Connect with us

Ειδήσεις

Τα Τέμπη πυροδοτούν μεγάλες ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό

Published

on

Νέα δεδομένα δείχνουν να διαμορφώνονται στην πολιτική ζωή της χώρας, λόγω των Τεμπών, με την κυβέρνηση να βρίσκεται για πρώτη φορά από το 2019 που ανέλαβε τα ηνία της διακυβέρνησης, σε εξαιρετικά δύσκολη θέση.

Το σιδηροδρομικό δυστύχημα στο οποίο έχασαν τη ζωή τους 57 νέοι άνθρωποι και οι αποκαλύψεις που το συνοδεύουν δύο χρόνια μετά, δρομολογεί ραγδαίες και κυρίως απρόβλεπτες πολιτικές εξελίξεις.
Οι δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας μετά τα εντυπωσιακά συλλαλητήρια αποτελούν καμπανάκι για κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους όρους της πολιτικής αντιπαράθεσης.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση της MRB, στο ερώτημα εάν η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να πέσει άπλετο φως στην υπόθεση για την τραγωδία των Τεμπών, το 81,1% απαντά “όχι” ή “μάλλον όχι”
Με βάση την ίδια δημοσκόπηση, το κυβερνών κόμμα όχι μόνο δεν ανακάμπτει, αλλά αρχίζει να υποχωρεί και στη λεγόμενη αναγωγή στο σύνολο (27,9% από 28,1%), με ότι αυτό συνεπάγεται για τη δυναμική του.
Από την άλλη, το ΠΑΣΟΚ αδυνατεί να “εισπράξει” από την τεράστια φθορά της κυβέρνησης, ενώ και ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει “καθηλωμένος” λόγω των πρόσφατων εσωκομματικών του προβλημάτων.

Γκρίζα ζώνη
Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση δημοσκόπηση της MRB, η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται στο 24,6%, κάτι που σημαίνει ότι ένας στους τέσσερις πολίτες, στρέφεται στη λεγόμενη γκρίζα ζώνη.
Δύο χρόνια μετά την τραγωδία, όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι οι εξελίξεις θα είναι καταιγιστικές, λόγω και του ασφυκτικού οικονομικού κλίματος που βιώνει η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων.

Πολιτική απομόνωση
Το ερώτημα που τίθεται είναι εάν θα αναζητηθούν λύσεις προς μια προοδευτική κατεύθυνση, ή εάν θα κυριαρχήσει ο θυμός και η οργή, που τροφοδοτούν τόσο τον λαϊκισμό όσο και τον τυφλό αντισυστημισμό.
Ασφαλής απάντηση για την ώρα δεν υπάρχει, αν και είναι προφανές ότι στην παρούσα φάση κοινή επιδίωξη ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Αριστεράς είναι να οδηγήσουν τον πρωθυπουργό σε πολιτική απομόνωση.
Η λέξη “συγκάλυψη”, κυριαρχεί στις τοποθετήσεις βουλευτών και στελεχών των τριών κομμάτων και το ερώτημα είναι εάν ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση είναι σε θέση να δώσουν πειστικές απαντήσεις.
Στη δημοσκόπηση της MRB στην αναγωγή επί των έγκυρων, το ΠΑΣΟΚ λαμβάνει 16,4% και αδυνατεί επί της ουσίας να απειλήσει τη Ν.Δ., ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 8,4% και η Νέα Αριστερά στο 1,3%
Και τα τρία κόμματα δηλαδή μαζί, αδυνατούν να πιάσουν το ποσοστό της Ν.Δ., κάτι που σημαίνει ότι με την υπόθεση των Τεμπών θα παίξουν ίσως και το τελευταίο τους “χαρτί” για να ανατρέψουν τα εις βάρος τους δεδομένα.
Ειδικά για το ΠΑΣΟΚ, είναι σαφές ότι δεν θα καταφέρει να παίξει στα ίσια με τη Ν.Δ., εάν δεν πείσει την κοινωνία ότι και έμαθε από τα λάθη του και έχει αξιόπιστη και εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης.

Αντισυστημική ψήφος
Σε κάθε περίπτωση, αυτό που έχει γίνει σαφές σε όλους, είναι η ενίσχυση της λεγόμενης αντισυστημικής ψήφου, κομμάτων δηλαδή τα οποία κινούνται στα δεξιά της Ν.Δ. και αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ
Με βάση τη μέτρηση της MRB την μεγαλύτερη άνοδο έχουν τρία κόμματα:

-η Ελληνική Λύση που κινείται στο 9,6% από 7,9%,

-η Πλεύση Ελευθερίας που βρίσκεται στο 5,4% από 3,8% και

-η Φωνή Λογικής που ανεβαίνει στο 5,5% από 4,9%.

Ο.. .τραμπισμός

Το κλίμα είναι εξαιρετικά βαρύ και δεν είναι λίγοι αυτοί που υπογραμμίζουν σε όλους τους τόνους ότι δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι σχεδόν ένας στους πέντε ψηφοφόρους στρέφεται σε κόμματα δεξιά της Ν.Δ.

Επισημαίνουν μάλιστα ότι η εξέλιξη αυτή είναι απόρροια του… τραμπισμού, όσων δηλαδή συμβαίνουν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και στις κινήσεις του νέου προέδρου των ΗΠΑ.

Νέο ξεκίνημα
Με βάση αυτά τα δεδομένα, το ερώτημα που τίθεται είναι εάν ο πρωθυπουργός είναι σε θέση να μηδενίσει το… κοντέρ, να κάνει δηλαδή ένα νέο ξεκίνημα, όπου το θέμα των Τεμπών δεν θα κυριαρχεί στην ειδησεογραφία.
Η απάντηση είναι εξαιρετικά δύσκολη, από τη στιγμή που ουδείς αποκλείει νέες αποκαλύψεις, γεγονός που υποχρεώνει την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό να είναι πολύ προσεκτικοί στις κινήσεις που θα κάνουν.
Το νέο ξεκίνημα δεν αποκλείεται να γίνει με έναν μεγάλο ανασχηματισμό ή μετά την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας στις 12 Φεβρουαρίου, ή τον Μάρτιο, που θα έχουν παραδοθεί τα πορίσματα και θα έχει γίνει η συζήτηση σε επίπεδο πολιτών αρχηγών.
Το ερώτημα πάντως και σε αυτή την περίπτωση είναι εάν ένας ανασχηματισμός είναι ικανός να βγάλει από το αδιέξοδο την κυβέρνηση που βρίσκεται ήδη στον έκτο χρόνο της θητείας της.
Η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι ότι οι αλλαγές στην κυβέρνηση θα γίνουν γρήγορα, με το σκεπτικό πως όσο καθυστερούν οι αλλαγές τόσο ελλοχεύει ο κίνδυνος οι υπουργοί να κατεβάσουν μολύβια εν αναμονή των αποφάσεων.
Τα ονόματα που ακούγονται ότι θα φύγουν από την κυβέρνηση είναι πολλά, αλλά οι αποφάσεις, θα ληφθούν αποκλειστικά από τον πρωθυπουργό, που πρέπει να δώσει πνοή στην κυβέρνηση του.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ