Ελάτε στην παρέα μας

Εργασία

Μακροχρόνιες άδειες εκπαιδευτικών: Μέχρι πότε πρέπει να δηλωθούν – Ποιες άδειες αφορά

Δημοσιεύθηκε

στις

Οι μακροχρόνιες άδειες των εκπαιδευτικών πρέπει να δηλωθούν έως 31 Μαΐου. Οι αποφάσεις για τις άδειες άνω των 20 ημερών που θα χορηγηθούν το επόμενο σχολικό έτος, πρέπει να εκδοθούν τον Ιούνιο.

Προθεσμία μέχρι το τέλος του μήνα έχουν όλοι οι εκπαιδευτικοί και μέλη ΕΕΠ-ΕΒΠ που επιθυμούν να λάβουν διαφόρων ειδών μακροχρόνιες άδειες (άνω των 20 ημερών), προκειμένου να τις δηλώσουν στο Υπουργείο Παιδείας.

Εγκύκλιος της Διεύθυνσης Προσωπικού του ΥΠΑΙΘ που εκδόθηκε χτες, υπενθυμίζει ότι με πρόσφατη νομοθετική διάταξη θεσπίστηκε ο έγκαιρος χρονικός προγραμματισμός της υποβολής αιτήσεων αδειών για τις περιπτώσεις που οι εκπαιδευτικοί και τα μέλη ΕΕΠ-ΕΒΠ της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης γνωρίζουν εκ των προτέρων το λόγο της αιτούμενης άδειας, όπως συμβαίνει για τις άδειες με ή χωρίς αποδοχές σχετικά με την ανατροφή τέκνων, την ειδική προστασία της μητρότητας, τις διευκολύνσεις για οικογενειακούς λόγους και την υπηρεσιακή εκπαίδευση.

Ειδικότερα, οι διατάξεις του άρθρου 125 (Προγραμματισμός χορήγησης αδειών σε εκπαιδευτικούς και μέλη Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) του ν. 4926/2022 (ΦΕΚ 82 Α ́/20.04.2022) ορίζουν ότι:

«Αιτήσεις εκπαιδευτικών και μελών του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) και του Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ) της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για τη χορήγηση, με ή χωρίς αποδοχές, μακροχρόνιων, πλέον των είκοσι (20) ημερών, αδειών σχετικών με την ανατροφή τέκνων, την ειδική προστασία της οικογένειας και της μητρότητας, τις διευκολύνσεις για οικογενειακούς λόγους, την υπηρεσιακή εκπαίδευση, την ολοκλήρωση μεταπτυχιακών σπουδών και την ανάγκη προσωρινής εγκατάστασης στο εξωτερικό υποβάλλονται το αργότερο έως την 31η Μαΐου εκάστου έτους, η απόφαση χορήγησής τους εκδίδεται το αργότερο έως την 30ή Ιουνίου, και αφορά σε χρονικό διάστημα εντός του αμέσως επόμενου σχολικού έτους.

Το πρώτο εδάφιο δεν εφαρμόζεται αν α) η ιδιότητα του εκπαιδευτικού ή μέλους ΕΕΠ ή μέλους ΕΒΠ αποκτάται μετά την 31η Μαΐου, β) είναι αντικειμενικά αδύνατος ο προγραμματισμός του χρονικού διαστήματος, στο οποίο αφορά η αιτούμενη άδεια, όπως σε περιπτώσεις που δικαιολογούνται από λόγους υγείας ή από άλλους εξαιρετικούς λόγους που ανακύπτουν μετά την 31η Μαΐου και γ) οι εκπαιδευτικοί ή τα μέλη ΕΕΠ. ή τα μέλη ΕΒΠ έχουν αποσπαστεί σε εξωδιδακτικές θέσεις.»

Σημειώνεται ότι οι εκπαιδευτικοί και τα μέλη ΕΕΠ-ΕΒΠ υποβάλλουν την αίτησή τους και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στην υπηρεσία τους, ήτοι στη Δ/νση Εκπ/σης που υπηρετούν, τα οποία – εφόσον οι αιτούντες απασχολούνται με απόσπαση κλπ – αποστέλλονται αμέσως στην υπηρεσία της (οργανικής) θέσης των αιτούντων.

Η απόφαση χορήγησης της άδειας εκδίδεται αρμοδίως από την υπηρεσία στην οποία ανήκουν (οργανικά) οι εκπαιδευτικοί και τα μέλη ΕΕΠ-ΕΒΠ τον Ιούνιο, η οποία ενημερώνει αμελλητί την υπηρεσία στην οποία απασχολείται ο/η εκπαιδευτικός ή μέλος ΕΕΠ-ΕΒΠ ή στην οποία θα απασχοληθούν (π.χ. με μετάθεση, με απόσπαση) το επόμενο σχολικό έτος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ