Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

«Έκρηξη» κρουσμάτων στη διασκέδαση και στις ηλικίες 18-24 – Στο «κόκκινο» Αττική και τουριστικές περιοχές σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ

Δημοσιεύθηκε

στις

Αύξηση του αριθμού των νέων μολύνσεων στον κορονοϊό, κυρίως στις τουριστικές περιοχές της χώρας αλλά και την Αττική, καταγράφει ο ΕΟΔΥ τις τρεις τελευταίες τρεις εβδομάδες.

Τις τελευταίες 4 εβδομάδες καταγράφεται σημαντική έξαρση στα κρούσματα κορονοϊού ανά την επικράτεια, παρόμοια με εκείνη που εμφανίζεται στην Ευρώπη, τονίστηκε σήμερα από τους επικεφαλής του ΕΟΔΥ.

Οι 4 περιοχές με τη μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Παρασκευή, καθηγητή επιδημιολογίας και αντιπρόεδρο του ΕΟΔΥ οι περιοχές με μεγαλύτερη αύξηση είναι οι τουριστικές περιοχές, στα Ιόνια νησιά, το Ν. Αιγαίο, την Κρήτη και την Αττική, όπου τα κρούσματα αυξήθηκαν νωρίτερα. Η αύξηση οφείλεται κυρίως στα αυξημένα ποσοστά ΒΑ.4/ΒΑ.5. Ενδεικτικά τα ποσοστά τους είναι μεγαλύτερα του 50% στην επικράτεια. Όπως τονίστηκε, η αύξηση οφείλεται και στα σχετικά μειωμένα επίπεδα ανοσίας έναντι μόλυνσης, όπως φαίνεται και από την αύξηση των επαναμολύνσεων.

Σε ό,τι αφορά την ηλικιακή κατανομή, οι ηλικίες 18-24 ετών καταγράφουν συνεχόμενη αύξηση, ενώ στις μεγαλύτερες ηλικίες, με μικρές εξαιρέσεις, δεν παρουσιάζεται σημαντική αυξητική τάση.

Στις 150 με 200 χιλιάδες εκτίμησε ο κ. Παρασκευής ότι είναι τα ενεργά κρούσματα, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν υπάρχει ακόμα σαφή εικόνα. Εκτίμησε, δε, ότι η αύξηση των θανάτων είναι περιστασιακή, αλλά θα πρέπει να εξεταστεί σε βάθος εβδομάδας.

Πάντως, όπως τονίστηκε οι νοσηλείες σε ΜΕΘ παραμένουν σταθερές προς στιγμή, παρά την αύξηση νοσηλειών. Μάλιστα, ο λόγος εισαγωγών/εξαγωγών σε ΜΕΘ δεν είναι μεγαλύτερος από τη μονάδα, που είναι ενδεικτικό ότι δεν έχουμε αύξηση και η πίεση στο ΕΣΥ δεν είναι σημαντική.

«Το χρονικό παράθυρο από την έναρξη της αύξησης στα κρούσματα στην έναρξη αύξησης νοσηλειών, πόσο δηλαδή χρονικό διάστημα χρειάστηκε από την αρχή του κύματος έως το χρονικό διάστημα αύξησης νοσηλειών σε ΜΕΘ κυμαινόταν στις 12-15 ημέρες, με εξαίρεση Ιούλιο 2021. Στην παρούσα έξαρση, παρότι έχουν περάσει 28 ημέρες δεν έχουμε αύξηση στις νοσηλείες ΜΕΘ, που σημαίνει πως το κύμα, σε ό,τι αφορά τις διασωληνώσεις, αναμένεται να είναι ηπιότερο», σημείωσε ο κ. Παρασκευής

Η μεγαλύτερη αύξηση εντοπίζεται σε τουριστικές περιοχές λόγω του κλίματος χαλάρωσης κατά την περίοδο διακοπών, ενώ η αύξηση ειδικά σε παραθεριστικές περιοχές είναι λιγότερο ανησυχητική λόγω του ότι τα νησιά είναι εν μέρει γεωγραφικά απομονωμένα και λόγω της νεαρής ηλικίας των τουριστών.

Η πανδημία δεν έχει λήξει

Αυτό που τόνισαν τόσο ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης όσο και ο αντιπρόεδρος του Οργανισμός Γιώργος Παναγιωτακόπουλος και ο κ. Παρασκευής, η πρόσφατη έξαρση μας υπενθυμίζει ότι η πανδημία δεν έχει λήξει.

Με την τήρηση βασικών μέτρων, όπως η αποφυγή συγχρωτισμού, χρήση μάσκας, υγιεινή χεριών, έγκαιρη διάγνωση, και απομόνωση, θα μειώσουμε σημαντικά τον κίνδυνο. Επιπλέον, όλα τα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες αν έχουν συμπτώματα θα πρέπει να πραγματοποιήσουν διαγνωστικό έλεγχο άμεσα και αν είναι θετικοί να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια για την άμεση χορήγηση θεραπείας.

Ας σημειωθει ότι ο κ. Παρασκευής παραδέχτηκε ότι από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, εξετάζονται συστάσεις για επέκταση της υποχρεωτικότητας της χρήσης μασκας και σε άλλα σημεία αλλά δεν αναμένεται να υπάρξει σχετική εισήγηση

Η χώρα μας διατήρησε περιοριστικά μέτρα μέχρι και τέλη Μαΐου σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ ανήκει στις χώρες με τις πιο αυστηρές συστάσεις για την υποχρεωτική χρήση μάσκας. Επίσης, σημειώθηκε ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της 3ης δόσης σημαντική, αλλά όσο μεγαλώνει η ηλικία η 4η δόση παρέχει μεγαλύτερη προστασία σε σχέση με την 3η.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ