Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Αναβλήθηκε για 5η φορά η δίκη των αδερφών Ψωμιάδη για τα λεγόμενα «45άρια»

Δημοσιεύθηκε

στις

H δίκη των αδελφών Ψωμιάδη με τα «45άρια» έργα αναβλήθηκε για 5η φορά

Μετά από τέσσερις αναβολές (δύο λόγω της πανδημίας, κι από μια φορά λόγω αιτήματος κατηγορούμενου και ωραρίου), η υπόθεση που ήταν προγραμματισμένη να δικαστεί σήμερα από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, με παρόντες τους αδελφούς Ψωμιάδη, τελικά πήρε αναβολή για μία ακόμη φορά.

Το δικαστήριο έκανε δεκτό αίτημα συνηγόρου για νέα αναβολή, λόγω κωλύματος που επικαλέστηκε (πρόβλημα υγείας). Υπό αυτές τις συνθήκες ορίστηκε νέα δικάσιμος, για τα μέσα του Ιανουαρίου του 2023.

Η υπόθεση αφορά τα λεγόμενα «45άρια» έργα, για τα οποία κατηγορούνται ο άλλοτε νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης και ο αδελφός του Διονύσης, ως πρώην αντινομάρχης. Στο εδώλιο του ίδιου δικαστηρίου παραπέμφθηκαν να δικαστούν άλλα έξι πρόσωπα.

Η υπόθεση με τα «45άρια» περιστρέφεται γύρω από έργα προϋπολογισμού εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ που φέρεται ότι κατατμήθηκαν σε πολλά μικρότερα, αξίας έως 45 χιλιάδων ευρώ, προκειμένου να δοθούν με απευθείας αναθέσεις και πρόχειρους διαγωνισμούς σε συγκεκριμένους εργολάβους, όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο.

Η δικογραφία περιλαμβάνει 456 τέτοια έργα, κατά την περίοδο 2005-2010, στη θητεία δηλαδή του Παναγιώτη Ψωμιάδη στη νομαρχία, με τη ζημιά για το ελληνικό Δημόσιο να ξεπερνάει τα 4 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ένα δεύτερο σκέλος της ίδιας δικογραφίας έχει να κάνει με συμβάσεις έργου που υπεγράφησαν το διάστημα 2007-’09 στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης με εργαζόμενους που φαίνεται ότι απασχολήθηκαν σε άλλες υπηρεσίες απ’ αυτές για τις οποίες προσλήφθηκαν.

Η ζημιά στην περίπτωση αυτή για το Δημόσιο φαίνεται ότι αποτιμάται σε πάνω από 1 εκατ. ευρώ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ