Σάββατο, 20 Ιουνίου, 2026
26.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Ιουνίου, 2026

    Ασανσέρ: Λήγει στις 30 Ιουνίου η απογραφή – Πρόστιμα έως 5.000 ευρώ

    Αποθήκευση δημοσίευσης
    Αποθηκεύθηκε

    Στις 30 Ιουνίου λήγει οριστικά η προθεσμία για την απογραφή των ανελκυστήρων στο αντίστοιχο Μητρώο, όπως ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας.

    Η διαδικασία αφορά όλους τους ανελκυστήρες, χωρίς εξαίρεση, σε κατοικίες, γραφεία, ξενοδοχεία, επαγγελματικά και μικτά κτίρια, ακόμη και σε εγκαταστάσεις που έχουν ήδη πιστοποιηθεί ή καταχωριστεί σε άλλα μητρώα.

    Πόσοι ανελκυστήρες έχουν απογραφεί

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε συνάντηση εργασίας στην Ανεξάρτητη Αρχή Ελέγχου της Αγοράς και Προστασίας του Καταναλωτή, στις 30 Νοεμβρίου 2025 είχαν απογραφεί 263.087 ανελκυστήρες, ενώ στις 19 Ιουνίου 2026 ο αριθμός είχε φτάσει τους 286.324.

    Με βάση τις εκτιμήσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, το σύνολο των ανελκυστήρων στη χώρα υπολογίζεται περίπου στις 310.000, γεγονός που δείχνει ότι έχει ήδη καταγραφεί το μεγαλύτερο μέρος του στόχου.

    Πώς γίνεται η απογραφή

    Η απογραφή γίνεται ηλεκτρονικά και δωρεάν μέσω της ειδικής πλατφόρμας, με χρήση κωδικών Taxisnet.

    Όπου υπάρχει δυσκολία, οι ιδιοκτήτες και οι διαχειριστές μπορούν να απευθύνονται στους συντηρητές ή εγκαταστάτες ανελκυστήρων για υποστήριξη.

    Η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας καλεί τους συντηρητές και εγκαταστάτες να ελέγξουν άμεσα την κατάσταση των ανελκυστήρων που εξυπηρετούν, ώστε να μη μείνει κανένας εκτός μητρώου.

    Τα πρόστιμα για τους παραβάτες

    Μετά τη λήξη της προθεσμίας, η μη απογραφή θα επιφέρει διοικητικά πρόστιμα στους ιδιοκτήτες ή συνιδιοκτήτες των κτιρίων, ανά ανελκυστήρα.

    Για κτίρια κατοικίας προβλέπεται πρόστιμο 1.000 ευρώ.

    Για κτίρια με επαγγελματική ή μικτή χρήση, το πρόστιμο ανέρχεται σε 2.500 ευρώ.

    Για κτίρια προσπελάσιμα από το ευρύ κοινό, το πρόστιμο φτάνει τις 5.000 ευρώ.

    Τι ισχύει μετά τις 30 Ιουνίου

    Μετά τη λήξη της προθεσμίας, ο αριθμός απογραφής θα αποτελεί βασικό στοιχείο τεχνικής ταυτοποίησης του ανελκυστήρα και θα πρέπει να επιβεβαιώνεται από τον συντηρητή ή τον εγκαταστάτη.

    Αυτό σημαίνει ότι ανελκυστήρες που δεν έχουν απογραφεί δεν θα μπορούν να συντηρούνται νόμιμα. Η συνέχιση της λειτουργίας τους χωρίς νόμιμη συντήρηση δεν επιτρέπεται.

    Παράλληλα, οι συντηρητές και εγκαταστάτες θα υποχρεούνται να αναγράφουν στα παραστατικά συντήρησης τον νόμιμο αριθμό απογραφής του ανελκυστήρα. Σε διαφορετική περίπτωση, θα υπάγονται στις ίδιες διοικητικές κυρώσεις που προβλέπονται για τη μη απογραφή.

    ΑΡΘΡΑ ΙΔΙΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    Παρακαλούμε, εισάγετε το σχόλιό σας!
    Παρακαλούμε, εισάγετε το όνομά σας

    ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ