Ελάτε στην παρέα μας

Κοινωνία

Κοινωνικό μέρισμα: Πότε θα γίνει η πληρωμή σε 830.000 δικαιούχους

Δημοσιεύθηκε

στις

Το -τύπου κοινωνικό μέρισμα- επίδομα των 250 ευρώ το οποίο προσαυξάνεται κατά 50 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος, θα δοθεί με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια σε περίπου 830.000 χαμηλοσυνταξιούχοι με μηνιαίο εισόδημα έως 600 ευρώ.

Συγκεκριμένα, δικαιούχοι είναι συνταξιούχοι με ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 7.200 ευρώ (600 ευρώ μηνιαίως) και ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 14.400 ευρώ.

Προκειμένου κάποιος να είναι δικαιούχους του επιδόματος, θα πρέπει να τηρεί ταυτόχρονα τα εισοδηματικά, καθώς και τα περιουσιακά κριτήρια, Αυτό σημαίνει ότι η αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού θα πρέπει να είναι έως 200.000 ευρώ.

Αναλυτικά τα κριτήρια για τους συνταξιούχους είναι:

  • Να έχουν δηλώσει ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 7.200 ευρώ, δηλαδή εισοδήματα από συντάξεις έως και 600 ευρώ.
  • ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 14.400 ευρώ.
  • συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού μέχρι 200.000 ευρώ αθροιστικά για όλο το νοικοκυριό.

Τα εισοδηματικά και κυρίως τα περιουσιακά κριτήρια σύμφωνα με υπολογισμούς θα αφήσουν εκτός επιδόματος τουλάχιστον 100.000 συνταξιούχους οι οποίοι πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια, αλλά έστω και για λίγο ξεπερνούν το όριο των 200.000 αντικειμενικής αξία της συνολικής ακίνητης περιουσίας τους.

Αντίστοιχα αρκετοί είναι και αυτοί που ενώ η σύνταξη τους δεν ξεπερνά τα 600 ευρώ, μένουν εκτός του επιδόματος εξαιτίας κάποιους άλλου μικρού εισοδήματος που μπορεί να συμπληρώνει τα εισοδήματα του μήνα.

Επίσης, το επίδομα χάνεται εάν ο στο ζευγάρι ο ένας είναι χαμηλοσυνταξιούχος και ταυτόχρονα ο/η σύζυγος εργάζεται με μηνιαίο μισθό που ξεπερνά έως και για λίγο τα 600 ευρώ καθαρά το μήνα, με αποτέλεσμα το ετήσιο οικογενειακό τους εισόδημα να υπερβαίνει τα 14.400 ευρώ.

Εκτός επιδόματος μένουν και τα ζευγάρια των συνταξιούχων που ο ένας από τους δύο παίρνει σύνταξη η οποία ξεπερνά έστω και για ένα ευρώ τα 600 ευρώ καθαρά το μήνα.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης το εισοδηματικό κριτήρια των 7.200 ευρώ αφορά το καθαρό ποσό που λαμβάνουν από τη σύνταξη τους, εφόσον δεν έχουν άλλα εισοδήματα.

Ο κ. Σκυλακάκης απαντώντας σε ερωτήσεις για συγκεκριμένες περιπτώσεις, παραδέχθηκε ότι μπορεί να υπάρχουν αδικίες, αλλά όπως είπε δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για περαιτέρω βελτίωση των μέτρων και κατά συνέπεια διόρθωση των αδικιών.

Τι ισχύει για τα ζευγάρια συνταξιούχων

Διπλό επίδομα αναμένεται να λάβουν ζευγάρια χαμηλοσυνταξιούχων οι οποίοι λαμβάνουν ο καθένας σύνταξη που δεν ξεπερνά τα 600 ευρώ, δεν έχουν άλλα εισοδήματα και τα περιουσιακά τους στοιχεία δεν ξεπερνούν τις 200.000 ευρώ. Υπό αυτές τις συνθήκες το ζευγάρι των χαμηλοσυνταξιούχων θα λάβει έως τα Χριστούγεννα συνολικά επίδομα 500 ευρώ, το οποίο μάλιστα θα αυξηθεί κατά 50 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος.

Με αυτά τα δεδομένα δικαιούχοι του επιδόματος θα είναι για παράδειγμα, συνταξιούχος με κύρια σύνταξη 500 ευρώ και επικουρική 100 ευρώ ο οποίος θα λάβει το επίδομα των 250 ευρώ . Αντίστοιχα συνταξιούχος με κύρια σύνταξη 400 ευρώ και 90 ευρώ επικουρική θα λάβει το επίδομα. Αντίθετα, συνταξιούχος με κύρια σύνταξη 600 ευρώ και 100 ευρώ επικουρική δεν δικαιούται επίδομα.

Σε άλλη περίπτωση συνταξιούχος με κύρια σύνταξη 600 ευρώ και σύζυγο χωρίς εισόδημα θα λάβει το επίδομα των 250 ευρώ προσαυξημένο κατά 50 ευρώ για τον/την σύζυγο Για ζευγάρι με δύο συντάξεις 500 ευρώ και 400 ευρώ αντίστοιχα, το επίδομα θα είναι 250 και 250 ευρώ για κάθε συνταξιούχο, ενώ το ίδιο θα ισχύσει και για ζευγάρι με συνολική μηνιαία σύνταξη 1.200 ευρώ, οι οποίοι θα λάβουν συνολικά επίδομα 500 ευρώ.

Αντίθετα, ζευγάρι με σύνταξη του ενός 500 ευρώ και του άλλου 800 ευρώ το μήνα δεν δικαιούται επίδομα. Αντίστοιχα, ζευγάρι με σύνταξη του ενός 500 ευρώ και του άλλου 600 ευρώ, αλλά αντικειμενική αξία ακίνητης περιουσίας που ξεπερνά τα 200.000 ευρώ δεν θα λάβει το επίδομα, καθώς αν και καλύπτουν τα εισοδηματικά κριτήρια, χάνουν τη σύνταξη εξαιτίας των περιουσιακών κριτηρίων.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ