Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Σήμερα η συνέντευξη τύπου Μητσοτάκη -Σκέψεις για παράταση του Market pass και για έκτακτο δώρο Πάσχα

Δημοσιεύθηκε

στις

Σήμερα στις 12.30 η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού με θέμα την οικονομία, την ανάπτυξη και την απασχόληση με άρωμα… εκλογών. Στο τραπέζι Market Pass και έκτακτο Δώρο Πάσχα.

Το πάτημα και επίσημα του κουδουνιού για την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, ετοιμάζεται να πατήσει σε λίγες ώρες από τώρα ο Πρωθυπουργός δίνοντας την πρώτη συνέντευξη τύπου με άρωμα… εκλογών.

Η σημερινή συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη θα έχει θέμα την οικονομία, την ανάπτυξη και την απασχόληση και θα λάβει χώρα στις 12:30.

Ο κ. Μητσοτάκης για περίπου μιάμιση ώρα αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπος με τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων και θα υπεραμυνθεί των επιλογών της κυβέρνησης, σε μια περίοδο, άλλωστε, που επίκεινται μια σειρά από θετικές οικονομικές ειδήσεις.

Η εν λόγω συνέντευξη εκτός από έμφαση στα όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα είτε αυτά αφορούν τα μέτρα της πανδημίας για την στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τη στήριξη της εργασίας όσο και για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης με τις επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου, θα δώσει έμφαση επίσης σε νέα μέτρα.

Είναι γενική παραδοχή πώς το κυβερνητικό επιτελείο δεν χρειάστηκε να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη στον τομέα της ενέργειας και συγκεκριμένα για τις επιδοτήσεις ρεύματος και αν λάβει κανείς υπόψιν την εξαγγελία πώς οτι αποθεματικό υπάρχει θα επιστρέφει πίσω στα νοικοκυριά με τη μορφή μέτρων στήριξης τότε είναι πολύ πιθανό σήμερα να ακούσουμε νέα μέτρα.

Κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για ένα νέο αποθεματικό που μπορεί να αγγίξει ακόμη και το 1,2 δις ευρώ, ποσό που προκύπτει από την υπέρβαση των εσόδων και από το γεγονός ότι η κυβέρνηση χρειάστηκε να βάλει λιγότερο «το χέρι στην τσέπη» για την επιδότηση του ρεύματος, καθώς οι τιμές στην ενέργεια έχουν πέσει, κυρίως μετά την επιβολή πλαφόν από την Ε.Ε. στις τιμές του φυσικού αερίου. Ένα σημαντικό ποσό φέρεται να προκύπτει και από την έκτακτη εισφορά στους παρόχους ενέργειας, η οποία, όπως έγινε και με τα έσοδα από τα διυλιστήρια, δεν έχει εγγραφεί στον Προϋπολογισμό, κι έτσι τα χρήματα αυτά λογίζονται ως επιπλέον πόροι.

Τα μέτρα στο τραπέζι

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο επίκεντρο των αναφορών του πρωθυπουργού θα βρεθούν η μείωση των φόρων, η αύξηση στις συντάξεις μετά από 12 χρόνια, οι αυξήσεις στον κατώτατο μισθό, η προσέλκυση επενδύσεων σε πολλές περιπτώσεις διεθνούς κύρους κολοσσών με παράλληλη δημιουργία θέσεων εργασίας, η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία και φυσικά η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μέχρι το καλοκαίρι, για την οποία ο ίδιος εμφανίζεται βέβαιος, ενώ δεν θα λείψουν οι αναφορές στις πολλαπλές δέσμες μέτρων και την εξεύρεση σύγχρονων εργαλείων για την ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στην ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια.

Παράλληλα συζητείται να ανακοινωθεί η χορήγηση έκτακτου επιδόματος (επιταγή ακρίβειας) και το Πάσχα. Στο «τραπέζι» βρίσκεται και η παράταση του Food Pass μέχρι το φθινόπωρο. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί και για τη συνέχιση της επιδότησης στο ρεύμα για όσο χρειαστεί, ενώ συζητείται και η επιδότηση των εισφορών, ως αντιστάθμισμα για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας αλλά και ως αντιστάθμισμα για την αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Απριλίου, η οποία τελικά ίσως να είναι και μεγαλύτερη από ό,τι σχεδιαζόταν.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει ένα νέο πακέτο μέτρων που – πρόκειται να ξεδιπλώσει κατά την προεκλογική περίοδο και – περιλαμβάνει κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, έκτακτο δώρο Πάσχα, ρύθμιση για το αγροτικό πετρέλαιο, αλλά και κατώτατο μισθό πέριξ των 800 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες το ποσό που έχει πέσει στο τραπέζι για το έκτακτο δώρο Πάσχα είναι τα 250 ευρώ.

Αυτό που για την ώρα μένει «στον αέρα» είναι το αν δοθεί διπλό Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα σε 270.000 δικαιουχους – όμοιο με αυτό που δόθηκε και τα Χριστούγεννα – αλλά και το αν θα λάβουν το «μπόνους» της 1,5 δόσης οι δικαιούχοι του επιδόματος Παιδιού.

Στο «τραπέζι» βρίσκονται και φοροελαφρύνσεις. Μεταξύ αυτών, η μείωση του Τέλους Επιτηδεύματος, η μείωση Προκαταβολής Φόρου, ενώ εξετάζεται να δοθεί μία νέα ευκαιρία για 120 δόσεις με «κούρεμα» προσαυξήσεων.

Βέβαια να τονιστεί οτι κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για μια συνέντευξη Τύπου που δεν θα έχει εκπλήξεις καθώς και για μέτρα που δεν θα εξαγγελθούν ακόμα τουλάχιστον καθώς έπονται δυο ακόμα συνεντεύξεις πιο κοντά στις εκλογές και είναι αρκετά πιθανό ο Πρωθυπουργός να επιλέξει αυτές τις ημερομηνίες για νέες εξαγγελίες και ζεστό χρήμα στις τσέπες των νοικοκυριών και ψηφοφόρων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ