Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Τέλος η μάσκα από 1η Ιουνίου – Σε ποιους χώρους παραμένει

Δημοσιεύθηκε

στις

Τέλος στην υποχρεωτική χρήση της μάσκας από 1η Ιουνίου βάζει η κυβέρνηση όσον αφορά τους εσωτερικούς χώρους με κάποιες εξαιρέσεις.

Υποχρεωτική χρήση μάσκας… τέλος από 1η Ιουνίου, σε ένα ακόμη βήμα πιο κοντά στην κανονικότητα, εν όψει και της καλοκαιρινής περιόδου.

Ακολουθώντας το παράδειγμα πολλών ευρωπαϊκών χωρών, ο Υπουργός Υγείας κ. Θ. Πλεύρης ανακοίνωσε ότι καταργείται η υποχρεωτικότητα της χρήσης μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους από την 1η Ιουνίου έως και τις 15 Σεπτεμβρίου 2022.

Μιλώντας για τις αποφάσεις της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, ο υπουργός είπε ότι η μάσκα καταργείται και στα αεροπλάνα αλλά και στις υπεραστικές συγκοινωνίες όπου υπάρχει αριθμημένη θέση, όπως τα τρένα και τα υπεραστικά λεωφορεία. Η μάσκα καταργείται και για τότε εργαζόμενους στους χώρους αυτούς.

Πού παραμένει υποχρεωτική η μάσκα

Ωστόσο, η χρήση μάσκας δεν καταργείται από παντού, καθώς παραμένει υποχρεωτική στις νοσοκομειακές μονάδες, στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, αλλά και σε άλλες δομές Υγείας όπου η παρουσία της κρίνεται απαραίτητη προς το παρόν.

Παράλληλα, υποχρεωτική παραμένει η χρήση μάσκας στις αστικές συγκοινωνίες, δηλαδή στα αστικά λεωφορεία, στο μετρό, στα τρόλεϊ, στο τραμ και στον ηλεκτρικό.

Πάντως, εκκρεμότητα παρέμεινε αναφορικά με τα σχολεία και τα πλοία.

Και αυτό διότι η Επιτροπή Ειδικών θα συνεδριάσει ξανά την επόμενη εβδομάδα προκειμένου να αποφασίσει για την υποχρεωτική χρήση της μάσκας στην ακτοπλοΐα, όπως και σε μαθητές και καθηγητές, βάσει των δεδομένων που θα εξεταστούν.

 

Τέλος τα πρόστιμα 

Φυσικά, ο κ. Πλεύρης εξήγησε ότι μαζί με την άρση της υποχρεωτικότητας της μάσκας τελειώνει και το διοικητικό πρόστιμο.

Ωστόσο, όποιοι επιθυμούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τη μάσκα θα μπορούν να το κάνουν και συστήνεται να γίνεται ιδίως από άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως και σε χώρους όπου ο κάθε πολίτης κρίνει ότι θα μπορούσε να υπάρξει διασπορά του ιού.

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Θάνου Πλεύρη

«Από 1η Ιουνίου έως και 15 Σεπτεμβρίου αναστέλλεται σε όλους τους χώρους η υποχρεωτικότητα της χρήσης μάσκας στα αεροπλάνα και υπεραστικές συγκοινωνίες. Η άρση της υποχρεωτικής μάσκας αφορά και τους εργαζόμενους.

Υποχρεωτική παραμένει σε νοσοκομεία, μονάδες φροντίδας ηλικιωμένος και αστικά ΜΜΜ. Για τις εκπαιδευτικές δομές και ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες θα υπάρξει εισήγηση της επιτροπής την επόμενη εβδομάδα. Παραμένει η σύσταση για χρήση της μάσκας από τον πληθυσμό που ανήκει στις ευπαθείς ομάδες».

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ