Ελάτε στην παρέα μας

Δήμοι Αττικής γενικά

Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση μνήμης στο Πάνειο Όρος δέκα χρόνια μετά την πυρκαγιά του 2007

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε ένα ιδιαίτερα φορτισμένο συγκινησιακά κλίμα πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκόπιου Παυλόπουλου, η εκδήλωση μνήμης που διοργάνωσαν από κοινού, η Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής και ο Δήμος Σαρωνικού, δέκα χρόνια από την καταστροφική πυρκαγιά στο Πάνειο Όρος τον Αύγουστο του 2007.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης τιμήθηκε η μνήμη του εθελοντή Ανθυποσμηναγού (ΤΜΜ) Βασίλειου Φιλίππου, ο οποίος έχασε τη ζωή του στην προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς, με την τέλεση επιμνημόσυνης δέησης, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ.κ. Νικόλαου.
Μετά την επιμνημόσυνη δέηση ακολούθησε κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο μνημείο του εθελοντή Ανθυποσμηναγού Βασίλειου Φιλίππου, ενώ τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και ανακρούστηκε ο Εθνικός Ύμνος από τη μπάντα της Πυροσβεστικής.
Η εκδήλωση συνεχίστηκε με σύντομες ομιλίες από τον Δήμαρχο Σαρωνικού κ. Γεώργιο Σωφρόνη, τον Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής κ. Πέτρο Φιλίππου, τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κ. Νίκο Τόσκα και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ.. Προκόπιο Παυλόπουλο.

Ο Δήμαρχος κ. Σωφρόνης εστίασε στην ανάγκη συνεργασίας στον τομέα της πρόληψης, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «Στην εθνική προσπάθεια για την προστασία του περιβάλλοντος και του δασικού πλούτου της Πατρίδας μας χρειάζεται σχέδιο και διάθεση για ειλικρινή και ουσιαστική συνεργασία μεταξύ όλων των θεσμών του Κράτους. Το σχέδιο αυτό πρέπει να δίνει έμφαση στην πρόληψη αλλά και στην ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση της κοινωνίας των πολιτών. Σε αυτόν τον τομέα η Αυτοδιοίκηση μπορεί να παίξει ακόμη πιο κομβικό ρόλο».
Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Φιλίππου, που την περίοδο εκείνη ήταν Δήμαρχος Καλυβίων, αφού αναφέρθηκε συνοπτικά στις δύσκολες στιγμές της πυρκαγιάς του 2007 και στη μεγάλη καταστροφή που είχε συντελεστεί τότε όχι μόνο στα Καλύβια αλλά σε ολόκληρη την Ελλάδα, μίλησε με συγκίνηση για τον άδικο χαμό του Βασίλη Φιλίππου, στη μνήμη του οποίου πραγματοποιήθηκε η συγκεκριμένη εκδήλωση. Ακολούθησε αναφορά στη σημαντική προσπάθεια της Πολιτείας και κυρίως του Πυροσβεστικού Σώματος για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών αλλά και στην πολύτιμη βοήθεια που προσφέρουν οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Περιφέρεια και δήμοι), η Πολιτική Προστασία (Γενική Γραμματεία και επιμέρους Διευθύνσεις Περιφέρειας και δήμων), οι Σύνδεσμοι και οι Εθελοντικές Ομάδες καθώς και οι πολίτες. Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Αντιπεριφερειάρχης τόνισε απευθυνόμενος στην οικογένεια του αδικοχαμένου Ανθυποσμηναγού ότι η συγκινητική του αυτοθυσία θα μείνει άσβεστη στις καρδιές όλων και ευχαρίστησε όλους τους θεσμικούς παράγοντες και τους πολίτες για την παρουσία τους στην εκδήλωση μνήμης.
Με δήλωσή του δε στο περιθώριο της εκδήλωσης έκανε ξεχωριστή αναφορά στη μεγάλη προσπάθεια για την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος στην πληγείσα περιοχή του Πάνειου Όρους με την πραγματοποίηση μιας εκστρατείας αναδάσωσης σε συνεργασία με όλους τους απαραίτητους επιστημονικούς φορείς και με την πρωτοφανή συμμετοχή χιλιάδων πολιτών που πρόσφεραν εθελοντικά. Το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας είναι το Πάνειο Όρος σήμερα, δέκα χρόνια μετά να είναι «ολοζώντανο» και καταπράσινο.
Στον σύντομο χαιρετισμό του ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Τόσκας, ο οποίος παραβρέθηκε στην εκδήλωση εκπροσωπώντας την κυβέρνηση, επικεντρώθηκε στις ενέργειες της πολιτείας στη δύσκολη αυτή οικονομική συγκυρία για την ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας και την εξασφάλιση των καλύτερων δυνατών συνθηκών για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την επίδοση τιμητικής πλακέτας από τον Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής και τον Δήμαρχο Σαρωνικού στον Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής Αρχιπύραρχο Χαράλαμπο Χιώνη για την πολύτιμη προσφορά της Πυροσβεστικής στην κατάσβεση των πυρκαγιών στην Ανατολική Αττική.
Ξεχωριστή στιγμή ήταν όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επίδωσε τιμητική πλακέτα στην οικογένεια του Ανθυποσμηναγού Βασίλειου Φιλίππου αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι με την αυταπάρνηση και τον άδικο χαμό του συγκαταλέγεται στους ήρωες, ενώ αναφέρθηκε και στο σημαντικό έργο που προσφέρει η Πυροσβεστική στην κατάσβεση των πυρκαγιών εκφράζοντας τον σεβασμό και την ευγνωμοσύνη της Πολιτείας προς το Πυροσβεστικό Σώμα.
Την εκδήλωση τίμησαν επίσης με την παρουσία τους: ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, ως εκπρόσωπος του Προέδρου της ΝΔ κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Τομεάρχης Εξωτερικών κ. Γεώργιος Κουμουτσάκος (βουλευτής Β’ Αθηνών), ως εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΚΚΕ κ. Δημήτριου Κουτσούμπα, ο βουλευτής κ. Χρήστος Κατσώτης, οι βουλευτές Περιφέρειας Αττικής κ.κ. Πάνος Σκουρολιάκος, Θανάσης Μπούρας, Μάκης Βορίδης, Γιώργος Βλάχος και Γιάννης Δέδες, ο βουλευτής Επικρατείας κ. Βασίλης Οικονόμου, οι Δήμαρχοι Κρωπίας κ. Δημήτρης Κιούσης και Λαυρεωτικής κ. Δημήτρης Λουκάς, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ.κ. Νάσος Αναγνωστόπουλος, Πάρις Ευαγγελίου και Ζαχαρίας Πελέκης, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΑ ο Διοικητής ΔΑΥ Υποπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, από το ΓΕΑ Β3 ο Σμήναρχος Ιωάννης Σπύρου, ο Αρχηγός Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Βασίλης Καπέλιος, ο Διοικητής Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Αττικής Υποστράτηγος Κων/νος Γιόβας, ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής Αντιπύραρχος Χαράλαμπος Χιώνης, ο Υποδιοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λαυρίου Πυραγός Μενέλαος Ανδρεσάκης, ο Υποδιοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κορωπίου Επιπυραγός Κουρούσιας, ο Διοικητής της Σχολής Ευελπίδων Υποστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ο Διοικητής 114 Πτέρυγας Μάχης Τανάγρας Σμηναγός Γεώργιος Κυριάκου, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι του Δήμου Σαρωνικού, οι πολιτευτές κ.κ. Απόστολος Σταύρου και Νίκος Καντερές, εκπρόσωποι φορέων, καθώς και πολλοί κάτοικοι της περιοχής που θέλησαν να τιμήσουν τη μνήμη του συντοπίτη τους.

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ