Ελάτε στην παρέα μας

ΕΚΛΟΓΕΣ 2019

Τσίπρας σε απόγνωση: έτοιμος να διαλύσει τον ΣΥΡΙΖΑ του 3%

Δημοσιεύθηκε

στις

Νέο πολιτικό τοπίο διαμορφώνει ο εκλογικός θρίαμβος του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Αλέξη Τσίπρα να σχεδιάζει ήδη την επόμενη ημέρα για τον ίδιο και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στην Κουμουνδούρου το κλίμα είναι βαρύ και για την απώλεια της εξουσίας ο τέως πρωθυπουργός μετά το απρόσμενο 31,5% στις εκλογές, είναι έτοιμος για ραγδαίες αλλαγές.
Συνεργάτες του κ. Τσίπρα, τονίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η ηγεμονική δύναμη στην Κεντροαριστερά και η εκλογική του βάση, είναι η βάση για τη δημιουργία του νέου κόμματος. Οι αλλαγές θεωρούνται επιβεβλημένος, με δεδομένο ότι υπάρχει ένας ανύπαρκτος κομματικός μηχανισμός που είναι αποκομμένος από την κοινωνία και εκπροσωπεί τον ΣΥΡΙΖΑ, την εποχή που ήταν στο 3%.
Στο ερώτημα πότε θα ξεκινήσουν οι αλλαγές, ασφαλής απάντηση ακόμη δεν υπάρχει, με δεδομένο ότι τόσο ο κ. Τσίπρας, όσο και συνολικά ο ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να αξιολογήσουν το εκλογικό αποτέλεσμα.

Εσωκομματική μουρμούρα
Ωστόσο, η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι ότι ο κ. Τσίπρας δεν πρόκειται να καθυστερήσει και από τις αρχές φθινοπώρου θα προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές στον ΣΥΡΙΖΑ.
Κοινό μυστικό είναι άλλωστε, ότι σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, υπάρχει ο κίνδυνος μιας παρατεταμένης εσωκομματικής μουρμούρας, που θα έχει ολέθρια αποτελέσματα για τον τέως πρωθυπουργό.
Συνεργάτες του διαβεβαιώνουν ότι ο κ. Τσίπρας παραμένει κυρίαρχος στο εσωκομματικό πεδίο και υπενθυμίζουν ότι αυτός ήταν που μετέτρεψε τον ΣΥΡΙΖΑ από κόμμα του 3% σε κυβερνώσα δύναμη.
Στο πλαίσιο αυτό, ναι μεν θεωρείται βέβαιο ότι ο κ. Τσίπρας δεν πρόκειται να αμφισβητηθεί, αλλά το ζητούμενο είναι τι αλλαγές θα γίνουν, για να μπορέσει να κερδίσει στο μέλλον τη Ν.Δ.

Κομματικοί σκελετοί
Όπως έχει ήδη αποκαλύψει πρώτος ο «Χτύπος», το παρασκήνιο είναι πιο έντονο από ποτέ, προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να μετεξελιχθεί σε ένα νέο κόμμα που δεν θα έχει καμία σχέση με τον σημερινό.
Η διαδικασία δεν θα είναι εύκολη λόγω του ότι υπάρχουν «κομματικοί σκελετοί» που δεν θέλουν να χάσουν τα κεκτημένα τους, όμως η απόφαση του πρώην πρωθυπουργού θεωρείται δεδομένη.
«Όπλο» του κ. Τσίπρα θα είναι ασφαλώς η νέα κοινοβουλευτική ομάδα, η οποία ελέγχεται πλήρως απ’ αυτόν και η οποία θα είναι η εμπροσθοφυλακή των μεγάλων αλλαγών.

Φθινόπωρο αλλαγών
Η πρώτη κίνηση αναμένεται να είναι η διεξαγωγή Συνεδρίου το οποίο τοποθετείται μέσα στο φθινόπωρο, όπου ο τέως πρωθυπουργός θα ανοίξει τα χαρτιά του για το νέο κόμμα που θέλει να δημιουργήσει.
Ήδη γίνεται λόγος για ένα ανοικτό συνέδριο που θα δώσει τη δυνατότητα σε κοινωνικές ομάδες να εκφραστούν και να χαράξουν τη στρατηγική και τη φυσιογνωμία του κόμματος στη νέα εποχή.
Κάποιοι μάλιστα φέρουν ως παράδειγμα το δίκτυο Momentum, που είναι ο βασικός υποστηρικτής του Τζέρεμι Κόρμπιν στη Μεγάλη Βετανία, καθώς αριθμεί 250.000 μέλη και φίλους που δεν έχουν κομματική ένταξη.

Πληρώνει το μάρμαρο
Ο Πάνος Σκουρλέτης είναι βέβαιο πως θα αποτελέσει παρελθόν από τη θέση του γραμματέα καθώς χρεώνεται τις επιλογές που έκανε σε δήμους και περιφέρειες και οδήγησαν στη βαριά ήττα των αυτοδιοικητικών εκλογών.
Όσοι γνωρίζουν το παρασκήνιο, λένε με νόημα ότι θα πληρώσει το μάρμαρο γιατί το προφίλ του δε συνάδει με τη φυσιογνωμία του νέου κόμματος που θέλει να δημιουργήσει ο κ. Τσίπρας.
Όπως σημειώνουν εκφράζει τον ΣΥΡΙΖΑ των κλειστών οργανώσεων που δεν μπορούν να κάνουν πράξη αυτό που επιδιώκει εδώ και καιρό ο κ. Τσίπρας, το άνοιγμα δηλαδή στην κοινωνία.
Με αυτό ως δεδομένο ο κ. Σκουρλέτης θα είναι το πρώτο θύμα του ξεκαθαρίσματος που θα επιχειρηθεί μέσα στο φθινόπωρο για να φτιαχτεί ένα κόμμα που θα ανταποκρίνεται στις νέες απαιτήσεις των καιρών.

Φυσιογνωμία
Όπως γίνεται αντιληπτό το μεγάλο στοίχημα είναι η φυσιογνωμία που θα έχει το νέο κόμμα, προκειμένου να αποκτήσει συμμάχους στην κοινωνία και να βάλει τέλος στο αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο που είναι κυρίαρχο.
«Η διαδικασία δεν θα είναι εύκολη, αλλά πρέπει να ξαναχτίσουμε σχέσεις με κοινωνικές δυνάμεις που στην κυβερνητική μας πορεία εγκαταλείψαμε», έλεγε με νόημα στο «Χτύπο» βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο νέος ΣΥΡΙΖΑ:

  • Θα μετεξελιχθεί σε παράταξη που θα εκφράζει τον προοδευτικό κόσμο και θα μοιάζει με το ΠΑΣΟΚ στα πρώτα του βήματα.
  • Θα βρίσκεται κοντά στους ευρωπαίους σοσιαλιστές και θα κόψει τις γέφυρες με τις αριστερίστικες αντιλήψεις του παρελθόντος.

«Τα κόμματα που δεν αλλάζουν πεθαίνουν», έλεγε στέλεχος που βρίσκεται πολύ κοντά στον κ. Τσίπρα, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να καταστήσει σαφές ότι οι αποφάσεις είναι ήδη ειλημμένες.
Η επανίδρυση του ΣΥΡΙΖΑ όπως γίνεται αντιληπτό είναι βασικός όρος για την επιβίωσή του, κάτι που γνωρίζει ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος σύντομα θα κληθεί να διαλύσει το κόμμα που ξέραμε έως τώρα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ