Ελάτε στην παρέα μας

Βουλή

Αγροτικός Συνεταιρισμός Αθηνών: Επαναφορά ΦΠΑ στο 13%

Δημοσιεύθηκε

στις

Έπειτα από σειρά δράσεων του Αγροτικού Ανθοκομικού Συνεταιρισμού Αθηνών – ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΝΘΑΓΟΡΑ ΑΘΗΝΩΝ σχετικά με τα αγροτικά προϊόντα και τον ΦΠΑ, στις 28/7/2017 η Ολομέλεια της Ελληνικής Βουλής με εισηγητή τον Βουλευτή της πλειοψηφίας κ Κ. Παυλίδη ψήφισε τον Νόμο «Προσαρμογή της Ελληνικής Νομοθεσίας στις διατάξεις της Οδηγίας (ΕΕ) 2016/881 και άλλες διατάξεις», όπου στο άρθρο 10, αποκατέστησε την διετή «εκ παραδρομής» αδικία με τον ΦΠΑ στο 24%.

Πλέον, με την ψήφιση αυτή τα δρεπτά άνθη και οι πρασινάδες επανέρχονται στα αγροτικά προϊόντα και στον ΦΠΑ 13%.

Στο Διοικητικό Συμβούλιο του Αγροτικού Ανθοκομικού Συνεταιρισμού Αθηνών-ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΝΘΑΓΟΡΑ ΑΘΗΝΩΝ που πραγματοποιήθηκε στις 19/7/2017 τέθηκαν οι παρακάτω μελλοντικές προτεραιότητες:

1. Η υποστήριξη συλλογικής συνεταιριστικής δράσης και μέσω φορολογίας εισοδήματος οδηγεί στην σκέψη ότι οι φορείς κοινωνικής οικονομίας θα έπρεπε να εξαντλούν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις αυτοτελώς με το 10% της φορολόγησης του εισοδήματος του φορέα κοινωνικής οικονομίας στον οποίο μετέχουν.

2. Η ανάγκη για αναστροφή του δραματικού 80-20 (80% εισαγόμενα και μόνο το 20% από Ελληνική παραγωγή) στην αγορά των δρεπτών ανθέων και πρασινάδων, πρέπει να διερευνηθεί εάν μπορεί να στηριχθεί επαρκώς με διαφοροποίηση, ίσως δίνοντας έμφαση σε Ελληνικά Ενδημικά Αυτόχθονα Ανθη ως πιλοτικό έργο στο ΠΑΑ 2014-2020.

3. Ο εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων με λειτουργία πιο σύγχρονου δημοπρατηρίου δρεπτών ανθέων και πρασινάδων, ίσως και με προσανατολισμό στην δημιουργία προυποθέσεων λειτουργίας HUB δρεπτών ανθέων και πρασινάδων για τα Βαλκάνια και την Μέση Ανατολή, είναι μια σημαντική μελλοντική προοπτική.

4. Οι Ομάδες Παραγωγών είναι μια πολύ καλή προοπτική και εξετάζεται.

Στις 11 Οκτωβρίου 2017 αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το Συνέδριο Ελλήνων Ανθοπαραγωγών υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων. Ο Αγροτικός Ανθοκομικός Συνεταιρισμός Αθηνών-ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΝΘΑΓΟΡΑ ΑΘΗΝΩΝ επιθυμεί να διερευνήσει τις μακροπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες προοπτικές των δρεπτών ανθέων & πρασινάδων σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους στο πολλαπλασιαστικό υλικό, στην εμπορία και στην λιανική.

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ