Σεξουαλικοί εκβιασμοί με όχημα τον κορονοϊο – O Μ. Σφακιανάκης αποκλειστικά στον Χ-ΤΥΠΟ

0

«Βόμβες» μεγατόνων ρίχνει ο πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου για την Κυβερνοασφάλεια, Μανώλης Σφακιανάκης, για τους απατεώνες του διαδικτύου, που εκμεταλλεύονται ανυποψίαστους πολίτες με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού.

Ο κ. Σφακιανάκης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις αγνώστου προέλευσης online υπηρεσίες γνωριμιών, όπου ευπαρουσίαστες κυρίες επιχειρούν να αποσπάσουν μεγάλα χρηματικά ποσά μέσω της γνωστής σε όλους μας διεθνούς απάτης σεξουαλικού εκβιασμού.
Ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου καλεί, επίσης, τους χρήστες του διαδικτύου να μην ανοίγουν τυχόν συνημμένα αρχεία σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από άγνωστους αποστολείς και να μην επισκέπτονται επισφαλείς ιστοσελίδες.

Με ποιούς τρόπους οι κυβερνοεγκληματίες εκμεταλλεύονται την επιδημία του κορονοϊού;
Αρχικά φαίνεται ότι οι κυβερνο- εγκληματίες εκμεταλλεύονται την πανδημία του κορονοϊού για να υποκλέψουν προσωπικά δεδομένα και να αποσπάσουν χρηματικά ποσά .Ειδικότερα, σύμφωνα με τις τελευταίες καταγραφές του Ινστιτούτου μας οι συμπολίτες μας θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή για αποφυγή πιθανής διείσδυσης στους υπολογιστές τους  με ότι αυτό συνεπάγεται στις  επιθέσεις μέσω ηλεκτρονικού «ψαρέματος» (phishing attack).

Στο κομμάτι αυτό θα πρέπει να προσέχουμε ιδιαίτερα:
α) τα εισερχόμενα  μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τα οποία ισχυρίζονται ότι περιέχουν σημαντικές ενημερώσεις σχετικά με την πανδημία του κορωνοϊού (COVID-19) διότι μπορεί να μεταφέρουν κακόβουλο λογισμικό , και
β) τις κινήσεις μας στα κοινωνικά δίκτυα που αυτές τις ημέρες κυκλοφορούν χιλιάδες δημοσιεύσεις ενημερωτικές αλλά και  χιουμοριστικές  όπου διάφοροι κακόβουλοι χρήστες του διαδικτύου  μέσω των αναρτήσεων αυτών  κατευθύνουν τα θύματα τους σε ιστοτόπους που περιέχουν κακόβουλο λογισμικό το οποίο στην συνέχεια γίνεται μέρος του υπολογιστικού μας συστήματος με ότι αυτό συνεπάγεται.

Ποιες περιπτώσεις πρέπει να προσέχουμε ιδιαίτερα αυτές τις ημέρες της επιδημίας;
Επειδή ο κόσμος έχει ανάγκη αυτές τις ημέρες από επικοινωνία οποιουδήποτε τύπου θα πρέπει να προσέχουμε ιδιαιτέρως τις (online dating) υπηρεσίες γνωριμιών.
Στις εν λόγω ιστοσελίδες εκτός των άλλων γνωριμιών οι οποίες γίνονται σύμφωνα με τους διαδικτυακούς κανόνες των ιστοσελίδων παρεισφρέουν για γνωριμία και διάφορες ευπαρουσίαστες κυρίες συνήθως αλλοδαπές αλλά και ελάχιστες ημεδαπές που προσπαθούν μέσα από σύντομή ερωτική γνωριμία να προκαλέσουν ερωτικά και να ολοκληρώσουν την διαδικτυακή γνωριμία – σχέση τους μέσω των εξ αποστάσεων σεξουαλικών πράξεων (CYBER SEX). Σκοπός τους είναι  να αποσπάσουν μεγάλα χρηματικά ποσά μέσω της γνωστής σε όλους μας διεθνούς απάτης σεξουαλικού εκβιασμού (sextortion).
Ειδικότερα, μέσω της μεθόδου του sextortion οι κυβερνο-εγκληματίες που κρύβονται πίσω από τις ευπαρουσίαστες κυρίες προσπαθούν να πείσουν το θύμα να συνευρεθεί σεξουαλικά και εξ αποστάσεως μαζί τους με σκοπό την καταγραφεί του βίντεο και την μετέπειτα εκβίαση αυτού. Το αποτέλεσμα είναι ο εκβιασμός  στο θύμα για να καταβάλλει μεγάλα χρηματικά ποσά προκειμένου να μην κοινοποιηθεί το επίμαχο υλικό σε διαδικτυακούς φίλους του.  Το χρονικό διάστημα τις επίμαχης ερωτικής επικοινωνίας έχουν αποκτήσει πρόσβαση τεχνηέντως  σε όλες τις επαφές των θυμάτων στους οποίους αποστέλλουν το επίμαχο βίντεο σε περίπτωση που αρνηθεί την  πληρωμής αυτών.

Παρατηρείται μεγάλη κίνηση στα διαδικτυα-κά καταστήματα λόγω της καραντίνας. Τι πρέπει να προσέχουν οι χρήστες των διαδικτυακών καταστημάτων;
Προτείνουμε για τις ηλεκτρονικές αγορές μας την χρήση είτε προπληρωμένων πιστωτικών  καρτών με χρήση του ακριβούς ποσού της διαδικτυακής αγοράς είτε  την χρήση πιστωτικών  καρτών μέσω  πύλης ηλεκτρονικών πληρωμών που διασφαλίζει την διαδικτυακή αγορά μας.

Τι προτείνετε στους διαδικτυακούς χρήστες με αφορμή την υπερβολική χρήση του διαδικτύου λόγω του κορονοιού;
Το Διεθνές Ινστιτούτο για την Κυβερνοασφάλεια (CSI INSTITUTE), με αφορμή τα παραπάνω, προτρέπει τους χρήστες του διαδικτύου να:

  • μην ανοίγουν ηλεκτρονικά μηνύματα (e-mails) από αγνώστους αποστολείς,
  • μην ανοίγουν τυχόν συνημμένα αρχεία σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από άγνωστους αποστολείς.,
  • μην επισκέπτονται επισφαλείς ιστοσελίδες,
  • μην ανταποκρίνονται σε τέτοιου είδους ηλεκτρονικά μηνύματα μέσω των οποίων ζητούνται προσωπικά δεδομένα ή οικονομικά στοιχεία,
  • μην αποστέλλουν ποτέ προσωπικά στοιχεία (ταυτότητα, διαβατήριο, αριθμό φορολογικού μητρώου κ.λπ) ή προσωπικά οικονοµικά δεδοµένα τους (αριθµούς τραπεζικών λογαριασµών, προσωπικούς κωδικούς, αριθµούς πιστωτικών καρτών, πληροφορίες καρτών ΑΤΜ, κωδικούς επαλήθευσης πιστωτικών καρτών κ.λπ.) , μέσω μίας κοινής διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (webmail).,
  • μην επικοινωνούν ποτέ και για κανένα λόγο με τους εκβιαστές αλλά με τις αρμόδιες Αστυνομικές Αρχές,
  • αλλάζουν άμεσα κάθε κωδικό ασφαλείας (password) που νομίζουν ότι διακυβεύεται,
  • αξιολογούν τις ρυθμίσεις ασφαλείας του υπολογιστή τους.,
  • τακτικά ενημερώνουν το λογισμικό στα συστήματα ασφαλείας του Υπολογιστή τους,
  • δεν κλικάρουν ιστοτόπους (λινκ) αμφιβόλου προέλευσης είτε αυτός έχει αποσταλεί μέσω εμαιλ είτε μέσω κοινωνικής δικτύωσης είτε καθ’ οιονδήποτε τρόπο.

Μιλήστε μας για το διεθνές Ινστιτούτο Κυβερνοασφάλειας- (CSI Institute). Ποιος είναι ο σκοπός ίδρυσης του;
Το CSI Institute , αποτελεί σημείο αναφοράς για την προστασία και την ενήμερωση των πολιτών αναφορικά με την ασφάλειά τους στο Διαδίκτυο. Από την πρώτη ημέρα ίδρυσής του στόχος του είναι να βρίσκεται ενεργά δίπλα στους Έλληνες πολίτες, μέσα από διοργάνωση σεμιναρίων, ημερίδων και συνεδρίων σε όλη την Ελλάδα, πράγμα και το οποίο έχει επιτευχθεί και φαίνεται τόσο μέσα από τις δράσεις του όσο και μέσα από την απήχηση που έχει στο κόσμο.
Συνολικά έχει εξειδικεύσει πάνω στον σκοπό του περισσότερους από 450.000 συμπολίτες μας,  Γονείς μαθητές και Επιχειρηματίες τα τελευταία 4 χρόνια που δραστηριοποιείται σε διάφορες Εκπαιδεύσεις, Ημερίδες, Εξορμήσεις αλλά και διά ζώσης Επισκέψεις σε σχολεία, Πολιτιστικά κέντρα, Αίθουσες δημοτικές κ.α εντός και εκτός της χώρας μας.
Στο Ινστιτούτο μας υπάρχει ένα think tank που αποτελείται από εγκληματολόγους και ψυχολόγους με επικεφαλής την Υποψήφια Διδάκτορα Εγκληματολόγο κ. Κέλλυ Ιωάννου όπου μπορείτε να παρακολουθείτε σχεδόν καθημερινά με τα δημοσιεύματα στα κοινωνικά μας δίκτυα και στην ιστοσελίδα μας www.csii.gr και στο facebook/csii.
Το CSI Institute βρήκε άμεσα την ανταπόκριση που του αξίζει και με την υποστήριξη θεσμικών παραγόντων της χώρας μας , προάγει αρχικά την εκπαίδευση σε όλη την ημεδαπή αλλά και αλλοδαπή  και σχεδιάζει την άμεση δια δραστική εκπαίδευση  των παιδιών μας  σε ακριτικές περιοχές, δημιουργώντας εντός του 2020 Ψηφιακό Σχολείο στο οποίο θα παραδίδει μαθήματα κώδικα προγραμματισμού και ρομποτικής δωρεάν, με στόχο την ανάδειξη των νέων ταλέντων. Παράλληλα  Δημιουργεί εκ νέου  την Ψηφιακή Ακαδημίας Γονέων, η οποία μαθαίνει στους γονείς πως να πλοηγούνται ασφαλώς στο Διαδίκτυο, αλλά και πως να είναι δίπλα στα παιδιά τους, να τα καθοδηγούν και να τα νουθετούν μέσα από συμβουλευτική που θα πραγματοποιείται από Ψυχολόγους και Εγκληματολόγους.
Στόχος του μη κεδοσκοπικού Ινστιτούτου CSII είναι να δημιουργήσει παραρτήματα σε κάθε νομό της Ελλάδας, καλύπτοντας όλη την Επικράτεια, και να βρίσκεται ενεργά στο πλευρό κάθε Έλληνα μέχρι τις ακριτικές περιοχές.
Οι πολίτες εφόσον το κρίνουν σκόπιμο μπορούν να επικοινωνούν για συμβουλευτικές  υπηρεσίες σχετικές με το διαδίκτυο  στο Ινστιτούτο μας (CSI INSTITUTE),   τηλ. 211 1821818,   email [email protected] και με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να καταγγέλλουν παράνομες δραστηριότητες που τελούνται μέσω Διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας: Τηλεφωνικά : 111 88

Σχολιάστε το άρθρο

Παρακαλούμε, εισάγετε το σχόλιό σας.
Παρακαλούμε, εισάγετε το όνομά σας.