Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Σεισμός σε Τουρκία και Συρία: Πλησιάζουν τους 9.000 οι νεκροί – Συνεχίζονται πυρετωδώς οι επιχειρήσεις διάσωσης

Δημοσιεύθηκε

στις

Tους 8.764 έχουν φτάσει μέχρι στιγμής οι νεκροί από τους ισχυρούς σεισμούς των 7,8 και 7,7 Ρίχτερ που έπληξαν τη Δευτέρα την Τουρκία και τη Συρία, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τις δύο χώρες, ενώ συνεχίζονται πυρετωδώς οι επιχειρήσεις διάσωσης.

Σύμφωνα με την τουρκική υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών (AFAD), 6.234 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη χώρα από τις ισχυρές σεισμικές δονήσεις.

Στο μεταξύ ο απολογισμός των νεκρών στη Συρία ξεπέρασε τις 2.500, με βάσει τα στοιχεία από τα συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης και την οργάνωση διασωστών που δραστηριοποιείται στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές.

Τα Λευκά Κράνη ανακοίνωσαν στο Twitter ότι οι νεκροί στις περιοχές της Συρίας που ελέγχουν οι αντάρτες ξεπερνούν τους 1.280, ενώ οι τραυματίες τους 2.600.

Διασώστες και διεθνείς οργανισμοί παραμένουν αρκετά απαισιόδοξοι απέναντι στον τελικό απολογισμό του χτυπήματος του εγκέλαδου. Μάλιστα, χθες, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, προχώρησε στην εκτίμηση ότι οι νεκροί των φονικών σεισμών μπορεί να υπερβούν τους 20.000.

Στην πλέον δεινή θέση, όμως, βρίσκεται ο πληθυσμός της Συρίας, καθώς πριν τους σεισμούς το 70% αυτού είχε ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. Μετά από 12 χρόνια πολέμου, η χώρα «αντιμετωπίζει οικονομική κατάρρευση και σοβαρές ελλείψεις νερού, ηλεκτρισμού και καυσίμων» κατά τον ΟΗΕ, επικεντρώνοντας την στήριξή του σε άμεσες ανάγκες, συμπεριλαμβανομένων τροφής, στέγης, μη διατροφικών ειδών και φαρμάκων.

 

Αφίξεις ξένων διασωστών

Ομάδα ειδικευμένη σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης την οποία έστειλε εσπευσμένα η κυβέρνηση της Κίνας έφθασε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης στο αεροδρόμιο των Αδάνων, στην Τουρκία, για να βοηθήσει μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε τη χώρα αυτή και τη Συρία τα ξημερώματα της Δευτέρας, μετέδωσε το κινεζικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

Η ομάδα αποτελείται από 82 μέλη, έχει μαζί της τέσσερις ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά, ενώ το αεροσκάφος που τη μετέφερε θα παραδώσει επίσης στις τουρκικές αρχές 20 τόνους ιατρικού και άλλου υλικού, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η ομάδα θα συντονιστεί με τις τοπικές αρχές, την πρεσβεία της Κίνας στην Τουρκία, τα Ηνωμένα Έθνη και διάφορες άλλες οργανώσεις αρωγής, θα στήσει κέντρο διοίκησης και θα συμμετάσχει σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και στην περίθαλψη τραυματιών, διευκρίνισε το CCTV.

Η ιταλική Πολιτική Προστασία ανήγγειλε την αποστολή νέας βοήθειας στην Τουρκία για την αντιμετώπιση των τραγικών συνεπειών του καταστροφικού σεισμού που έπληξε τη χώρα αυτή και τη γειτονική Συρία.

Στις σεισμοπαθείς περιοχές επιχειρούν ήδη 47 Ιταλοί πυροσβέστες, 11 υγειονομικοί από τις περιφέρειες της Τοσκάνης και του Λατίου και 10 στελέχη της ιταλικής Πολιτικής Προστασίας.

«Παράλληλα, είμαστε έτοιμοι να στείλουμε και άλλη βοήθεια, συμπεριλαμβανομένου του απαραίτητου υλικού για να στηθεί νοσοκομείο εκστρατείας», δήλωσε ο υπουργός αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία Νέλο Μουζουμέτσι.

Μέρος της βοήθειας στην Τουρκία θα μεταφερθεί με πλοίο του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού, σε συντονισμό με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ