Πέμπτη, 30 Απριλίου, 2026
24.8 C
Athens
Πέμπτη, 30 Απριλίου, 2026

    Καιρός: Από την άνοιξη στον χειμώνα σε 2 μέρες – Η πρόγνωση για την Αττική

    Αποθήκευση δημοσίευσης
    Αποθηκεύθηκε

    Σκηνικό που θυμίζει χειμώνα θα επικρατήσει στη χώρα μέσα στις επόμενες 48 ώρες, σύμφωνα με τον Μιχάλη Τζανακάκη.

    «Ο Μάης έχει τ’ όνομα κι ο καιρός τα καμώματα» έλεγαν οι λάτρεις της ανοιξιάτικης βροχής, αφού στην εκπνοή της Άνοιξης ο χειμώνας δεν έχει πει ακόμα την τελευταία του κουβέντα, καθώς φαίνεται πως από σήμερα Πέμπτη θα μας αποχαιρετήσει ο Απρίλιος με μεταβολή του καιρού και θα υποδεχτούμε την Πρωτομαγιά με άγριες καιρικές διαθέσεις.

    Με τον σχηματισμό λοιπόν Ω Block στην Κεντρική Ευρώπη, θα ανοίξει τη δίοδο για κάθοδο ψυχρών αερίων μαζών από τα ΒΑ, προκαλώντας έτσι ένα γρήγορο πέρασμα ψυχρού μετώπου πάνω από τη χώρα μας, το οποίο από σήμερα το απόγευμα και μάλιστα από τα Βόρεια, θα συνοδεύεται από κατακόρυφη πτώση θερμοκρασίας της τάξεως περίπου των 10 βαθμών, βροχές, καταιγίδες, χιονοπτώσεις αλλά και ισχυρούς έως θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο.

    Πιο αναλυτικά λοιπόν:

    Σήμερα Πέμπτη 30/04:

    Περιμένουμε αρχικά ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις στα Δυτικά, Κεντρικά και Βόρεια, οι οποίες γρήγορα θα πυκνώσουν και από αργά το μεσημέρι θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες αρχικά σε Θράκη, Μακεδονία, Κεντρικό και Βόρειο Ιόνιο, Ήπειρο, Θεσσαλία και από το απόγευμα σε Κεντρική Στερεά, Βόρεια Πελοπόννησο και Εύβοια, ενώ λίγα χιόνια θα πέσουν στα βόρεια ορεινά περίπου από τα 1500 μέτρα.

    Η θερμοκρασία στα Βόρεια θα αγγίξει τους 17-19 και τοπικά τους 20°C, και στα υπόλοιπα τμήματα τους 23-25 και τοπικά τους 26 βαθμούς, ενώ αισθητή πτώση θα αρχίσει να σημειώνει αργότερα το θερμόμετρο από Βορρά προς Νότο.

    Οι άνεμοι στα πελάγη από δυτικές διευθύνσεις θα φτάνουν τα 4-6 Μποφόρ στο Ιόνιο και τα 3-5 στο Αιγαίο πέλαγος.

    Αττική:

    Αρχικά ηλιοφάνεια και από το απόγευμα λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και ίσως σημειωθούν τοπικές βροχές στα βόρεια του νομού. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 23-25 βαθμούς, ενώ οι άνεμοι θα είναι ασθενείς μεταβλητών διευθύνσεων.

    Παρασκευή 01/05:

    Βροχές ασθενής έως μέτριας έντασης θα σημειώνονται πιο οργανωμένες αρχικά στα Βόρεια, Κεντρικά και Ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα, με γρήγορη βελτίωση στα ΒΑ. Στο Ιόνιο, την ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου, τα Νότια και την Κρήτη θα εκδηλώνονται τοπικές κατα διαστήματα βροχές και αργότερα μεμονωμένες καταιγίδες στη Νότια Πελοπόννησο. Τοπικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν επίσης στα ηπειρωτικά ορεινά περίπου από τα 1200-1400 μέτρα.

    Η θερμοκρασία σε πτώση δε θα ξεπερνά τους 13-15 βαθμούς με εξαίρεση τα νότια νησιωτικά τμήματα που εκεί θα φτάνει τοπικά ακόμη και τους 20-22 βαθμούς, ενώ στις ορεινές περιοχές το θερμόμετρο θα δείξει μονοψήφιες τιμές.

    Οι άνεμοι στο Αιγαίο σε σημαντική ενίσχυση θα πνέουν Β-ΒΑ 7-8 Μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο Ανατολικοί δε θα ξεπερνούν τα 5-6 Μποφόρ.

    Αττική:

    Νεφώσεις με τοπικές κατά διαστήματα βροχές. Η θερμοκρασία δε θα ξεπεράσει τους 12-14°C, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν ΒΑ 4-5 και στα Ανατολικά 6-7 Μποφόρ.

    Με την διαταραχή αυτή να στροβιλίζεται πάνω από τη χώρα μας, παρόμοιο θα είναι το σκηνικό του καιρού και το Σαββατοκύριακο 2 και 3 Μαϊου με τις τοπικές βροχές ή και καταιγίδες να εντοπίζονται κυρίως στα Βόρεια, Κεντρικά και Ανατολικά τμήματα καθώς και στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου και την Κρήτη, ενώ θα περιοριστούν στα ΝΑ από την Κυριακή το απόγευμα.

    Λίγα χιόνια θα πέσουν επίσης στα ορεινά, καθώς αισθητό θα είναι ακόμα το κρύο σε πολλές περιοχές με τους ανέμους στο Αιγαίο να πνέουν ενισχυμένοι από Βόρειες διευθύνσεις φτάνοντας τοπικά πρόσκαιρα ακόμη και τα 9 Μποφόρ. Βελτίωση θα παρουσιάσει ο καιρός από την επόμενη εβδομάδα με εξασθένηση των ανέμων και άνοδο της θερμοκρασίας.

    ΑΡΘΡΑ ΙΔΙΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    Παρακαλούμε, εισάγετε το σχόλιό σας!
    Παρακαλούμε, εισάγετε το όνομά σας

    ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ