Ελάτε στην παρέα μας

Ελλάδα

Επέλαση «ΔΕΛΤΑ»: Εφιάλτης στο Ε.Σ.Υ. και τείχος ανοσίας από τον Δεκέμβριο

Δημοσιεύθηκε

στις

Έντονη ανησυχία προκαλεί η επέλαση της μετάλλαξης «ΔΕΛΤΑ», με ότι αυτό συνεπάγεται για τις επιπτώσεις στο «χτίσιμο» του τείχους ανοσίας και το δημόσιο σύστημα υγείας.

Σύμφωνα με έρευνα της Pulse σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, περίπου 3 εκατομμύρια είναι οι ενήλικοι πολίτες, που δεν έχουν κλείσει ακόμη το ραντεβού τους για να εμβολιαστούν.

Η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι ότι έως το τέλος του χρόνου θα έχουν μολυνθεί περίπου 4 στους 10 ανεμβολίαστους και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν έχουν τέλος οι εκκλήσεις των ειδικών για εμβολιασμό.

Το πλέον ανησυχητικό σύμφωνα με τον καθηγητή Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή πανεπιστημίου Κρήτης, Αχιλλέα Γραβάνη, είναι ότι από αυτούς το 10%-15% θα νοσηλευτεί και το 5% δεν θα τα καταφέρει.

Όπως γίνεται αντιληπτό, διαμορφώνεται ένα εκρηκτικό μείγμα και το ερώτημα που θέτουν οι περισσότεροι, είναι πως θα διαμορφωθεί το τοπίο από τον Σεπτέμβριο, όταν ο κόσμος θα επιστρέψει από τις διακοπές του.

Απαντήσεις δύσκολα μπορούν να δοθούν, καθώς το τείχος ανοσίας που υπολογιζόταν ότι θα χτιστεί μέσα στο φθινόπωρο, μετατίθεται σύμφωνα με τον καθηγητή Γκίκα Μαγιορκίνη για τα τέλη του έτους.

 

7 ερωτήσεις-απαντήσεις

  1. Πως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση στο ΕΣΥ;

Στην παρούσα φάση η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη, αλλά τα πάντα μπορεί να ανατραπούν από τη μια στιγμή στην άλλη. Ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης, τονίζει ότι το 95% των νοσηλειών και το 100% των διασωληνωμένων είναι άτομα ανεμβολίαστα. Το γεγονός πάντως ότι η αύξηση που παρατηρείται στους ανθρώπους που χρειάζεται να νοσηλευτούν ημερησίως είναι της τάξης του 25%, δείχνει και το μέγεθος του προβλήματος. Υπολογίζεται ότι λόγω του covid στα νοσοκομεία γίνεται μία εξαγωγή για σχεδόν τρεις εισαγωγές.

 

  1. Ποιο είναι το σενάριο για τις εισαγωγές τον Αύγουστο;

Ασφαλή πρόβλεψη δεν μπορεί να γίνει, αλλά τα «μοντέλα» καταλήγουν σε άκρως ανησυχητικά συμπεράσματα. Ο κ. Τζανάκης υποστηρίζει ότι ο αριθμός των εισαγωγών μπορεί να φτάσει και τις 300 έως τις αρχές Αυγούστου. Όσον αφορά στο πικ της πανδημίας στη χώρα, υπολογίζεται στο διάστημα μεταξύ 15–20 Αυγούστου.

 

  1. Πότε θα χρειαστούν έκτακτα μέτρα;

Η πίεση σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη θα ενταθεί εάν υπάρξουν 500 εισαγωγές ημερησίως, κάτι που θα οδηγήσει σε έκτακτα μέτρα.  Ο μεγάλος φόβος έχει σχέση με την επιστροφή των νέων από τις  διακοπές τους, καθώς μπορεί να μεταδώσουν τον ιό σε υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.

 

  1. Κινδυνεύουν οι εμβολιασμένοι;

Ο γιατρός ερευνητής στις ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης τονίζει ότι και οι πλήρως εμβολιασμένοι μπορούν να κολλήσουν και να νοσήσουν. Το γεγονός όμως ότι κολλάνε δυσκολότερα και νοσούν ηπιότερα, καθιστά σαφές ότι η μόνη λύση είναι ο εμβολιασμός. Σύμφωνα με τον κ. Παυλάκη, ο εμβολιασμός κατεβάζει τον κίνδυνο θανάτου 100 φορές.

 

Δείτε επίσης: Έρευνα: Το 75% όσων δεν έχουν εμβολιαστεί ισχυρίζονται πως δεν φοβούνται τον ιό

 

  1. Τι πρέπει να προσέχουμε στο συνωστισμό;

Η αλήθεια είναι ότι η μετάλλαξη «ΔΕΛΤΑ» μεταδίδεται πιο εύκολα στους εξωτερικούς χώρους και για το λόγο αυτό πρέπει να αποφεύγονται πολυσύχναστα μέρη. Οι ειδικοί μάλιστα τονίζουν ότι πρέπει να ξεχάσουμε και για φέτος γάμους, συναυλίες και πανηγύρια.

 

  1. Θα χρειαστεί και τρίτη δόση;

Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη η τρίτη δόση είναι δεδομένη για κάποιες κατηγορίες  και θα ισχύει για τις λεγόμενες «πρωτογενείς αποτυχίες». Πρόκειται για ευπαθείς ομάδες (δηλαδή ανοσοκατέσταλμένοι ή ηλικιωμένοι). Οι προαναφερθέντες εφόσον χρειαστούν τρίτη δόση, ενδεχομένως θα πρέπει να την πραγματοποιήσουν τέλος του χρόνου ή αρχές του νέου έτους ενώ για όλους τους υπόλοιπους πολίτες είναι πολύ νωρίς να συζητηθεί το εάν θα χρειαστούν όντως τρίτη δόση.

 

  1. Θα επεκταθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός;

Το σίγουρο είναι ότι για κάποια επαγγέλματα που έρχονται σε επαφή με κόσμο, το θέμα θα τεθεί επί τάπητος προς τα τέλη Αυγούστου. Μεταξύ αυτών είναι οι καθηγητές και οι δάσκαλοι, αν και το ποσοστό εμβολιασμού τους είναι σε υψηλό επίπεδο. Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί υπογραμμίζουν την ανάγκη, τα σχολεία να ανοίξουν με εμβολιασμούς και με μάσκες παντού.

 

Περιοριστικά μέτρα

Είναι πλέον ηλίου φαεινότερο, ότι η κατάσταση χαρακτηρίζεται έως και πολύ δύσκολη, με την κυβέρνηση να καλείται να πάρει δύσκολες έως και επώδυνες αποφάσεις.

Η πρώτη δύσκολη απόφαση σχετίζεται με το εάν θα υπάρξουν νέοι περιορισμοί στην κυκλοφορία στην περίπτωση που υπάρξει αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων.

Το μήνυμα που εκπέμπουν τα κυβερνητικά στελέχη είναι ότι «δεν θα ξανακλείσει η οικονομία», καθώς κάτι τέτοιο θα είχε οδυνηρές συνέπειες για τη χώρα σ’ αυτή την πολύ δύσκολη συγκυρία.

Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη η πίεση στους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί, προκειμένου να αυξηθεί το ποσοστό, που θα επιτρέψει το «χτίσιμο» του τείχους ανοσίας.

Η βασική στρατηγική στόχευση είναι να τους θέσουν ενώπιον των ευθυνών που έχουν απέναντι στο κοινωνικό σύνολο, καθώς υπάρχει πλέον η δυνατότητα προστασίας.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ