Ελάτε στην παρέα μας

Κοινωνία

Νέο πακέτο μέτρων κατά της ακρίβειας – Το κυβερνητικό σχέδιο για ρεύμα, φυσικό αέριο, βενζίνη

Δημοσιεύθηκε

στις

Τα δεδομένα πλέον δείχνουν ότι η αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων αργεί και μάλιστα αρκετά. Ως εκ τούτου η κυβέρνηση εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα και κυρίως τα δημοσιονομικά περιθώρια προκειμένου να βάλει ακόμα πιο βαθιά το χέρι στο δημόσιο ταμείο, ώστε να μεγαλώσει τη βεντάλια των μέτρων και να διευρύνει τον αριθμό των δικαιούχων.

Η δημοσιονομική φαρέτρα δεν έχει απεριόριστα βέλη, αλλά οι ανάγκη πλέον για ενίσχυση είναι επιβεβλημένη προκειμένου το επόμενο διάστημα να ενεργοποιηθεί ακόμα ένα πακέτο μέτρων το οποίο θα περιλαμβάνει επιδότηση στους λογαριασμούς ενέργειας, ενίσχυση εστίασης και τουρισμού, επιδότηση βενζίνης και μείωση συντελεστών ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα.

Στο τραπέζι βρίσκονται αρκετές προτάσεις άλλες περισσότερο στοχευμένες σε όσους χαρακτηρίζονται ως ευάλωτα νοικοκυριά και άλλες με περισσότερο οριζόντιο χαρακτήρα. Από αυτές κάποιες δημοσιονομικά είναι πιο εύκολες, ενώ υπάρχουν και σκέψεις για δραστικές παρεμβάσεις, ειδικά στον τομέα των τιμολογίων της ενέργειας (ηλεκτρικό ρεύμα και αέριο), οι οποίες όμως θα αλλάξουν τα δημοσιονομικά δεδομένα και πιθανά θα χρειαστούν και την έγκριση των θεσμών.

Σύμφωνα με όσα έχουν εξεταστεί έως τώρα στο τραπέζι βρίσκονται:

– Διατήρηση των μέτρων στήριξης των νοικοκυριών αναφορικά με τους λογαριασμούς ρεύματος. Το σχέδιο περιλαμβάνει παράταση των μέτρων και τους επόμενους μήνες και εξέταση των δημοσιονομικών περιθωρίων επιδότησης των λογαριασμών. Παράλληλα εξετάζεται το ενδεχόμενο για πλήρη κάλυψη του κόστους σε ευάλωτα νοικοκυριά με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

– Επιδότηση των λογαριασμών λογαριασμών φυσικού αερίου, με ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης του επιδοτούμενου ποσού.

– Παράταση για του επόμενους μήνες του μέτρου της επιδότησης στο πετρέλαιο κίνησης.

– Διατήρηση της επιδότησης βενζίνης για τους ιδιοκτήτες οχημάτων, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο να διευρυνθούν οι δικαιούχοι.

– Διατήρηση για ακόμα 6 μήνες (έως το τέλος του χρόνου) του μειωμένου ΦΠΑ στην εστίαση, τον τουρισμό και τις μεταφορές.

– Πρόσθετες ενισχύσεις στον αγροτικό τομέα για την κάλυψη του κόστους σε λιπάσματα, ζωοτροφές κ.ά.

– Επανάληψη της «επιταγής ακρίβειας» σε χαμηλοσυνταξιούχους, δικαιούχους τους Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και αναπηρικού επιδόματος ΟΠΕΚΑ, ανασφάλιστους υπερήλικες, δικαιούχους του επιδόματος παιδιού.

– Επέκταση του προγράμματος «Συν-Εργασία» και για το επόμενο διάστημα.

– Μείωση των συντελεστών ΦΠΑ από το 13% στο 6% σε βασικά είδη διατροφής.

Η λίστα με τα πιθανά μέτρα περιλαμβάνει ακόμα και επιδότηση ενοικίου για ευάλωτα νοικοκυριά στη βάση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, αλλά και κάλυψη του κόστους διαβίωσης με αύξηση των υφιστάμενων επιδομάτων σε ειδικές κατηγορίες πολιτών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ