Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Κορωνοϊός: Τέλος από σήμερα η υποχρεωτική μάσκα στα αεροπλάνα

Δημοσιεύθηκε

στις

Αίρεται από σήμερα ένα ακόμη περιοριστικό μέτρο κατά της πανδημίας καθώς όσοι ταξιδεύουν με αεροπλάνα δεν θα είναι υποχρεωμένοι να φορούν μάσκες προστασίας για τον κορονοϊό.

Ύστερα από δύο χρόνια αυστηρών περιορισμών λόγω πανδημίας, όσοι ταξιδεύουν αεροπορικώς στην Ευρώπη από σήμερα, Δευτέρα 16 Μαΐου, καταργείται η σύσταση για υποχρεωτική χρήση μάσκας σε αεροσκάφη και σε αεροδρόμια της ΕΕ.

Ο Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EASA) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) εξέδωσαν επικαιροποίηση των μέτρων υγειονομικής ασφάλειας για τα αεροπορικά ταξίδια, ανοίγοντας το δρόμο για χαλάρωση της ανάγκης να φορούν προστατευτικές μάσκες οι επιβάτες κατά την πτήση.

Ωστόσο, επισημαίνεται ότι οι κανόνες ειδικά για τις μάσκες θα συνεχίσουν να διαφέρουν ανάλογα με την αεροπορική εταιρεία. Για παράδειγμα, οι εταιρείες με πτήσεις από ή προς έναν προορισμό, όπου εξακολουθεί να απαιτείται η χρήση μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς, θα πρέπει να συνεχίσουν να ενθαρρύνουν τη χρήση της.

Υπογραμμίζεται, παράλληλα, ότι οι «ευάλωτοι» επιβάτες θα πρέπει να συνεχίσουν να φορούν μάσκα προσώπου ανεξάρτητα από τους κανόνες, ιδανικά μάσκα τύπου FFP2/N95/KN95 που προσφέρει υψηλότερο επίπεδο προστασίας από μια τυπική χειρουργική μάσκα.

Παρόλα αυτά, οι δύο οργανισμοί τονίζουν ότι η μάσκα εξακολουθεί να αποτελεί μία από τις καλύτερες μεθόδους προστασίας από τη μετάδοση του COVID-19.

Η επικαιροποίηση του κοινού πρωτοκόλλου για την ασφάλεια της υγείας στις αερομεταφορές λαμβάνει υπόψη τις τελευταίες εξελίξεις στην πανδημία, ιδίως τα επίπεδα εμβολιασμού και φυσικής ανοσίας, καθώς και τη συνακόλουθη άρση των περιορισμών σε όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ