Ελάτε στην παρέα μας

Ελλάδα

Σεισμός Εύβοια: Μπαράζ δυνατών μετασεισμών – «Ταρακουνήθηκε» και η Αττική – Γιατί ο Λέκκας μιλά για «έκπληξη»

Δημοσιεύθηκε

στις

«Έκπληξη» χαρακτήρισε ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας το σημείο στην Εύβοια όπου καταγράφηκε σήμερα το πρωί ο ισχυρός σεισμός που «ταρακούνησε» και την Αττική.

Σύμφωνα με την αναθεωρημένη μέτρηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, η ισχυρή σεισμική δόνηση που «κούνησε» τα ξημερώματα την Εύβοια, την Αττική και άλλες περιοχές της Στερεάς Ελλάδας, ήταν μεγέθους 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Ο σεισμός είχε επίκεντρο περιοχή 9 χλμ. νοτιοανατολικά των Ζαράκων της Εύβοιας, κοντά στα Νέα Στύρα. To εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 13,2 χλμ.

Μετασεισμοί – Νέα δυνατή δόνηση

Πάντως, στις 7.23, σχεδόν μία ώρα αργότερα η περιοχή έδωσε και έναν ακόμη δυνατό μετασεισμό 4,1 Ρίχτερ, με επίκεντρο 8 χιλιόμετρα ΒΒΑ των Νέων Στύρων της Εύβοιας.

Ακολούθησαν άλλοι δύο δυνατοί μετασεισμοί: Ένα λεπτό αργότερα (στις 7.24) καταγράφηκε δόνηση 42, βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ λίγο πριν από τις 8 (στις 7.56) σημειώθηκε άλλος ένας σεισμός στην ίδια περιοχή, 3,7 Ρίχτερ.

Ο Ευθύμης Λέκκας, καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας, εκτίμησε πως πρόκειται για έναν σεισμό «έκπληξη», αναφορικά με την περιοχή που σημειώθηκε.

«Στο σημείο εκείνο δεν έχουμε κάποιο εμφανές ρήγμα. Το γεγονός ότι ο σεισμός έγινε εκεί ήταν μία έκπληξη. Δεν το περιμέναμε, γιατί δεν είναι μία περιοχή που έχει δώσει στο παρελθόν σεισμούς. Συνεπώς, περιμένουμε την εξέλιξη της σεισμικότητας αλλά και τη διερεύνηση αν υπάρχουν ρήγματα στην περιοχή ή όχι, προκειμένου να κάνουμε πιο σωστές εκτιμήσεις», ανέφερε μιλώντας στο Mega.

Ο κ. Λέκκας ανέφερε ακόμη ότι δεν πρόκειται για σεισμό που «θα μας προκαλέσει μεγάλα προβλήματα και δεν έχουμε αναφορές έως τώρα για κάποιες επιπτώσεις».

Στιγμιότυπο οθόνης 2022 11 29 072644

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ