Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

AUKUS: Αντίποινα από Μακρόν για τη διάλυση της συμφωνίας για τα υποβρύχια – Οι κινήσεις των “τριών”

Δημοσιεύθηκε

στις

“Εξαπατημένος” δηλώνει ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν μετά την ακύρωση της συμφωνίας για την παραγγελία γαλλικών υποβρυχίων από την Αυστραλία, κάτι που επικυρώθηκε με τη συμφωνία AUKUS της Καμπέρα με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία.

Η συμφωνία των τριών κρατών, ξεκάθαρα με στόχο να αντιμετωπιστεί η Κίνα, σήμανε την ακύρωση της σύμβασης 56 δισεκ. ευρώ για την απόκτηση ενός στόλου γαλλικών συμβατικών υποβρυχίων και την αναγγελία προγράμματος για την απόκτηση, αντ’ αυτών, αμερικανικών με πυρηνικούς κινητήρες από το αυστραλιανό Πολεμικό Ναυτικό.

Η αγανάκτηση στο Παρίσι είναι τέτοια που ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προχώρησε στην -άνευ προηγουμένου- χειρονομία να ανακαλέσει τους πρεσβευτές της Γαλλίας στην Καμπέρα και στην Ουάσινγκτον για διαβουλεύσεις. Ο γάλλος πρεσβευτής στο Λονδίνο δεν ανακλήθηκε απλούστατα διότι το Παρίσι γνώριζε ήδη πως η Βρετανία ενεργεί με «καιροσκοπισμό», σχολίασε δηκτικά η γαλλική διπλωματία.

Τα βλέμματα στρέφονται τώρα στην τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν που θα έχει τα επόμενα 24ωρα ο Αμερικανός ομόλογός του Τζο Μπάιντεν σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της διπλωματικής κρίσης. Ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης, που πλήττεται άμεσα από τη συμφωνία ΑUCUS, Γκαμπριέλ Ατάλ, ανακοίνωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV ότι η τηλεφωνική επικοινωνία θα λάβει χώρα «τα επόμενα λίγα 24ωρα» κατόπιν σχετικού αιτήματος του Μπάιντεν.

 

Προσπάθειες να “ηρεμήσουν” τα πνεύματα

Προς το παρόν τουλάχιστον οι προσπάθειες των τριών να κατευνάσουν τη Γαλλία δεν έχει φέρει αποτέλεσμα. Το Παρίσι επιδιώκει να συσπειρώσει πίσω του την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να ανεβάσει το κόστος και για τους τρεις. Μένει να αποδειχθεί εάν η Γερμανία θα το ακολουθήσει ή θα επιχειρήσει να μεσολαβήσει, προκαλώντας, όμως, τη δυσφορία των Γάλλων και ίσως βαθύ ρήγμα στους κόλπους της Ένωσης.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, ο Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε πως θα επιδιώξει την εξομάλυνση των σχέσεων με τη Γαλλία μετά την τριμερή συμφωνία για την ασφάλεια που σύναψαν η χώρα του, οι ΗΠΑ και η Αυστραλία με συνέπεια να ακυρωθεί σύμβαση για την προμήθεια γαλλικών στρατιωτικών υποβρυχίων από το αυστραλιανό Πολεμικό Ναυτικό, εξοργίζοντας το Παρίσι, μεταδίδουν μέσα ενημέρωσης.

«Είμαστε πολύ υπερήφανοι για τη σχέση μας με τη Γαλλία», διαβεβαίωσε ο κ. Τζόνσον δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν στην πτήση του προς τη Νέα Υόρκη, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg. Μίλησε για «αγάπη» των Βρετανών για τη Γαλλία που είναι, κατ’ αυτόν, «αδύνατο να ξεριζωθεί».

Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία έχουν «πολύ φιλική σχέση» με «τεράστια σημασία», επέμεινε, σύμφωνα με το Press Association.

Ανεξάρτητα, πάντως, από το πώς θα εξελιχθούν οι ενδοευρωπαϊκές διαπραγματεύσεις γι’ αυτό το ζήτημα, είναι σαφές ότι σ’ όλα σχεδόν τα κράτη-μέλη επικρατεί μία δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι οι Αμερικανοί άφησαν τους Ευρωπαίους εκτός παιχνιδιού. Κι αυτό είναι κάτι που αναπόφευκτα θα επηρεάσει τις διατλαντικές σχέσεις, ειδικά μετά το πλήγμα που προκάλεσε στο κύρος των Ηνωμένων Πολιτειών η αποχώρηση από το Αφγανιστάν.

 

 

[Με πληροφορίες από protothema.gr, iefimerida.gr και ΑΠΕ-ΜΠΕ]

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ