Ελάτε στην παρέα μας

Επιχειρήσεις

Τροπολογία ΥΠΟΙΚ: Τέλη κυκλοφορίας με το μήνα και μηδενικά ενοίκια για τον Απρίλιο για τις κλειστές επιχειρήσεις

Δημοσιεύθηκε

στις

Τη δυνατότητα να «πάρουν πίσω» τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους και να πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας με το μήνα χωρίς πέναλτι δίνει και φέτος στους ιδιοκτήτες οχημάτων το υπουργείο Οικονομικών με τροπολογία που κατέθεσε το βράδυ της Παρασκευής στη Βουλή. Με την ίδια τροπολογία απαλλάσσονται πλήρως από την καταβολή του ενοικίου Απριλίου οι κλειστές επιχειρήσεις.

Πιο συγκεκριμένα η τροπολογία προβλέπει:

1. Την απαλλαγή:

  • Από την υποχρέωση καταβολής του συνολικού μισθώματος και για το μήνα Απρίλιο του 2021 οι επιχειρήσεις που είναι κλειστές με κρατική εντολή.
  • Από τα τέλη χαρτοσήμου τα επιβαλλόμενα διοικητικά πρόστιμα στους παραβάτες των κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης προς αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού. Ποσά τελών χαρτοσήμου πλέον της εισφοράς προς τον ΟΓΑ που έχουν καταβληθεί επιστρέφονται ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.
  • Από την υποχρέωση καταβολής του συνολικού οικονομικού ανταλλάγματος ειδικά για τους μήνες Ιανουάριο – Φεβρουάριο – Μάρτιο – Απρίλιο 2021 η παραχωρησιούχοι δικαιωμάτων χρήσης χωρών ζώνης λιμένα προς εγκατάσταση ή λειτουργία επιχείρησης για την οποία έχουν ληφθεί ειδικά και έκτακτα μέτρα περί αναστολής ή προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας λόγω covid.

Παρατείνεται η ισχύς των συμβάσεων χώρων των χερσαίων ζωνών λιμένων προς εγκατάσταση ή λειτουργία επιχείρησης για διάστημα ίσο με εκείνο για το το οποίο βρίσκονται σε ισχύ τα προαναφερόμενα μέτρα στο πλαίσιο αντιμετώπισης του κορονοϊού.

Τέλη κυκλοφορίας με το μήνα

2. Προβλέπεται και για το έτος 2021 η κατ΄εξαίρεση δυνατότητα άρσης ακινησίας οχημάτων, αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών με μερική καταβολή των τελών κυκλοφορίας κατά τα οριζόμενα ποσοστά τελών σε αναλογία με τους μήνες γίνεται η άρση ακινησίας αντί της καταβολής του συνόλου των ετήσιων τελών κυκλοφορίας που κατά κανόνα ισχύει. Ορίζεται ότι διάστημα μικρότερο του μηνός λογίζεται ως ολόκληρος μήνας και καταβάλλεται για αυτό ποσό ίσο με ένα δωδεκατημόριο των ετήσιων τελών κυκλοφορίας.

Με βάση τη ρύθμιση, ένας ιδιοκτήτης αυτοκινήτου 2.000 κυβικών το οποίο επιβαρύνεται κανονικά με ετήσια τέλη 690 ευρώ, που θα  θελήσει να βάλει ξανά  τις πινακίδες κυκλοφορίας στο αυτοκίνητό του για διάστημα δυο μηνών  (Ιούλιο και Αύγουστο) θα επιβαρυνθεί με τέλη 115 ευρώ ( 2 μήνες από 57,5 ευρώ ο καθένας).

Αντίστοιχα αν ένας ιδιοκτήτης αυτοκινήτου 2.400 κυβικών με ετήσια τέλη 920 ευρώ θελήσει να «πάρει πίσω» τις πινακίδες του για το διάστημα Ιουλίου – Δεκεμβρίου  θα πρέπει να καταβάλλει 459,6 ευρώ (76,6 ευρώ για έξι μήνες).

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ