Ελάτε στην παρέα μας

Ανακοινώσεις

Πώς να μείνεις ασφαλής σε περίπτωση πλημμύρας – Σε εξέλιξη η ενημερωτική δράση της Περιφέρειας Αττικής

Δημοσιεύθηκε

στις

Η Περιφέρεια Αττικής υλοποιεί ενημερωτική δράση και διανομή εντύπου για τον πλημμυρικό κίνδυνο με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας της ζωής των πολιτών. Η δράση εντάσσεται στο πλαίσιο των συνολικών πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης με αφορμή την κλιματική κρίση και την ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας.

Το υλικό το οποίο δημιουργήθηκε με τη συνεργασία του Κέντρου Beyond του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, περιέχει οδηγίες σχετικά με τον τρόπο που μπορούν να μείνουν ασφαλείς οι πολίτες πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τις πλημμύρες.

Μεταξύ άλλων τονίζετε ότι οι πολίτες θα πρέπει να:

  •  Να μένουν μακριά από εκβολές, κοίτες, ιρλανδικές διαβάσεις γέφυρες και ορμητικά νερά
  •  Να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών
  •  Αποφύγουν να κολυμπήσουν ή να οδηγήσουν μέσα σε νερά πλημμύρας
  • Να φεύγουν αμέσως από περιοχές που έχει δοθεί εντολή εκκένωσης
  • Αν είναι σε ανοικτό χώρο να μείνουν μακριά από περιοχές που έχουν
  • πλημμυρίσει ή είναι επικίνδυνες να πλημμυρίσουν τις επόμενες ώρες
  • Να δίδουν ιδιαίτερη προσοχή σε ηλεκτροφόρα καλώδια που μπορεί να
  • βρίσκονται σε λιμνάζοντα νερά

Στο ενημερωτικό υλικό υπάρχουν αναφορές και οδηγίες σχετικά και με την πρόληψη με βάση το οποίο οι πολίτες θα πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στις προειδοποιήσεις και στα έκτακτα δελτία καιρού, να ενημερώνονται σχετικά με τα τοπικά σχέδια εκκένωσης της περιοχής τους και να εντοπίζουν ασφαλείς χώρους.

Η Ενημερωτική Δράση πραγματοποιείται σε πολυσύχναστα σημεία της Αττικής όπως: πλατείες, εμπορικά κέντρα, σταθμούς Μετρό και έξω από σχολικές μονάδες. Η διανομή των εντύπων θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες στους Δήμους της Αττικής.

 Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης με αφορμή τη σχετική ενημερωτική δράση τονίζει:

«Η λήψη μέτρων προστασίας από φυσικά φαινόμενα όπως είναι οι πλημύρες, την εποχή που βιώνουμε σε παγκόσμιο επίπεδο τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης είναι επιβεβλημένη. Οφείλουμε να είμαστε προνοητικοί προκειμένου να προστατέψουμε τις ζωές μας. Όπως έχει αποδειχθεί σε διεθνές επίπεδο, οι κάτοικοι ευάλωτων περιοχών είναι ασφαλέστεροι σε περίπτωση που έχουν προνοήσει για την προστασία τους από τους κινδύνους που εγκυμονούν φυσικές καταστροφές όπως οι πλημμύρες. Η Περιφέρεια Αττικής συνεργάζεται συστηματικά με την Κεντρική Διοίκηση, την Πολιτική Προστασία, τους επιστημονικούς και πανεπιστημιακούς φορείς και υλοποιεί σημαντικά έργα που στοχεύουν στην ενίσχυση και θωράκιση της ζωής και της περιουσίας των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται το master plan της Περιφέρειας Αττική για την αντιπλημμυρική θωράκιση των πρόσφατα καμένων περιοχών. Θέλουμε οι πολίτες της Αττικής να αισθάνονται ασφαλείς».

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ