Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Στο έλεος της πανδημίας: Οι κρίσιμοι σταθμοί & οι γραμμές άμυνας στη μάχη με την «Ο»

Δημοσιεύθηκε

στις

 Καθοριστικής σημασίας για την εξέλιξη της πανδημίας θεωρείται το επόμενο δίμηνο, καθώς θα φανεί η δυναμική του 5ου κύματος, αλλά και οι επιπτώσεις που θα έχει στην κοινωνία.

Το καμπανάκι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ότι τις επόμενες 6-8 εβδομάδες ένας στους δύο Ευρωπαίους θα προσβληθεί με «Όμικρον», αναδεικνύει την κρισιμότητα των στιγμών. Εάν προσθέσει κανείς και την ανησυχία του Οργανισμού ότι ο πολλαπλασιασμός των κρουσμάτων της «όμικρον» μπορεί να οδηγήσει σε μια νέα και πιο επικίνδυνη γίνεται σαφές ότι όλα κινούνται στην κόψη του ξυραφιού.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, η κυβέρνηση επιχειρεί να χαράξει τις δικές της «γραμμές άμυνας», με την ελπίδα ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα θα βελτιωθούν λόγω του ότι η «ο» είναι πολύ πιο ήπια σε σχέση με τις προηγούμενες μεταλλάξεις.

Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι δεν υπάρχει εφησυχασμός και διαβεβαιώνουν ότι θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να προστατευτεί η κοινωνία και η οικονομία να συνεχίσει την πορεία προς την ανάπτυξη.

Σε κάθε περίπτωση αποτελεί κοινό μυστικό ότι απαιτούνται λεπτοί χειρισμοί από τη στιγμή που η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών και κουρασμένη είναι και βιώνει πολύ δύσκολες καταστάσεις εδώ και δύο χρόνια.

Μαγικές συνταγές πάντως δεν υπάρχουν και το επιδημιολογικό αποτύπωμα είναι αυτό που θα κρίνει τις αποφάσεις που θα πάρει ο πρωθυπουργός σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα.

 

16η Ιανουαρίου

Στο Μέγαρο Μαξίμου πάντως δείχνουν κάποιες πολύ συγκεκριμένες ημερομηνίες-σταθμούς, που θα «δείξουν» τα προβλήματα  και θα επιβάλουν τη στρατηγική για να μπει φρένο στο 5ο κύμα της πανδημίας.

Στο πλαίσιο αυτό η αυριανή ημέρα θεωρείται κρίσιμη για τους επιδημιολογικούς  δείκτες αλλά και την πίεση στο σύστημα υγείας για δύο συγκεκριμένους λόγους που είναι οι εξής:

Α. Ανεμβολίαστοι 60άρηδες: Αύριο λήγει η προθεσμία στους άνω των 60, για να κλείσουν ραντεβού προκειμένου να εμβολιαστούν. Εάν σκεφτεί κανείς ότι μόλις 250.000 από τους συνολικά 580.000 ανεμβολίαστους αυτής της ηλικιακής ομάδας, έχουν αποφασίσει να κάνουν το αναγκαίο βήμα, γίνεται αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος. Στην κυβέρνηση ελπίζουν ότι το πρόστιμο των 100 ευρώ θα ανεβάσει το ποσοστό του εμβολιασμού έστω και την ύστατη στιγμή, αλλά είναι ηλίου φαεινότερο ότι οι ανεμβολίαστοι 60άρηδες μπορούν να προκαλέσουν πίεση στο ΕΣΥ.

Β. Κρούσματα στα σχολεία: Αύριο μαθητές και εκπαιδευτικοί θα κάνουν το 4ο self test και θα υπάρχει καθαρή εικόνα για τις επιπτώσεις που έχει η «όμικρον» στη σχολική κοινότητα. Τα τεστ της περασμένης Κυριακή και Δευτέρας μπορεί να έδειξαν περισσότερα από 25.000 κρούσματα, αλλά «οχύρωσαν» τα σχολεία, καθώς όσοι ήταν θετικοί χωρίς να το ξέρουν θα ήταν φορείς διασποράς με ότι αυτό θα σήμαινε για την πορεία των μαθημάτων. Στο Μαξίμου ξέρουν ότι τα ανοικτά σχολεία είναι ένα μεγάλο στοίχημα, εκφράζουν όμως την αισιοδοξία ότι τα όποια προβλήματα θα αντιμετωπιστούν με την πρόσληψη αναπληρωτών καθηγητών.

 

17η Ιανουαρίου

Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία, καθώς τη Δευτέρα αναμένεται να ανακοινωθούν νέα μέτρα στήριξης για επιχειρήσεις και εργαζόμενους που πλήττονται από την πανδημία.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών πάντως τονίζουν ότι δεν πρέπει να περιμένει κανείς μέτρα ανάλογα αυτών που δόθηκαν το 2020 και το 2021, με το επιχείρημα ότι οι συνθήκες είναι τελείως διαφορετικές.

Ένα από τα μέτρα που μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα είναι η αναστολή των συμβάσεων εργασίας με τους εργαζόμενους να αμείβονται με την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 543 ευρώ.

Όσον αφορά στις επιχειρήσεις, η μορφή ενίσχυσης θα είναι ανάλογη με αυτή που δόθηκε με το άνοιγμα της αγοράς ή μέσω κάποιων εγγυημένων από το δημόσιο δανείων.

Σε κάθε περίπτωση όμως, δικαιούχοι, θα είναι αυτοί όσοι μπορούν να αποδείξουν με βάση τις δηλώσεις τους, ότι είχαν μείωση του τζίρου άνω του 20% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο του 2019.

 

1η Φεβρουαρίου

Όσοι δεν έχουν κάνει την αναμνηστική δόση επτά μήνες μετά την δεύτερη θα χάνουν από την 1η Φεβρουαρίου τα προνόμια του πιστοποιητικού εμβολιασμού, όπως είναι για παράδειγμα η είσοδος σε κλειστούς χώρους.

Η σχετική ρύθμιση που ισχύει ήδη για τους άνω των 60 ετών θεωρείται ισχυρό μέσο πίεσης προκειμένου να ανέβουν τα ποσοστά του εμβολιασμού και να γίνει πράξη η λεγόμενη ανοσία της αγέλης.

 

31η Μαρτίου

Η ώρα της αλήθειας για τους υγειονομικούς που δεν έχουν εμβολιαστεί πλησιάζει και η 31η Μαρτίου θεωρείται ορόσημο καθώς εάν δεν κάνουν το αναγκαίο βήμα θα χάνουν τη δουλειά τους.

Η πίεση που τους ασκείται θα ενταθεί καθώς οι θέσεις τους θα καλυφθούν από άλλους ενδιαφερόμενους, ενώ είναι κυρίαρχο το σενάριο του υποχρεωτικού εμβολιασμού για όσους εργάζονται στο ΕΣΥ.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ