Ελάτε στην παρέα μας

Επιχειρήσεις

Τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας από τον Χ-τύπο

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Χ-τύπος και το xtypos.gr συγκεντρώνουν και παρουσιάζουν τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας (23/7) για την πλήρη ενημέρωση ιδιωτών, φορέων και επαγγελματιών.

Δείτε αναλυτικά:

  • Πρώτα στη ζήτηση των καταναλωτών στην Ελλάδα είναι τα επώνυμα βιομηχανικά προϊόντα και κυρίως αυτά της ευρείας κατανάλωσης, φτάνει να υπάρχει ευνοϊκή γι΄αυτούς σχέση ποιότητας – τιμής. Σύμφωνα με όσα επισημαίνει ο Γιώργος Μπάλτας, καθηγητής τμήματος Μάρκετινγκ & Επικοινωνίας και διευθυντής Ερευνητικού Εργαστηρίου Marketing του ΟΠΑ «τα επώνυμα προϊόντα κυριαρχούν στην αντίληψη των καταναλωτών ως πιο ποιοτικά σε σχέση με τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας που είναι αντιληπτά ως πιο φθηνά, ενώ έχουν ένα σχετικό προβάδισμα στην αντίληψη σε σχέση ποιότητας τιμής. Ακολουθεί η προέλευση ενώ η συσκευασία έχει τη σχετικά μικρότερη σημαντικότητα». Την ίδια στιγμή οι καταναλωτές συμφωνούν ότι εισάγονται διαρκώς νέα επώνυμα προϊόντα στην αγορά, αλλά είναι μάλλον επιφυλακτικοί για το αν αυτά τα νέα προϊόντα προσφέρουν πραγματικές βελτιώσεις, ενώ η καινοτομία συνεχίζει να είναι βασικό κριτήριο επιλογής για τους ίδιους.

 

  • Επιδείνωση των προσδοκιών στη βιομηχανία καταδεικνύει έκθεση του ΙΟΒΕ. Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία εξασθένισε τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους στις 103,9 μονάδες (από 111,4 μονάδες τον Μάιο), επίπεδο χαμηλότερο και από το αντίστοιχο περυσινό (105,3 μονάδες). Παράλληλα, σημειώθηκε βελτίωση της βιομηχανικής παραγωγής 2,6% τον Μάιο σε σύγκριση με τον Απρίλιο: Άνοδος 3,2% (y-o-y) στην Ελλάδα – έναντι ανόδου 2,3% στην ΕΕ27 – καθώς και νέα άνοδος των εξαγωγών βιομηχανίας 16,4% τον Απρίλιο (y-o-y). Το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε στα 3,5 δισ. ευρώ από 2,3 δισ. ευρώ ένα έτος πριν.

 

  • «Τρικ» χαρακτηρίζουν οι άνθρωποι της αγοράς το νέο «παιχνίδι» που επιστρατεύουν οι εταιρίες για να μην φανούν στην τσέπη του καταναλωτή οι ανατιμήσεις. Συγκεκριμένα, επιχειρήσεις προχωρούν σε μείωση της ποσότητας των προϊόντων και σε μικρότερες συσκευασίες με τις τιμές όμως να παραμένουν ίδιες. Στόχος αυτής της πρακτικής είναι: η μείωση της σπατάλης και η διακίνηση-μεταφορά των προϊόντων αλλά και τη θέση στο ράφι.

 

  • Ξεκίνησε επίσημα η λειτουργία της Επιθεώρησης Εργασίας ως ανεξάρτητης διοικητικής αρχής, μετά την πλήρωση του συνόλου των τυπικών προϋποθέσεων που προβλέπει ο νόμος 4808/2021 για την Προστασία της Εργασίας. Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα με το νόμο η Επιθεώρηση Εργασίας απολαύει λειτουργικής ανεξαρτησίας, διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας, δεν υπόκειται σε έλεγχο ή εποπτεία από κυβερνητικά όργανα, κρατικούς φορείς ή άλλες διοικητικές αρχές, αλλά υπόκειται σε κοινοβουλευτικό έλεγχο, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κανονισμό της Βουλής.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ