεί ο φόρος να χρεώνεται κανονικός ανά τετραγωνικό μέτρο και όχι ο μειωμένος κατά 90%, την καταγραφή λάθος ορόφου, τη λάθος συμπλήρωση των τετραγωνικών, ακόμα και λάθη στο ποσοστό συνιδιοκτησίας ή την ψιλή κυριότητα και επικαρπία του ακινήτου.

Συγκεκριμένα, πολύ συχνά οι ιδιοκτήτες ξεχνούν να δηλώσουν ότι το κτήριο είναι ημιτελές και κενό προκειμένου να επώφεληθούν της έκπτωσης φόρου 60%, ενώ πολύ συχνά οι ιδιοκτήτες αναγράφουν λάθος το έτος έκδοσης της οικοδομικής άδειας του ακινήτου και όχι το έτος που ολοκληρώθηκε η οικοδομή. Το λάθος αυτό παίζει σημαντικό ρόλο στον υπολογισμό του φόρου.

Πολύ συχνό λάθος είναι και η μη συμπλήρωση ή λάθος συμπλήρωση του αριθμού του ορόφου. Στην πρώτη περίπτωση το σύστημα αυτόματα υπολογίζει το φόρο με το συντελεστή του 6ου ορόφου, ενώ στη δεύτερη περίπτωση ο υπολογισμός γίνεται με λάθος συντελεστή. Πολλά είναι και τα λάθη που γίνεται στις μεζονέτες, καθώς ως όροφος θα πρέπει να δηλωθεί ο υψηλότερος όροφο της.

Πρόβλημα υπάρχει για τον υπολογισμό του φόρου στα αγροτεμάχια εκτός σχεδίου πόλης η οικισμού, αν δεν έχει αναγραφεί η ακριβής τοποθεσία που βρίσκεται η έκταση και όχι μόνο ο Δήμος ή ο Νομός. Σε αυτές τις περιπτώσεις το σύστημα λαμβάνει υπόψη την μεγαλύτερη Αρχική Οικοπεδική Αξία ανά τετραγωνικό μέτρο που ισχύει σε ολόκληρο το νομό. Αντίστοιχα, στις περιπτώσεις αγροτεμαχίων με κτίσμα θα πρέπει να διευκρινιστεί εάν το κτίσμα είναι γεωργικό, αλλιώς ο φόρος πενταπλασιάζεται.

Σημαντικό είναι να αποτυπωθεί με ακρίβεια η απόσταση του αγροτεμαχίου από τη θάλασσα, καθώς για μικρότερη των 700 μέτρων προσαυξάνει το οφειλόμενο ποσό του φόρου.

Ένα από τα συνήθη λάθη είναι η δήλωση χώρων ως επαγγελματικών που στην οριζόντια ιδιοκτησία εμφανίζονται ως αποθήκη. Αυτό συμβαίνει όταν το ακίνητο είναι μισθωμένο ως επαγγελματικός χώρος. Επισημαίνεται ότι οι αποθήκες, ακόμη και αν είναι ξεχωριστή οριζόντια ιδιοκτησία, έχουν σημαντικά μειωμένο ΕΝΦΙΑ σε σχέση με τους κανονικούς επαγγελματικούς χώρους ή τις κατοικίες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ