Σάββατο, 18 Απριλίου, 2026
20.9 C
Athens
Σάββατο, 18 Απριλίου, 2026

    Τα γερά «χαρτιά» του Μητσοτάκη έως τις εκλογές

    Αποθήκευση δημοσίευσης
    Αποθηκεύθηκε

    Σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού βρίσκονται η κυβέρνηση και η Κ.Ο. της Ν.Δ. καθώς όλα δείχνουν ότι δρομολογούνται ραγδαίες εξελίξεις λόγω των υποθέσεων του ΟΠΕΚΠΕ και των υποκλοπών.


    Αντώνης Κατωπόδης


    Η συζήτηση στη Βουλή για το κράτος δικαίου κινήθηκε σε πολύ υψηλούς τόνους και κατέστησε σαφές ότι η πόλωση θα κυριαρχήσει έως τη στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκηρύξει εκλογές.

    Το σενάριο των πρόωρων εκλογών στις αρχές καλοκαιριού, μετά και τις τελευταίες αποκαλύψεις απορρίφθηκε από τον πρωθυπουργό, παρά τις πιέσεις που δέχτηκε ακόμη και από στενούς του συνεργάτες.

    Παρά το γεγονός ότι το μήνυμα που εκπέμπει το Μαξίμου ότι οι κάλπες θα στηθούν το 2027, η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να εξαντλήσει την τετραετία. Τα όσα άλλωστε αποκαλύπτονται για τον ΟΠΕΚΕ, και η κινητικότητα που δείχνουν όσοι θέλουν να μπουν στα «γαλάζια» ψηφοδέλτια επιβεβαιώνουν ότι άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές.

    Το πότε θα στηθούν οι κάλπες το ξέρει βέβαια μόνον ο πρωθυπουργός, αλλά όλα δείχνουν ότι από τη ΔΕΘ του Σεπτεμβρίου και μετά η χώρα μπαίνει στην τελική ευθεία.

    Στο γιατί ο κ. Μητσοτάκης δεν προχώρησε άμεσα σε εκλογές, η απάντηση έχει σχέση με τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή που διαμορφώνει ένα πολύ ζοφερό κλίμα στην οικονομία. Κυβερνητικά στελέχη εξηγούν ότι θα ήταν ανεύθυνο εκ μέρους του να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές σε μια ιδιαιτέρως κρίση συγκυρία, η οποία χαρακτηρίζεται από πολλές αβεβαιότητες.

    Αναθεώρηση

    Ένας άλλος λόγος για τον οποίο ο πρωθυπουργός αποφάσισε να μην πάει σε εκλογές έχει σχέση με τη Συνταγματική Αναθεώρηση, την οποία θεωρεί βασικό «εργαλείο» για να κάνει η χώρα το άλμα προς τα εμπρός.

    Όσοι γνωρίζουν, λένε με νόημα, ότι με κάλπες είτε πριν είτε στις αρχές του καλοκαιριού, δεν θα μπορούσε να ξεκινήσει η κορυφαία θεσμική διαδικασία.

    Οι δημοσκοπήσεις

    Με βάση αυτά τα δεδομένα, στόχος του πρωθυπουργού είναι να ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων και να πετύχει μια τρίτη αυτοδυναμία όταν στηθούν οι κάλπες. Κοινό μυστικό είναι άλλωστε ότι η πρωτιά της Ν.Δ. που εμφανίζεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις, -παρά τη μικρή μείωση- δεν αμφισβητείται και το μόνο ερώτημα, είναι το ποσοστό που θα λάβει.

    Ανασχηματισμός;

    Στο διάστημα που ακολουθεί έως τη ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός καλείται να κλείσει όλα τα ανοικτά μέτωπα, προκειμένου να είναι πανίσχυρος στον δρόμο προς τις εκλογές.

    Πρώτο ορόσημο στην κατεύθυνση αυτή είναι το συνέδριο της Ν.Δ. που είναι προγραμματισμένο στις 17 Μαΐου και είναι βέβαιο ότι θα τραβήξει πάνω του όλα τα φώτα της δημοσιότητας. Ο κ. Μητσοτάκης θα επιδιώξει να πετύχει τη μέγιστη συσπείρωση και να βάλει φρένο στα φαινόμενα εσωστρέφειας, προκειμένου η Ν.Δ. να πάει ενωμένη στον δρόμο προς τις κάλπες.

    Ένα δεύτερο και ίσως καθοριστικό ορόσημο, δεν αποκλείεται να είναι ο ανασχηματισμός, λόγω των οργανωτικών αναγκών που θα διαπιστωθεί ότι χρειάζεται η Ν.Δ. ενόψει των εθνικών εκλογών. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι πρόσωπα που βρίσκονται στο κυβερνητικό σχήμα ίσως κριθεί ότι πρέπει να αναλάβουν ισχυρότερο εκλογικό ρόλο, γεγονός που θα προκαλέσει καραμπόλες.

    Δεν είναι μάλιστα λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι μέσω των αλλαγών στην κυβέρνηση, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει την ευκαιρία να κάνει ένα γενναίο άνοιγμα σε δυσαρεστημένους «γαλάζιους» βουλευτές.

    Νέες πρωτοβουλίες

    Στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν ότι υπάρχει πυκνός πολιτικός χρόνος έως τη ΔΕΘ, με «γαλάζιους» βουλευτές να τονίζουν ότι από τον Οκτώβριο και μετά όλα είναι ανοικτά για πρόωρες εκλογές.

    Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσονται μια σειρά από στρατηγικές κινήσεις, μέσω των οποίων θα επιβεβαιώνουν η ηγεμονία τόσο του πρωθυπουργού όσο και τη Ν.Δ. συνολικά.

    Τα νέα ορόσημα προς την κατεύθυνση αυτή είναι τα εξής:

    -ο ορισμός της νέας ηγεσίας της δικαιοσύνης, καθώς η θητεία της λήγει στις 30 Ιουνίου.

    -της ολοκλήρωσης του Ταμείου Ανάκαμψης ως προς τα έργα στις 31 Αυγούστου και της υποβολής του τελευταίου αιτήματος επιχορηγήσεων στο τέλος Σεπτεμβρίου.

    Η… τσέπη

    «Γαλάζιοι» βουλευτές εκτιμούν ότι μέσα στον Σεπτέμβριο θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο με τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τις υποκλοπές και το βάρος θα πέσει στην οικονομία. Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι η φετινή ΔΕΘ είναι βαρύνουσας σημασίας, καθώς η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει απαντήσεις σε θέματα που έχουν σχέση με την… τσέπη των Ελλήνων.

    Η ατζέντα των πιθανών μέτρων θα οριστικοποιηθεί μόλις κλειδώσει ο τελικός δημοσιονομικός χώρος και περάσει και από την επεξεργασία του Μεγάρου Μαξίμου.

    Τα μέτρα που εξετάζονται αφορούν:

    • στην αύξηση του αριθμού των δικαιούχων του μόνιμου επιδόματος των 250 ευρώ που ανακοινώθηκε τον Απρίλιο του 2025 για συνταξιούχους πάνω από 65 ετών με εισοδηματικά κριτήρια,
    • στη μείωση της προκαταβολής φόρου η οποία σήμερα φτάνει στο 80% του φόρου του επόμενου έτους,
    • στην αύξηση του ακατάσχετου περιθωρίου του επαγγελματικού λογαριασμού,
    • στην περαιτέρω μείωση στην αυτοτελή φορολογία των εσόδων από ενοίκια,
    • στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5% που είναι προγραμματισμένη για το 2027 να αυξηθεί στο 1%.

    Η έκπληξη

    Ανάλογα με τη δυναμική που θα έχει η οικονομία, το Μαξίμου προσανατολίζεται σε μια κίνηση ματ που δεν είναι άλλη από τη χορήγηση του 13ου μισθού στο δημόσιο.

    Η κίνηση αυτή –εάν επιβεβαιωθεί- εκτιμάται ότι θα αλλάξει άρδην τα δεδομένα και θα φέρει πιο κοντά στη Ν.Δ. εργαζόμενους στο δημόσιο που δεν έχουν δει ουσιαστική βελτίωση στα οικονομικά τους.

    ΑΡΘΡΑ ΙΔΙΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    Παρακαλούμε, εισάγετε το σχόλιό σας!
    Παρακαλούμε, εισάγετε το όνομά σας

    ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ