Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Κορωνοϊός: Έκτακτη ενημέρωση για τον εμβολιασμό από Θεοδωρίδου – Θεμιστοκλέους

Δημοσιεύθηκε

στις

Θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση σχετικά με τον εμβολιασμό σήμερα στις 18:00 μ.μ από τη Μαρία Θεοδωρίδου και τον Μάριο Θεμιστοκλέους.

Σήμερα, Πέμπτη 30 Ιουνίου και ώρα 18:00, θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Υγείας ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης έναντι της νόσου COVID-19 από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους.

Παρακαλούνται όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν να βρίσκονται στο Υπουργείο Υγείας στις 17:00, για να υποβληθούν σε rapid test για την είσοδό τους στην αίθουσα Τύπου.

Υπενθυμίζεται οτι ανοιχτή παραμένει από τη Δευτέρα 27 Ιουνίου για όλους τους άνω των 30 ετών η πλατφόρμα για την τέταρτη δόση για όοσυς επιθυμούν να εμβολιαστούν.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών διευκρίνισε, βέβαια, ότι ο εμβολιασμός με τέταρτη δόση παραμένει προαιρετικός για όλους. Σημείο αιχμής αποτέλεσε η αναφορά ότι «δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα για το πρόσθετο όφελος που θα προσέφερε» μια ακόμη αναμνηστική δόση για τους 30 με 59 ετών, ενώ ακολούθησαν δήλωσεις της Μίνας Γκάγκα περί δυνατότητας εμβολιασμού «όσων φοβούνται».

Πολλοί θεώρησαν ότι η απόφαση της Επιτροπής επισπεύστηκε από την πρόσφατη έξαρση των κρουσμάτων και την πρόωρη άφιξη του έκτου κύματος της πανδημίας, σε συνδυασμό με την άρση των μέτρων και τη μεγάλη κινητικότητα της τουριστικής περιόδου.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα δήλωσε συγκεκριμένα, πώς η δυνατότητα εμβολιασμού με τη δεύτερη επαναληπτική δόση δόθηκε στους νεότερους για ψυχολογικούς λόγους, καθώς κάποιοι από αυτούς, επιθυμούν να την κάνουν ώστε να αισθανθούν περισσότερο προστατευμένοι.

“Εφόσον δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα, τότε δεν θα έπρεπε να γίνει και η σχετική εισήγηση αυτή τη χρονική περίοδο”.

Οι διευκρινίσεις από τη Μαρία Θεοδωρίδου

Από τη μεριά της, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, αναφέρει ότι σε περίπτωση νόσησης μετά από την τρίτη δόση, δεν είναι αναγκαίο να γίνει τέταρη δόση. Αν θέλει, όμως, κάποιος να την κάνει, αυτό θα ήταν καλό να γίνει τουλάχιστον 4 μήνες μετά τη νόσηση.

«Γι’ αυτούς τους λίγους ανοίγει. Πιστεύω ότι δεν θα πάνε πολλοί να κάνουν την 4η δόση και όπως γράφτηκε και στην ανακοίνωση δεν θα ανοίγαμε στον γενικό πληθυσμό για έναν εμβολιασμό που ακόμη δεν ξέρουμε το πρόσθετο όφελος», επισήμανε η κ. Θεοδωρίδου.

Όσον αφορά στα άτομα άνω των 60 ετών, η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών υποστήριξε ότι κάποιοι «το έχουν αμελήσει», καθώς μόνο το 15% έχει εμβολιαστεί με τέταρτη δόση. Αν και συνέστησε να κάνουν το εμβόλιο οι άνω των 60, σημείωσε ότι όσοι δεν έχουν κάποιο πρόβλημα μπορούν να περιμένουν λίγο.

Τέλος, αν και αναφέρθηκε στις ανακοινώσεις που έχουν γίνει για τα νέα εμβόλια που θα «πιάνουν» την Όμικρον, υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να «οικοδομούμε υπέρμετρες φιλοδοξίες για το όποιο καινούριο εμβόλιο».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ