Ποιοι εν αναμονή συνταξιούχοι θα πάρουν προσωρινή σύνταξη και αναδρομικά – Η διαδικασία βήμα βήμα

0

Περισσότεροι από 70.000 εν αναμονή συνταξιούχοι θα λάβουν εντός διμήνου προσωρινή σύνταξη (στο ύψος της Εθνικής τους Σύνταξης), καθώς και αναδρομικά από την ημερομηνία της αίτησής τους μέχρι σήμερα.

Το οριζόντιο αυτό μέτρο προκρίθηκε ως η προσφιλέστερη λύση από τη νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, προκειμένου να αποκτήσουν κάποιο μίνιμουμ εισόδημα όσοι ολοκλήρωσαν τον εργασιακό τους βίο και περιμένουν την απόφαση για την οριστική τους σύνταξη (που σε πολλές περιπτώσεις καθυστερεί ακόμη και τέσσερα χρόνια) χωρίς να λαμβάνουν ούτε ένα ευρώ.

Περίπου ένας στους τρεις εν αναμονή συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα ανήκουν σε αυτή την κατηγορία, καθώς είτε λόγω διαδοχικής ασφάλισης, είτε για άλλους λόγους περιμένουν την απόδοση της σύνταξής τους, χωρίς να λαμβάνουν ούτε προσωρινή σύνταξη και βέβαια δεν έχουν και την προβλεπόμενη περίθαλψη για την περίοδο αυτή.

Σήμερα προσωρινή σύνταξη λαμβάνουν περίπου 40.000 εν αναμονή συνταξιούχοι, όταν εκκρεμούν περίπου 170.000 κύριες συντάξεις.

Οι περισσότεροι δικαιούχοι προσωρινών συντάξεων είναι πρώην δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ από τον ιδιωτικό τομέα ελάχιστοι είναι οι «τυχεροί» καθώς οι υπόλοιποι χρειάζεται να αναγνωρίσουν πλασματικά χρόνια ασφάλισης, ή έχουν οφειλές, ή έχουν ένσημα σε πολλά πρ.Ταμεία, ή τέλος προέρχονται από τον πρ. ΟΓΑ.

Τι αλλάζει

«Κλειδί» για την λήψη της νέας προσωρινής σύνταξης αποτελεί η συμπλήρωση του ορίου ηλικίας και του απαραίτητου χρόνου ασφάλισης.

Το ποσό που θα λαμβάνουν μέσα σε ένα δίμηνο από την αίτησή τους οι συνταξιούχοι κυμαίνεται μεταξύ 345 και 384 ευρώ, ανάλογα με τα έτη ασφάλισης. Έτσι για παράδειγμα ασφαλισμένος με 15 έτη ασφάλισης, θα λάβει προσωνινά το ποσό των 345,60 ευρώ, για 16 έτη ασφάλισης θα εισπράξει 353,28 ευρώ, για 17 έτη ασφάλισης 360,96 ευρώ, για 18 έτη 368,64 ευρώ, για 19 έτη 376,32 ευρώ και τέλος από 20 έτη ασφάλισης και άνω 384 ευρώ.

Η προσωρινή σύνταξη δεν καταργείται γι αυτούς που πληρούν τις προϋποθέσεις και συνεχίζει να χορηγείται στους ασφαλισμένους ανάλογα με την  κατηγορία τους: 50% για τους δημοσίους υπαλλήλους, 70% για τους ελεύθερους επαγγελματίες, 80% για τους μισθωτούς.

Μέχρι σήμερα, αυτός που είχε θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα υπέβαλε αίτημα συνταξιοδότησης και αυτόματα ζητούσε να του χορηγηθεί και προσωρινή σύνταξη. Το πρώτο βήμα ήταν να εκδοθεί η προσωρινή σύνταξη –σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα- και το δεύτερο βήμα να υπολογιστεί η οριστική σύνταξη. Η διαδικασία απονομής σύνταξης δηλαδή είχε δυο βήματα. Στο εξής προστίθεται ένα βήμα ακόμη ως εξής:

Πρώτο βήμα: Άμεσα μετά την κατάθεση της αίτησης, χορηγείται η Εθνική Σύνταξη (όπως κλιμακώνεται ανάλογα με τον χρόνο εργασίας).

Δεύτερο βήμα: Η αίτηση για την προσωρινή σύνταξη εξακολουθεί να «τρέχει» κανονικά. Μερικούς μήνες αργότερα ο δικαιούχος λαμβάνει την προσωρινή
σύνταξη. Παραδείγματος χάρη, τα 384 ευρώ γίνονται 700 ευρώ.

Τρίτο βήμα: Η διαδικασία ολοκληρώνεται με την απόφαση έκδοσης της οριστικής σύνταξης.

Το νέο πλαίσιο έχει δυο εφαρμογές που θα αποτυπωθούν στη νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζεται:

  • Η πρώτη εφαρμογή θα αφορά σε όσους έχουν ήδη υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης. Αυτοί θα μπουν σε μια πλατφόρμα, θα καταχωρίσουν το ΑΦΜ, το ΑΜΚΑ τους και το ΙΒΑΝ του τραπεζικού τους λογαριασμού, θα γίνει η επεξεργασία των στοιχείων τους και θα τους καταβληθεί το ποσό της Εθνικής Σύνταξης, για όλους τους μήνες της αναμονής.
  • Η δεύτερη εφαρμογή αφορά σε όσους θα υποβάλουν από σήμερα αίτηση συνταξιοδότησης και θα λαμβάνον την Εθνική Σύνταξη άμεσα, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Θα συνεχίζεται η καταβολή της προσωρινής σύνταξης και το τρίτο βήμα θα είναι η απονομή της οριστικής σύνταξης.

Άνω των 62 ετών οι δικαιούχοι

Για τα μέτρα της κυβέρνησης σχετικά με την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών από την πανδημία του κορονοϊού, αλλά και τις εκκρεμείς συντάξεις, μίλησε πρόσφατα ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης.

Όπως είπε, όσοι έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης και είναι πάνω από 62 ετών θα τους δοθεί προσωρινή σύνταξη η οποία θα είναι αντίστοιχη του ποσού της εθνικής σύνταξης που θα δικαιούνταν ανάλογα με τα χρόνια που έχουν εργαστεί. Συγκεκριμένα, ο κ. Χατζηδάκης διευκρίνισε ότι στα 20 χρόνια ασφάλισης η εθνική σύνταξη είναι 384 ευρώ, επισημαίνοντας ότι, εάν ο e-ΕΦΚΑ οφείλει αναδρομικά π.χ. 10 μήνες από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης, ο δικαιούχος θα λάβει και αναδρομικά 3.840 ευρώ.

Επομένως συνταξιούχος που δικαιούται πλήρη εθνική σύνταξη (384 ευρώ) και του οποίου η σύνταξη εκκρεμεί για διάστημα 12 μηνών θα λάβει αναδρομικά 4.608 ευρώ. Ο ίδιος συνταξιούχος αν βρισκόταν στην αναμονή για έξι μήνες θα λάμβανε αναδρομικά ύψους 2.394 ευρώ.

Αντίστοιχα, ασφαλισμένος που δικαιούται την μειωμένη εθνική σύνταξή των 345 ευρώ, σε περίπτωση που βρίσκεται στην αναμονή για 10 μήνες θα λάβει αναδρομικά 3.450 ευρώ, για 12 μήνες 4.140 ευρώ κοκ.

Η ρύθμιση θα αφορά όλους όσους έχουν θεμελιωμένο δικαίωμα συνταξιοδότησης (ακόμη και για αναπηρική) και έχουν κάνει αίτηση.

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι έχει καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια για την επιτάχυνση της έκδοσης των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία, αλλά και από τη διοίκηση του e-ΕΦΚΑ. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, το 2020 αυξήθηκε κατά 31% ο αριθμός των συντάξεων που εκδόθηκαν σε σχέση με το 2019.

Επίσης, όπως συμπλήρωσε, προχωράει τμηματικά η απονομή των συντάξεων, μέσω του συστήματος «ΑΤΛΑΣ», με ψηφιακό τρόπο, καθώς και ο ψηφιακός μετασχηματισμός του ΕΦΚΑ. «Την προηγούμενη χρονιά, πραγματοποιήθηκαν 1,7 εκατομμύρια ηλεκτρονικές συναλλαγές με πολίτες» σημείωσε. Πηγή: insider.gr

Σχολιάστε το άρθρο

Παρακαλούμε, εισάγετε το σχόλιό σας.
Παρακαλούμε, εισάγετε το όνομά σας.