Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Στο έλεος του covid-19: 4 μέτρα – φωτιά και στο βάθος lockdown

Δημοσιεύθηκε

στις

Σοκ και δέος προκαλεί το αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού, που καθιστά σαφές ότι η χώρα εισήλθε για τα καλά πλέον στη δεύτερη φάση της πανδημίας που είναι πολύ πιο δύσκολη από την πρώτη.

Η κατάσταση χαρακτηρίζεται εξαιρετικά κρίσιμη και οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς ο ιός έχει γίνει πολύ πιο επικίνδυνος και απειλεί με κατάρρευση το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι ότι στην περίπτωση που δεν αποδώσει το μέτρο της γενικευμένης χρήσης της μάσκας θα χρειαστούν και άλλα πιο δραστικά για να περιοριστεί η διασπορά στην κοινότητα.
Στο ερώτημα τι άλλαξε σε σχέση με την πρώτη φάση, που δεν υπήρξαν ούτε πολλά κρούσματα, ούτε και πολλά θύματα, η απάντηση δεν είναι απλή, καθώς  συνδέεται με πολλούς παράγοντες.
Ο πρώτος έχει σχέση με το γεγονός ότι η χώρα μπήκε σε καραντίνα κατά τη διάρκεια του διμήνου Μαρτίου-Απριλίου και ο δεύτερος ότι γίνονται πλέον πολλά περισσότερα τεστ στον πληθυσμό.
Εάν σε όλα αυτά προσθέσει κανείς και την αίσθηση που δημιουργήθηκε ότι «ξεμπερδέψαμε με τον ιό» και τη γενικότερη χαλάρωση που υπήρξε γίνεται σαφές γιατί η χώρα βρίσκεται πλέον σε τόσο δύσκολη καμπή.
Το βέβαιο είναι ότι νέο lockdown δύσκολα μπορεί να επιβληθεί, καθώς κάτι τέτοιο θα έχει οδυνηρές συνέπειες για την οικονομία, που βιώνει εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις.
Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση κάνει αγώνα δρόμου προκειμένου να βρει το κατάλληλο μείγμα μέτρων που και την αγορά θα κρατήσει στα πόδια της και θα περιορίσει την επέλαση του ιού.
Το στοίχημα δεν είναι εύκολο και το μόνο σίγουρο είναι ότι οι ημέρες που ακολουθούν θα δείξουν εάν η κατάσταση μπορεί να ελεγχθεί ή εάν η χώρα θα μπει σε μια μεγάλη υγειονομική και οικονομική περιπέτεια.
Όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις λένε με νόημα ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης στην παρούσα φάση, είναι η Αττική και η Θεσσαλονίκη.
Μια τέτοια εξέλιξη θα είναι ολέθρια, καθώς πρόκειται για κομβικές πόλεις που αποτελούν τους βασικούς πυλώνες της οικονομικής δραστηριότητας και συμβάλλουν καθοριστικά στο ΑΕΠ της χώρας.
Στο πλαίσιο αυτό μπορούν να εξηγηθούν και οι συνεχείς εκκλήσεις για την εφαρμογή των μέτρων, καθώς ή συνέχιση του υψηλού αριθμού κρουσμάτων σε Αττική και Θεσσαλονίκη θα ανοίξει τον Ασκό του Αιόλου.
Το ερώτημα που τίθεται από τη στιγμή που έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown,  έχει σχέση με τα νέα μέτρα που μπορούν να ληφθούν για να μπει φρένο στη δυναμική του κορωνοϊού.

Μονόδρομος
Οι επιστήμονες δείχνουν να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί στις προτάσεις που καταθέτουν, καθώς έχουν αντιληφθεί ότι η κοινωνία δεν μπορεί να αντέξει νέους περιορισμούς.
Γνωρίζουν όμως ότι υπάρχει και ένα όριο, το οποίο εάν ξεπεραστεί τότε τα μέτρα θα είναι μονόδρομος, προκειμένου να περιοριστεί η επέλαση του ιού και να μην υπάρξει πρόβλημα στο ΕΣΥ.
Το όριο αυτό όπως τονίζουν είναι τα 2.000 κρούσματα ημερησίως, αφού σε μια τέτοια περίπτωση η κατάσταση θα ξεπεράσει το κόκκινο και η χώρα θα κινδυνεύσει με υγειονομικό εφιάλτη.
Υπ’ αυτή την έννοια, η επόμενη εβδομάδα είναι κομβικής σημασίας, λόγω του ότι θα μετρηθεί η αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχουν ληφθεί και θα κριθεί εάν πρέπει να υπάρξουν και νέα.
Με βάση αυτά τα δεδομένα, ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα εάν τα μέτρα της καθολικής χρήσης μάσκας και της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας σε περιφέρειες όπως της Αττικής θα είναι τα τελευταία.

Και μετά τι;
Από την κυβέρνηση διαμηνύουν ότι εάν τηρηθούν τα μέτρα, δεν χρειάζονται νέα, αλλά οι γκρίζες ζώνες που υπάρχουν είναι τέτοιες που αφήνουν ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα.
Εάν οι εξελίξεις συνεχίσουν να είναι αρνητικές δεν πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ενός τοπικού lockdown, ακόμη και στην Αττική, όπου ζει σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας.
Ένα δεύτερο μέτρο που έχει πέσει στο τραπέζι έχει σχέση με την απαγόρευση των μετακινήσεων από τη μια περιφερειακή ενότητα στην άλλη, με στόχο να περιοριστεί η διασπορά του ιού.
Κοινό μυστικό είναι άλλωστε ότι πολίτες μετακινούνται για να διασκεδάσουν και γενικότερα να εκμεταλλευτούν τα χαλαρότερα μέτρα σε περιοχές που δεν ισχύουν περιορισμοί.
Ένα τρίτο μέτρο είναι ο περιορισμός των μετακινήσεων για τους πολίτες άνω των 65 ετών, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να παραμείνουν και πάλι στα σπίτια τους όπως έγινε στην πρώτη φάση.
Ένα τέταρτο μέτρο αφορά στο κλείσιμο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος νωρίτερα από τα μεσάνυχτα, κάτι που ναι μεν έχει απορριφθεί, αλλά συμβαίνει ήδη σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
Όλα αυτά βέβαια, είναι για την ώρα σκέψεις και προτάσεις που δεν δείχνουν να απασχολούν την κυβέρνηση και θα ξαναμπούν στη συζήτηση μόνον εάν συνεχιστεί η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ