Connect with us

Κοινωνία

«ΟΙ ΚΟΡΕΣ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ» έσπασαν τη σιωπή τους στο Δημαρχείο Ρέντη

Published

on

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Καταπολέμηση της ‘Εμφυλης Βίας προβλήθηκε το βραβευμένο ντοκιμαντέρ ΟΙ ΚΟΡΕΣ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ της Δέσποινας Σωτηροπούλου (δημοσιογράφος-σκηνοθέτης) πριν από λίγες μέρες στο Θέατρο Ιάκωβος Καμπανέλλης στο Δημαρχείο Ρέντη.

Η Δέσποινα Σωτηροπούλου ανέφερε χαρακτηριστικά: « Μέσα στο έτος που διανύουμε είχαμε 3100 καταγγελίες. Αυτές είναι από γυναίκες που τόλμησαν κι έσπασαν τη σιωπή τους, υπάρχουν κι άλλες. Tα έργα των ανθρώπων και όχι τα λόγια… είναι εκείνα που μένουν. Για να κινητοποιούν, να θυμίζουν, να κλυδωνίζουν. Έτσι λοιπόν, το έργο όταν αποτυπώνεται μέσω της όποιας εικαστικής έκφρασης είναι μια περιγραφή, μια αποτύπωση της Ιδέας. Με αυτή τη λογική δημιουργήθηκαν και ΟΙ ΚΟΡΕΣ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ. Για να προτρέψουν και να αφυπνίσουν».
Στη συνέχεια το λόγο πήρε η Έλενα Ακρίτα Βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και Τομεάρχης Δικαιοσύνης, η οποία αναφέρθηκε στο νόμο 4800/2021, γνωστός και ως νόμος «Τσιόρα» για τη συνεπιμέλεια και επισήμανε μεταξύ άλλων: «Ο συγκεκριμένος νόμος έχει αυξήσει σημαντικά τον αριθμό υποθέσεων που οδηγούνται στις δικαστικές αίθουσες, με τις αντιδικίες γονέων να δημιουργούν νεα οικογενειακά δράματα»..

Το ντοκιμαντέρ υλοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής και της Επιτροπής Ισότητας Φύλων με πρόεδρο τη Μαρία Ανδρούτσου, Δήμαρχο Αγ. Δημητρίου η οποία υπογράμμισε: «Είναι εξαιρετικά σημαντικό οι δήμοι να μπορούν να σχεδιάζουν και να εφαρμόζουν πολιτικές για την έμφυλη ισότητα. Ο Δήμος μας συμμετέχει πιλοτικά στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ‘‘Ελλάδα-Ισλανδία: Διατομεακή Ανταπόκριση στην Ενδοοικογνειακή Βία κατά των Γυναικών και Παιδιών’ με κεντρικό στόχο την πρόληψη και αντιμετώπιση της έμφυλης βίας κατά των γυναικών».

 

 

 

 

Η Κική Πετρουλάκη, Πρόεδρος Δ.Σ Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά της Βίας συντονίζει το συγκεκριμένο πρόγραμμα και τόνισε :« Η Βία κατά των γυναικών είναι ένα σοβαρό έγκλημα και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί. Στην ενδοοικογενειακή βια τα περισσότερα εγκλήματα εκτός του βιασμού και της ανθρωποκτονίας , είναι πλημμελήματα γεγονός που σημαίνει ότι δίνονται μικρές ποινές με αναστολή».

Η Ασπασία Θεοφίλου, Ιδρύτρια του Strong me, αναφερόμενη στα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας υπογράμμισε: «Τα περιστατικά έμφυλης βίας που βγαίνουν μεμονωμένα στην δημοσιότητα και σοκάρουν την κοινή γνώμη, για εμάς είναι καθημερινότητα. Είναι πολλαπλά τα περιστατικά αντίστοιχης αγριότητας που δεν «βλέπουν» το φως της δημοσιότητας. Η Ελλάδα έχει σοβαρό νομοθετικό πρόβλημα και δεν είναι τυχαίο το γεγονό ότι το 2022 σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για τα θέματα Ισότητας βρέθηκε στην τελευταία θέση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα κινηματογραφικά μέρη του ντοκιμαντέρ απέδωσαν οι Δήμητρα Χατούπη, Βάνα Πεφάνη και τελειόφοιτοι ηθοποιοί της Ανώτερης Θεατρικής Σχολής «Δήλος». Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το διαδραστικό καλλιτεχνικό δρώμενο “iamnotadoll_project” της γλύπτριας Ιωάννας Παρασκευά που χρησιμοποίησε 6 γλυπτά για να παρακινήσει μικρούς και μεγάλους να υιοθετήσουν την ιδέα της ουσιαστικής ισότητας μεταξύ των δυο φύλων.
Το μουσικό μέρος της εκδήλωσης «έντυσαν» οι: Σωτηρία Σουσάνη (τραγούδι) και παράλληλα έγινε επίδειξη αυτοάμυνας από τον Φώτη Λεκάκο, Προπονητής Ελληνικής Ομοσπονδίας Καράτε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ