Ελάτε στην παρέα μας

Επιχειρήσεις

Τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας από τον Χ-τύπο

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Χ-τύπος και το xtypos.gr συγκεντρώνουν και παρουσιάζουν τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας (18/11) για την πλήρη ενημέρωση ιδιωτών, φορέων και επαγγελματιών.

 

Δείτε αναλυτικά:

  • Οι τιμές στα σούπερ μάρκετ μπαίνουν στο στόχαστρο της κυβέρνησης. Αρμόδια κλιμάκια πραγματοποιούν ελέγχους για να δουν εάν τηρείται η νομοθεσία περί της σήμανσης των προϊόντων που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία «Μόνιμη Μείωση Τιμής». Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα, ήδη τα προϊόντα που συμμετέχουν στη «μόνιμη μείωση τιμής» ξεπέρασαν τα 740, από 63 εταιρείες και σε 50 διαφορετικές κατηγορίες. Στο πλαίσιο αυτό, επισημαίνεται ότι κατά 3,4% αυξήθηκε ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο, έναντι αύξησης 1,6% έναν μήνα πριν και 9,1% τον Οκτώβριο πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ. Ο πληθωρισμός στα είδη διατροφής συνεχίζει να “τρέχει” σχεδόν στο 10% με τις ανατιμήσεις τον Οκτώβριο να φτάνουν το 9,9%. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τιμές στα έλαια και λίπη αυξήθηκαν κατά 26%.

 

  • Προαιρετικά ανοιχτά θα είναι τα εμπορικά καταστήματα την Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2023 μετά την Black Friday 2023. Συγκεκριμένα σύμφωνα με διατάξεις του νόμου 5039/2023, επιτρέπεται η λειτουργία, προαιρετικά, των εμπορικών καταστημάτων την τελευταία Κυριακή του Νοεμβρίου. Υπενθυμίζουμε ότι Ως «Black Friday» ορίστηκε για το έτος 2023 η Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023, η οποία σηματοδοτεί και την έναρξη της εορταστικής περιόδου και Cyber Monday στην Ελλάδα για το 2023 είναι η Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2023, τρεις ημέρες μετά την Black Friday.

 

  • Επιστημονικοί και επαγγελματικοί φορείς, μεταξύ των οποίων και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, μετά την κοινή συνεδρίασή τους, στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία αντιδρούν στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Στο κείμενο μεταξύ άλλων αναφέρεται: “Οι κυβερνητικές εξαγγελίες για τα νέα φορολογικά μέτρα, με την εισαγωγή τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος, πλήττουν καίρια τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιστήμονες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αφού στο όνομα της δήθεν καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, προωθούνται οριζόντια και ως εκ τούτου άδικα μέτρα και υιοθετείται η πρακτική «καλύτερα λίγα από πολλούς, παρά πολλά από λίγους”.

 

  • Ο τομέας ψηφιακού μετασχηματισμού βρίσκεται σήμερα στην κορυφή των επενδύσεων διεθνώς, καθώς τα επενδυτικά κεφάλαια στον τομέα αυτό αυξάνονται κατά 20% το χρόνο με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο ότι θα ανέλθουν σε 3,6 τρισ. ευρώ το 2026. Σε διεθνές επίπεδο η πιο ανταγωνιστική χώρα στο ψηφιακό τομέα είναι η Δανία, και ακολουθούν οι ΗΠΑ, γεγονός που δείχνει ότι και μικρότερες σε μέγεθος χώρες, όπως η Ελλάδα μπορούν να πρωταγωνιστήσουν στις εξελίξεις αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ