Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Συνέντευξη του Γιώργου Πατούλη: “Δεσμεύομαι ότι δεν θα μείνουμε στα λόγια, αλλά θα κάνουμε έργα”

Δημοσιεύθηκε

στις

Το νέο σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής και η ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών, με την αναμόρφωση του σχεδίου πολιτικής προστασίας βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας της νέας διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής, όπως εξήγησε ο νέος Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιώργος Πατούλης, στην πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη που μας παραχώρησε.
Παράλληλα, ο κ. Πατούλης αναφέρεται στα συναισθήματα που του δημιουργεί η αποχώρηση από τον δημαρχιακό θώκο του Αμαρουσίου, μετά από 12 χρόνια.

Κύριε Πατούλη, καταρχάς συγχαρητήρια για την εκλογή σας στην θέση του Περιφερειάρχη Αττικής. Συνεχίζετε έτσι ένα σπάνιο ρεκόρ να έχετε μόνο νίκες στις εκλογικές αναμετρήσεις που συμμετέχετε. Σε αυτήν την αναμέτρηση ποιοι ήταν οι λόγοι που οι πολίτες της Αττικής προτίμησαν την δική σας πρόταση;
Οι πολίτες της Αττικής επέλεξαν ευθύνη, συνέπεια, ικανότητα κι εμπειρία. Επέλεξαν τον Περιφερειάρχη και την ομάδα που μπορεί να εγγυηθεί ότι έχει γνώση των προβλημάτων, έχει το σχέδιο και το πρόγραμμα για να δώσει λύσεις και το κυριότερο, έχει την εμπειρία και τη συνέπεια για να κάνουν πράξη τις υποσχέσεις τους. Μετά από μια περίοδο χαμένων ευκαιριών, οι πολίτες της Αττικής επέλεξαν τη δική μας πρόταση, γιατί πιστεύουν ότι δεν θα μείνουμε στα λόγια, αλλά θα κάνουμε έργα. Δεσμεύομαι ότι θα τιμήσω την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν.

Θα μας πείτε συνοπτικά τους τομείς που θα ρίξετε το βάρος σας με την ανάληψη των καθηκόντων σας και επίσημα την 1η Σεπτεμβρίου;
Προτεραιότητα μας είναι να δώσουμε βάρος στα μεγάλα προβλήματα που δεν έχουν επιλυθεί επί δεκαετίες και έχουν άμεση σχέση με την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας. Στην κορυφή λοιπόν της ατζέντας μας είναι:

  • Το νέο σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής.
  • Η ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών για τη ζωή και την περιουσία τους, με την αναμόρφωση του σχεδίου πολιτικής προστασίας.
  • Η ενίσχυση των κοινωνικών δομών και προγραμμάτων, για να στηρίξουμε τους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη.
  • Η ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Αττικής, με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων και την ανάπτυξη συνεργειών με το Κεντρικό Κράτος, ώστε να πετύχουμε την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της Αττικής, την τόνωση των τοπικών εισοδημάτων και τη δημιουργία  νέων θέσεων εργασίας.

Όλα αυτά θα τα δρομολογήσουμε μέσα από έναν ουσιαστικό διάλογο και συνεργασία με τις αιρετές διοικήσεις και των 66 Δήμων της Αττικής, γι αυτό προωθούμε άμεσα τη δημιουργία μόνιμης επιτροπής διαβούλευσης,  για τη συν-διαμόρφωση κοινής στρατηγικής στα μεγάλα ζητήματα και την προώθηση των αναγκαίων έργων, χωρίς αποκλεισμούς.
Έχουμε κοστολογημένο σχέδιο, βάσει του οποίου η Περιφέρεια Αττικής μπορεί να αποτελέσει κυρίαρχο μοχλό της αναπτυξιακής επανεκκίνησης της χώρας, με βασικές πηγές χρηματοδότησης τους πόρους του ΕΣΠΑ, προγράμματα χρηματοδότησης της  Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, πόρους από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων αλλά και το «Πράσινο Ταμείο».

Η αλλαγή της Κυβέρνησης θα έχει θετικό αντίκτυπο στα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν την Περιφέρεια;
Η νέα Κυβέρνηση δείχνει ότι έχει τη θέληση να συνεργαστεί με την Αυτοδιοίκηση, προκειμένου να πετύχουμε όλοι μαζί να πάμε την Ελλάδα μπροστά. Για την Περιφέρεια Αττικής και τους κατοίκους της, είναι θετικό να υπάρχει μια κυβέρνηση που θα δώσει βάρος στην επίλυση των προβλημάτων της μεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας.
Είμαι αισιόδοξος ότι θα υπάρξει μια επωφελής για όλους μας συνεργασία με την Κυβέρνηση.

Σε λίγες εβδομάδες κλείνει και ένας πολύ σημαντικός κύκλος για εσάς στον δήμο του Αμαρουσίου. Με ποια συναισθήματα θα αποχωριστείτε τον δημαρχιακό θώκο της πόλης σας;
Με τα συναισθήματα της ευγνωμοσύνης και της ικανοποίησης. Ευγνωμοσύνη για τους πολίτες του Αμαρουσίου, που με εμπιστεύθηκαν και με τίμησαν επανειλημμένα με την ψήφο τους, με συντριπτικά ποσοστά, πρωτόγνωρα στην πολιτική ιστορία της πόλης. Και ικανοποίησης, γιατί παρέλαβα το 2007 χάος, ένα Δήμο στα όρια της χρεοκοπίας και της κατάρρευσης κι αποχωρώ μετά από 12 χρόνια, αφήνοντας στην επόμενη Διοίκηση ένα Δήμο με υγιή πλέον οικονομικά. Ένα Δήμο με μεγαλύτερη περιουσία, λόγω των δεκάδων έργων που έγιναν το διάστημα αυτό και των νέων υποδομών που προσθέσαμε στην προίκα της πόλης μας. Ένα Δήμο με ανθρώπινο πρόσωπο, πρότυπο σε όλη τη χώρα όσον αφορά τις κοινωνικές δομές και υπηρεσίες που προσφέρει. Μια πόλη του αθλητισμού και του πολιτισμού,  που προσφέρει σε δεκάδες χιλιάδες πολίτες κι επισκέπτες πολλές και ποιοτικές επιλογές για την εκπαίδευση, την ψυχαγωγία, την άθληση και τη δημιουργική απασχόληση. Παραδίδω μια πόλη όμορφη κι ασφαλή. Πλέον το νερό έχει μπει στο αυλάκι. Όλα όσα έγιναν τα χρόνια αυτά, αποτελούν εγγύηση και έχουν μπει πλέον οι ισχυρές βάσεις ώστε και στο μέλλον, με τις κατάλληλες κινήσεις, να παραμείνει το Μαρούσι μια πόλη όμορφη κι ανθρώπινη. Εγγυώμαι προσωπικά ότι κι ως Περιφερειάρχης Αττικής θα είναι διαρκώς δίπλα στο Μαρούσι και τους πολίτες του, γιατί έχουμε χτίσει όλα αυτά τα χρόνια μια πολύ ισχυρή σχέση εμπιστοσύνης, που δεν καταλύεται.

Αντίστοιχα ολοκληρώνεται και η θητεία σας στην Προεδρία της ΚΕΔΕ. Πλέον θα συνεργάζεστε από άλλη θέση με τους δημάρχους. Το μήνυμα θέλετε να τους στείλετε;
Ότι θα συνεχίσουμε Μαζί την κοινή μας πορεία που υπηρετεί δύο στόχους. Την αναβάθμιση του κύρους του θεσμού της Αυτοδιοίκησης και τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών των τοπικών μας κοινωνιών.

Η περιοχή της Ανατολικής Αττικής έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες. Εσείς ως νέα διοίκηση που θα δώσετε προτεραιότητα;
Η Ανατολική Αττική απαιτεί δραστικές παρεμβάσεις. Η τραγωδία στο Μάτι ανέδειξε την ανάγκη αναμόρφωσης του σχεδίου πολιτικής προστασίας. Κι αυτό θα γίνει. Οφείλουμε επίσης ως Περιφέρεια να συμβάλουμε ώστε να δοθούν μόνιμες λύσεις σε ζητήματα όπως οι εντάξεις στο σχέδιο πόλης, που αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για να ολοκληρωθούν τα έργα αποχέτευσης κι αντιπλημμυρικής προστασίας, αλλά και να προστατεύσουμε με τον τρόπο αυτό και το θαλάσσιο περιβάλλον της περιοχής. Η διεκδίκηση για την κατασκευή ενός νοσοκομείου για τις ανάγκες των κατοίκων, η αναβάθμιση του οδικού δικτύου, η ενίσχυση των τοπικών παραγωγών κι αγροτών, είναι μέρος των παρεμβάσεων που προγραμματίζουμε στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής.

Είστε ικανοποιημένος από τη συνεργασία με την απερχόμενη διοίκηση ενόψει της παράδοσης – παραλαβής της Περιφερειακής Αρχής;
Είναι ζήτημα πολιτικού πολιτισμού και αυτονόητη υποχρέωση τόσο της απερχόμενης, όσο και της Νέας Διοίκησης, να συνεργαστούν για να γίνει ομαλά και χωρίς επιπτώσεις στην καθημερινότητα των πολιτών της Αττικής, η αλλαγή σελίδας στη μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας. Προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε και οι δύο πλευρές καθημερινά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ