Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Κορωνοϊός: Προσωρινά… τέλος οι μάσκες – Πού είναι υποχρεωτική η χρήση τους

Δημοσιεύθηκε

στις

«Τέλος» στην υποχρεωτική χρήση της μάσκας και στους εσωτερικούς χώρους, με μερικές εξαιρέσεις, έδωσε η επιτροπή εμπειρογνωμόνων και ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, το απόγευμα της Τετάρτης.

Πιο αναλυτικά, η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων έδωσε το «πράσινο φως» για την προσωρινή απόσυρση της μάσκας, με δύο εκκρεμότητες να έχουν απομείνει.

Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας η οποία από την αρχή της πανδημίας είναι καλύτερη από ποτέ όσον αφορά στην πίεση στο ΕΣΥ, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην απόσυρση της μάσκας για 3,5 μήνες (περίπου).

Από 1 Ιουνίου έως και 15 Σεπτεμβρίου η υποχρεωτική χρήση μάσκας αναστέλλεται σε όλους τους χώρους, τόσο εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς.

Σε αυτούς, συμπεριλαμβάνονται τα αεροπλάνα και οι υπεραστικές συγκοινωνίες που υπάρχει αριθμημένη θέση όπως τα τρένα και τα ΚΤΕΛ.

Μάλιστα, η άρση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας αφορά και στους εργαζομένους σε όλους αυτούς τους χώρους.

Όσον αφορά το πού θα είναι υποχρεωτικές οι μάσκες, αυτές θα παραμείνουν σε νοσοκομεία, μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και δομές που φιλοξενούν ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, καθώς και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αστικού τύπου, όπως μετρό, λεωφορεία, τρόλεϊ, τραμ και ηλεκτρικός.

Αναφορικά με τα σχολεία, η ανησυχία του υπουργείου Παιδείας για το διάστημα που απομένει μέχρι την λήξη της σχολικής χρονιάς εισακούστηκε. Έτσι, για τα σχολεία όλων των βαθμίδων, οι ειδικοί θα αποφασίσουν σε νεότερη συνεδρίαση την επόμενη εβδομάδα. Η μεγαλύτερη ανησυχία ήταν για τις Πανελλήνιες 2022, καθώς η αγωνία μην νοσήσουν οι υποψήφιοι θα ήταν ένα επιπρόσθετο άγχος σε αυτό των εξετάσεων.

Τέλος, στην επόμενη συνεδρίαση των ειδικών, θα τεθούν επί τάπητος και οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες που δεν είναι αριθμημένες οι θέσεις των επιβατών.

Με την άρση της υποχρεωτικότητας θα μπει τέλος και στο πρόστιμο των 300 ευρώ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν παραμένει η σύσταση ότι η μάσκα θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε όλους τους χώρους, ιδιαίτερα απ’ όσους ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες.

Τέλος η μάσκα και για τους εργαζομένους

Αίρεται η υποχρεωτική χρήση της προστατευτικής μάσκας για τον κορονοϊό στους χώρους εργασίας. Ειδικότερα, από 1η Ιουνίου οι εργαζόμενοι δεν θα είναι υποχρεωμένοι να φορούν μάσκα στη δουλειά τους.

Αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι στο εμπόριο, στην εστίαση, κ.ά. δεν θα έχουν τη μάσκα υποχρεωτικά όταν βρίσκονται στο χώρο της εργασίας τους. Επίσης, και όσοι δουλεύουν στα μέσα μεταφοράς δεν θα είναι υποχρεωμένοι να φορούν μάσκα.

Εννοείται πως στις μονάδες υγείας, στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, αλλά και στα μέσα μαζικής μεταφοράς, όπου παραμένει το περιοριστικό μέτρο της μάσκας, οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να τη φορούν.

Το μέτρο με τις μάσκες που δεν τηρήθηκε ποτέ και τώρα καταργείται

Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε την Τετάρτη την κατάργηση της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας στα καταστήματα λιανικής και τα ΜΜΜ με αριθμημένες θέσεις. Ποιο ακόμη μέσο «απελευθερώνεται».

Σύμφωνα με το τελευταίο εν ισχύ ΦΕΚ, «σε όλα τα μέσα μεταφοράς η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική εξαιρουμένων των επιβατηγών οχημάτων ιδιωτικής χρήσης (Ε.Ι.Χ.) όταν επιβαίνουν μόνο ο/η οδηγός, σύζυγοι/συμβιούντες και συγγενείς α’ και β’ βαθμού».

Αυτό σημαίνει πως οποτεδήποτε στο ΙΧ μας επιβαίνει κάποιος φίλος ή γνωστός θα πρέπει όλοι να φοράμε μάσκα.

Η αλήθεια είναι πως το μέτρο αυτό ελάχιστοι το τηρούσαν το τελευταίο διάστημα, ωστόσο οι νέες ανακοινώσεις του Θάνου Πλεύρη «απελευθερώνουν» και επίσημα πια το αυτοκίνητό μας.

Η ΚΥΑ – που αναμένεται τις αμέσως επόμενες μέρες – θα επισφραγίσει το «τέλος» και για το εν λόγω μέτρο προστασίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ