Ελάτε στην παρέα μας

Βύρωνα

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα λύκεια του Βύρωνα

Δημοσιεύθηκε

στις

Με τη συμμετοχή και του 5ου Γενικού Λυκείου Βύρωνα, ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στους μαθητές και μαθήτριες της Γ΄ τάξης, που σχεδίασε και  υλοποίησε  η Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής & Υγείας του Δήμου Βύρωνα, με θέμα: «Μιλάμε για τα όρια, την εμπιστοσύνη, το σεβασμό στις σχέσεις», ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα από το 1ο, 5ο, 3ο  Γενικό Λύκειο Βύρωνα και το Γενικό Λύκειο Καρέα.

Κοντά στους μαθητές/τριες στο 5ο Γενικό Λύκειο βρέθηκαν ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας και Αλληλεγγύης Χρήστος Σπυρόπουλος και ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών & Διοικητικών υπηρεσιών Δημήτρης Κόκκαλης, οι οποίοι μίλησαν στα παιδιά για τη χρησιμότητα του προγράμματος και τους ευχήθηκαν, καλή επιτυχία  στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, οι συντονίστριες αξιοποιώντας τη δυναμική της ομάδας, έδωσαν στους μαθητές/τριες τη δυνατότητα  με τρόπο βιωματικό να εκφράσουν συναισθήματα, τυχόν αγωνίες και προβληματισμούς, να διευκρινίσουν απορίες, αλλά και να εκπαιδευτούν σε στρατηγικές με σκοπό την αυτοπροστασία τους (για τη συναίνεση, τα προσωπικά όρια κ.α.) μέσα σ’ ένα υποστηρικτικό και ασφαλές πλαίσιο. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε συμβουλευτική καθοδήγηση ανάλογα με τα θέματα για προβληματισμό που αναδύθηκαν στην κάθε ομάδα καθώς και συζητήθηκαν τεχνικές διαχείρισης δύσκολων καταστάσεων. Σε όλα τα τμήματα των Λυκείων, οι μαθητές/τριες είχαν άριστη συνεργασία με τις συντονίστριες και λειτούργησαν σεβόμενοι/ες τους κανόνες της ομαδικής συνεργασίας. Κατά την ολοκλήρωση του εργαστηρίου, η κάθε ομάδα έδωσε την αξιολόγηση της. Συνολικά, η ανατροφοδότηση από τους μαθητές/τριες για το πρόγραμμα ήταν πολύ θετική.

Κάποια στοιχεία που προέκυψαν από την αξιολόγηση του προγράμματος:
·         Οι περισσότεροι μαθητές/τριες βρήκαν πολύ ενδιαφέρον το θέμα αλλά και το βιωματικό τρόπο με τον οποίο δόθηκαν οι πληροφορίες σε θέματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης. Εξέφρασαν μάλιστα, την επιθυμία εισαγωγής προγραμμάτων σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία, αλλά και την ανάγκη σχεδιασμού ομαδικών ψυχοεκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.
·        Στο σύνολό τους, οι μαθητές /τριες φάνηκε ότι ένιωσαν άνεση να συζητήσουν για το θέμα της σεξουαλικής παρενόχλησης και παρόλο που μέσα από το διαδίκτυο λαμβάνουν αρκετές πληροφορίες για το θέμα, δεν παύουν να έχουν ερωτήματα.
·        Οι μαθητές /τριες ανάφεραν πως  τους ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο το μοίρασμα των απόψεων και το γεγονός ότι άκουσαν τους προβληματισμούς, τις σκέψεις ή και τις εμπειρίες των συμμαθητών/τριών  τους.

Μερικά από τα σχόλια των μαθητών/τριων:
«Σήμερα μάθαμε  πώς να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, μιλήσαμε για την ηθική ,για τον αυτοσεβασμό αλλά και την προστασία των ορίων των άλλων  και αυτό είναι πολύ σημαντικό»,
«Δεν είσαι μόνος σου, μίλα»! «Σπάμε το φόβο»! «Το όχι είναι ΟΧΙ»!

Κατά τη διεξαγωγή του προγράμματος προβλήθηκε ψηφιακό υλικό σχετικό με τη συναίνεση και τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και δόθηκαν ενημερωτικά έντυπα με οδηγίες προς ανήλικους για την προστασία από τη σεξουαλική κακοποίηση καθώς και κατάλογοι με φορείς και τηλεφωνικές γραμμές βοήθειας που μπορούν να απευθυνθούν έφηβοι, αλλά και γονείς και εκπαιδευτικοί.

Τα βιωματικά εργαστήρια συντόνισαν:
οι ψυχολόγοι: Μαριλίνα Μπαδικιάν, Καλλιόπη Κατσαρού, Ηλέκτρα Εταιρίδου
η κοινωνική ανθρωπολόγος: Κατερίνα Ζαχαριάδου
οι κοινωνικοί λειτουργοί: Κωνσταντίνα Πεθεριώτη, Μανόλη Αθανασία, Φρόσω Λεντιδάκη, Λάμε Κατερίνα
οι φοιτήτριες Τμημάτων Ψυχολογίας: Βαρβάρα Σιουκιούρογλου, Ελευθερία Βεχλίδου, Λαμπρινή Πάλλα,Νικολέττα Γκατσονίδου,  Ελευθερία Αναστασίου, Ελευθερία Βεχλίδου, Κατιάνα Μυριδάκη και
η  Γεωργία Τσιριγώτη, φοιτήτρια Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε, στο πλαίσιο των δράσεων πρόληψης με στόχο την προαγωγή της ψυχικής υγείας, της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας του Δήμου Βύρωνα και η συμμετοχή ήταν προαιρετική.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ