Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Πανεπιστημιακή Αστυνομία: Στη ΓΑΔΑ οι 360 νέοι φρουροί – H διαδικασία μέχρι να αναλάβουν την υπηρεσία τους

Δημοσιεύθηκε

στις

Στη ΓΑΔΑ προσέρχονται από το πρωί οι 360 νέοι φρουροί της ειδικής ομάδας φύλαξης των Πανεπιστημίων (Πανεπιστημιακή Αστυνομία) οι οποίοι προς το παρόν θα τοποθετηθούν σε αστυνομικά τμήματα της Αττικής μέχρι να λάβουν φύλλα πορείας για τις πανεπιστημιακές σχολές.

Πηγές της ΕΛΑΣ επισημάνουν ότι εκτός από τους εφαρμοστικούς νόμους δεν έχουν διαμορφωθεί ακόμα εσωτερικοί χώροι και φυλάκια στα πανεπιστήμια, δηλαδή οι υποδομές είναι ελλιπείς. Έτσι, σε πρώτη φάση, οι πανεπιστημιακοί αστυνομικοί θα έχουν υποστηρικτικό ρόλο σε επίπεδο περιπολιών στον χώρο.

Επιπλέον, τα κλιμάκια της πανεπιστημιακής αστυνομίας θα είναι μεικτά με αστυνομικούς που θα οπλοφορούν και θα συνοδεύουν τους ειδικούς φρουρούς των ΟΠΠΙ, σε μια προσπάθεια να μπουν σιγά-σιγά από τη θεωρητική εκπαίδευση στην πράξη αλλά και να αποτρέψουν οποιεσδήποτε αντιδράσεις από την φοιτητική και εν γένι την πανεπιστημιακή κοινότητα.

Κύριος ρόλος τους θα είναι οι περιπολίες στο εσωτερικό των ιδρυμάτων και η επέμβαση τους όπου παρατηρούνται αξιόποινες  ενέργειες όπως κλοπές, ληστείες, διακίνηση ναρκωτικών.

Διαδικαστικά, η μισθοδοσία τους θα βαρύνει τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και θα συνεργάζονται με τον Πρύτανη ή τον αρμόδιο Αντιπρύτανη του ΑΕΙ.

Σύμφωνα το σχετικό νομοθετική πλαίσιο «Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, Προστασία της Ακαδημαϊκής Ελευθερίας, Αναβάθμιση του Ακαδημαϊκού Περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις», θα έχουν πλήρη αστυνομικά καθήκοντα, δεν θα φέρουν πυροβόλα όπλα, αλλά γκλομπ, σπρέι πιπεριού και χειροπέδες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ