Ελάτε στην παρέα μας

Κοινωνία

Μεγάλη εκδήλωση κατά της έμφυλης βίας από την Επιτροπή Ισότητας Δήμου Φυλής

Δημοσιεύθηκε

στις

Ηχηρό μήνυμα κατά της κακοποίησης των γυναικών και της βίας, με μια αξιόλογη εκδήλωση, έστειλε η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας Δήμου Φυλής, την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου, ημέρα που έχει ανακηρυχθεί από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

«Αυτή η μέρα δεν είναι μέρα γιορτής, είναι μέρα σκέψης και αποφάσεων», υπογράμμισε στην ομιλίας της, στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» του Δημαρχείου στα Άνω Λιόσια, η Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας Δήμου Φυλής και Δημοτικός Σύμβουλος, Χρυσούλα Κουράση. «Η βία κατά των γυναικών, που δεν εκδηλώνεται μόνο με τα σωματικά τραύματα αλλά και με άλλες μορφές, είναι μία από τις πιο βάρβαρες καταπατήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μία γυναίκα που κακοποιείται αισθάνεται μόνη, αμφισβητεί τον εαυτό της, πολλές φορές αισθάνεται ότι φταίει η ίδια και γι’ αυτό έχει την ανάγκη να σταθούμε δίπλα της», επισήμανε η Χρυσούλα Κουράση, υπογραμμίζοντας ότι για το σκοπό αυτό συστήθηκε το Νοέμβριο 2021 η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας Δήμου Φυλής.

Όπως ανέφερε η Χρυσούλα Κουράση, στον έναν αυτό χρόνο λειτουργίας της, η Επιτροπή Ισότητας προχώρησε σε:

  • Έκδοση ημερολογίου σε 5.000 αντίτυπα και διανομή του σε οικογένειες, όπου αναγράφονται μεταξύ άλλων και τα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης για επικοινωνία κακοποιημένων γυναικών με αρμόδιους φορείς.
  • Εκτύπωση και τοποθέτηση σε καταστήματα του Δήμου, αυτοκόλλητων με το σύνθημα «Σπάσε τη σιωπή σου. Είμαστε δίπλα σου, δεν είσαι μόνη».
  • Οργάνωση θεατρικής παράστασης σε συνεργασία με το Σύλλογο ΝΑΜΑΣΤΕ και το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Δήμου Φυλής, που ανέβηκε στη Θεατρική Σκηνή Δήμου Φυλής στο Ζεφύρι, όπου παρουσιάστηκαν ιστορίες κακοποιημένων.

 

 

 

Η κα Κουράση αναφέρθηκε και στις δράσεις που προγραμματίζονται:

  • Κάθε Παρασκευή, 15:00-17:00, στο κτίριο του Δήμου που στεγάζει τη Νομική Υπηρεσία, θα υπάρχει δικηγόρος στον οποίο θα μπορεί να απευθύνεται κάθε γυναίκα για δωρεάν νομικές συμβουλές στο θέμα της κακοποίησης, ενώ σε συνεργασία με το Δικηγορικό Σύλλογο θα παρέχεται και δωρεάν νομική υποστήριξη.
  • Έκδοση τρίπτυχου όπου θα αναγράφονται τα δικαιώματα των γυναικών και συμβουλές για τον τρόπο αντίδρασης σε σχέση με την ενδοοικογενειακή και την έμφυλη βία, αλλά και για τις σεξιστικές συμπεριφορές και τη σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας, καθώς και τον οικογενειακό και κοινωνικό περίγυρο.
  • Η Επιτροπή Ισότητας θα συνεχίσει να βρίσκεται δίπλα σε άτομα που πραγματικά έχουν ανάγκη.

«Θεωρούμε ότι η κακοποίηση πρέπει να πάψει πλέον να είναι ταμπού και ιδιωτική υπόθεση. Θέλουμε να είμαστε κοντά σε όλες αυτές τις γυναίκες ώστε να καταφέρουν να ξεφύγουν από τέτοιες νοσηρές καταστάσεις. Πρέπει να αρχίσουμε να αλλάζουμε τον κοινωνικό μας περίγυρο έτσι ώστε, κάποια στιγμή, να αλλάξουμε και τον κόσμο και να τον παραδώσουμε καλύτερο στα παιδιά μας», κατέληξε η Χρυσούλα Κουράση.

 

 

 

Αρωγός και συνεργάτης στο έργο της Επιτροπής Ισότητας είναι και το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Δήμου Φυλής, για το έργο του οποίου μίλησε αναλυτικά η Ψυχολόγος του Κέντρου Βίκυ Βεοπούλου, που αποτελεί και μέλος της Επιτροπής Ισότητας.

Στην επιδείνωση που παρουσιάζει το φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών, παρά την αυξημένη δράση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προώθηση της ισότητας και την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αναφέρθηκε στην ομιλία της, μεταξύ άλλων, η Πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου Γυναικών Ευρώπης (ΕΔΓΕ), Νίκη Ρουμπάνη, η οποία τόνισε ότι υπολογίζεται πως οι βιασμοί ξεπερνούν τις 5.000 κάθε χρόνο, μόνο στην Ελλάδα. Παρουσιάζοντας το σκοπό και τον τρόπο λειτουργίας του Δικτύου, η Νίκη Ρουμπάνη υπογράμμισε ότι οι εθελοντές κι οι επιστήμονες του Δικτύου προσπαθούν, όλα αυτά τα χρόνια μέσα από τις παρεμβάσεις τους, να συμβάλουν στην εξάλειψη της βίας, ενώ τόνισε ότι «είναι πολύ σημαντικό τα φαινόμενα βίας να προσπαθούμε να καταπολεμούνται στην τοπική κοινωνία, εκεί που συμβαίνουν». Η Πρόεδρος του ΕΔΓΕ τόνισε ακόμη ότι θύματα δεν είναι μόνο γυναίκες, αλλά και τα παιδιά, ενώ υπάρχει και ένα μικρό ποσοστό κακοποιημένων ανδρών. Ανέφερε επίσης ότι η βία είναι διαταξιακή, καθώς το θύμα δεν είναι μόνο μια αδύναμη γυναίκα, όπως εσφαλμένα εκτιμάται, αλλά είναι και μια δυναμική γυναίκα με ισχυρή προσωπικότητα, που δεν τολμάει να μιλήσει. Υπογράμμισε δε ότι, υπάρχουν μορφές βίας που δεν αναγνωρίζονται σα βία, όπως ο περιορισμός που επιβάλλεται στο θύμα στην επικοινωνία του με άλλους. Κατέληξε τονίζοντας ότι σημαντικό βήμα για την καταπολέμηση της βίας είναι το θύμα να μιλήσει και η κοινωνία να ακούσει και να προσφέρει ποικιλόμορφη στήριξη.

 

 

 

Με λιτό, αλλά χειμαρρώδη και γλαφυρό λόγο αναφέρθηκε στο θέμα της κακοποίησης η ηθοποιός Σοφία Μουτίδου. Περιγράφοντας με παραστατικό τρόπο παραδείγματα κακοποίησης της γειτονικής πόρτας, ξεδίπλωσε τις πτυχές όλων των μορφών κακοποίησης δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο οικογενειακό περιβάλλον από όπου ξεκινά η ανατροφή των παιδιών. «Η εξοικείωση με τη βία μας οδηγεί στην μη αναγνώρισή της και στη μη καταγγελία της», τόνισε η Σοφία Μουτίδου, υπογραμμίζοντας ότι «ένα βλέμμα μπορεί να πονέσει όσο ένα χαστούκι. Και κάθε φορά που κάποιος με κοιτά με έναν τρόπο που με κάνει να αισθάνομαι αμήχανα, πρέπει να μιλήσω. Πρέπει να βρω τη φωνή μου. Κι αυτό δεν είναι μόνο δική μου δουλειά. Για να βρει ένας άνθρωπος τη φωνή του είναι δουλειά πολλών», κατέληξε η ηθοποιός.

Την ανάγκη να αλλάξει στην Ελλάδα το σύστημα εκπαίδευσης προκειμένου να επιτευχθεί βελτίωση της κοινωνίας για να περιοριστούν τα φαινόμενα αυτά, επεσήμανε στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς. Αναφερόμενος στην εκπαιδευτική πορεία των παιδιών, των αυριανών ενηλίκων, και τις επιπτώσεις που συνεπάγονται από τη μορφή της εκπαίδευσης που λαμβάνουν, ο Χρήστος Παππούς κατέληξε: «Εύχομαι ν αλλάξει το εκπαιδευτικό σύστημα προς το καλύτερο, να μην υπάρχει αυτή η πίεση και καταπίεση των παιδιών και πιστεύω ότι τα παιδιά θα βρουν σίγουρα το δρόμο τους, θα γίνουν καλύτεροι γονείς και θα αναθρέψουν καλύτερα παιδιά».

 

 

 

Στις δράσεις της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της βίας αναφέρθηκαν οι Υφυπουργοί Μαρία Συρεγγέλα και Γιώργος Κώτσηρας.

Ειδικότερα, η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, Μαρία Συρεγγέλα, αναφέρθηκε στις αλλαγές που επήλθαν, όπως η επικύρωση, τον Ιούνιο 2021, της Σύμβασης της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για τη βία και την παρενόχληση στο χώρο της εργασίας, και η καθιέρωση αμέσως μετά Κωδικών Δεοντολογίας  σε όλες τις επιχειρήσεις για τη βία και την παρενόχληση στο χώρο εργασίας, τόσο στον τομέα της πρόληψης όσο και στον τομέα της αντιμετώπισης. «Το γεγονός ότι αυξάνονται οι καταγγελίες είναι σημαντικό γιατί υπάρχει το φαινόμενο της βίας. Το θέμα δεν είναι ότι αυξάνονται οι καταγγελίες, αλλά ότι πρέπει να μειωθούν τα περιστατικά», υπογράμμισε η Υφυπουργός , καταλήγοντας ότι «σε αυτό τον αγώνα δεν υπάρχει μάχη των φύλων, αλλά μάχη για τα ανθρώπινα δικαιώματα, και σε αυτόν τον αγώνα πρέπει να είμαστε όλοι μαζί».

Στο εθνικό σχέδιο δράσης που υλοποιείται με τη συνεργασία των συναρμόδιων υπουργείων, καθώς «τόσο σύνθετα φαινόμενα όπως είναι η βία, τόσο βαθιά ριζωμένα στην κοινωνία, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν μεμονωμένα και αποσπασματικά», αναφέρθηκε ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης για θέματα Διεθνούς Συνεργασίας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων , Γιώργος Κώτσηρας. Ο Υφυπουργός παρουσίασε ενέργειες που υλοποιήθηκαν, όπως η αλλαγή του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, το Νοέμβριο 2021, με κεντρικό άξονα των αλλαγών αυτών την προστασία των ευάλωτων , των θυμάτων βίας, των ανηλίκων και των γυναικών. Μεταξύ άλλων ο Υφυπουργός ανέφερε ότι «την προηγούμενη εβδομάδα ψηφίστηκε διάταξη που προβλέπει τη δημιουργία Ειδικού Ποινικού Μητρώου για αδικήματα εις βάρος ανηλίκων».

 

 

«Αρχίζει να εδραιώνεται η συνείδηση ότι πρέπει να είμαστε συντεταγμένοι και σύσσωμοι απέναντι σε κάθε μορφή βίας, πόσο μάλλον της βίας κατά των γυναικών» υπογράμμισε στον χαιρετισμό του ο Βουλευτής Δυτικής Αττικής Ευάγγελος Λιάκος.

«Ημέρα περισυλλογής» χαρακτήρισε την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης πατήρ Τίτος Χρήστου, Αρχιερατικός Επίτροπος Φυλής, Άνω Λιοσίων, Ζεφυρίου και Αχαρνών, που εκπροσώπησε στην εκδήλωση τον Μητροπολίτη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως  κ.κ. Αθηναγόρα. Ο πατήρ Τίτος Χρήστου τόνισε ότι «εκεί που υπάρχει βία, υπάρχει έλλειψη ελευθερίας, είτε είναι λεκτική, είτε σωματική, είτε σεξουαλική, είτε αφορά σε διαφοροποιήσεις»,  ενώ τόνισε ότι «ο πρώτος που μίλησε κατά της βίας και για ελευθερία είναι ο Χριστός, που δεν έκανε καμία μα καμία διάκριση μεταξύ των ανδρών και των γυναικών».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε ντοκυμαντέρ με αναφορά σε περιπτώσεις βίας, ενώ λειτούργησε και έκθεση φωτογραφίας στην είσοδο της αίθουσας «Μελίνα Μερκούρη» με φωτογραφίες του Πέτρου Αφέντρα.

Η αξιόλογη εκδήλωση ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε με όμορφες μελωδίες από τη χορωδία του Δημοτικού Ωδείου του Δήμου Φυλής με υπεύθυνη καθηγήτρια τη Ρούλα Λεβαντή, η οποία και συνόδευσε στο πιάνο τη χορωδία.

Η αυλαία έπεσε με την απονομή τιμητικής πλακέτας στις κυρίες Νίκη Ρουμπάνη, Σοφία Μουτίδου και Ρούλα Λεβαντή, για τη συμμετοχή τους στην εκδήλωση της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας Δήμου Φυλής, και την προσφορά τριαντάφυλλων στα παιδιά της χορωδίας και τους παρευρισκόμενους.

 

 

Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης ο Πρωτοπρεσβύτερος κ. Νικόλαος Κοτίνης, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Θανάσης Μπούρας, οι Αντιδήμαρχοι Γιάννης Μαυροειδάκος, Ελένη Λιάκου και Θανάσης Σχίζας, οι Αναπληρωτές Δημάρχου Νίκος Χατζητρακόσιας, Μαρίνος Σαρλάς, Γιώργος Αντωνόπουλος, Απόστολος Βαδεβούλης και Γιώργος Κρητικός, ο ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος Δημήτρης Καμπόλης, η Πρόεδρος του Συλλόγου Τριτέκνων Δήμου Φυλής Κλέλια Βαρβαρίγου, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Ζεφυρίου Μηνάς Ζέρβας, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Δροσούπολης Μιχάλης Ζουρίδης, η Πρόεδρος του Πολιτιστικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου Ζωφριάς Ευαγγελία Κωβαίου, η Αντιπρόεδρος του Κολυμβητικού Συλλόγου Αρίων Αργυρώ Κανούτα, το μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Θεσσαλών Άνω Λιοσίων Μαρούλα Παναγιωτοπούλου και η Προϊσταμένη Νοσηλεύτρια – Επισκέπτρια Υγείας στον Εκπαιδευτικό Υγειονομικό Σταθμό Άνω Λιοσίων του ΕΕΣ Αριστέα Πλακίδα.

Τηλέφωνα Ανάγκης για θύματα κακοποίησης και βίας

Δημοτική Επιτροπή Ισότητας Δήμου Φυλής: 6932405009

Τηλεφωνική Γραμμή SOS: 15900

Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Δήμου Φυλής: 210 2483360

Ελληνική Αστυνομία: 100

Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών: 210 9219002

Εισαγγελία Αθηνών: 210 8837532

Περιφέρεια Αττικής: 1110

Ξενώνας Αρχιεπισκοπής Αθηνών: 210 3841536

Ελληνικό Δίκτυο Γυναικών Ευρώπης: 210 9700814

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ