Ελάτε στην παρέα μας

Αφιερώματα

Ρεπορτάζ: Η καταιγίδα που «σάρωσε» το Ηράκλειο Αττικής – Ζημιές και σε Νέα Ιωνία, Γαλάτσι και Πεύκη

Δημοσιεύθηκε

στις

Εκατοντάδες ξεριζωμένα δέντρα, κλειστοί δρόμοι και ανυπολόγιστες ζημιές σε σπίτια και καταστήματα

Τρίτη και 13… με όλη την έννοια της φράσης ήταν αυτή που μας πέρασε για κάποιες από τις περιοχές των βορείων προαστίων. Τα ξημερώματα της ίδιας ημέρας, ξέσπασε σφοδρή κακοκαιρία με καταιγίδες και ισχυρούς ανέμους που πραγματικά «σάρωσαν» ό,τι βρέθηκε στο πέρασμά τους.

Το Ηράκλειο Αττικής ήταν χωρίς αμφιβολία η περιοχή που επλήγησε περισσότερο, ερχόμενη αντιμέτωπη με καταστάσεις άνευ προηγουμένου. Η δυνατή νεροποντή και ο ισχυρός αέρας έριξαν δέντρα πάνω σε αυτοκίνητα, προκαλώντας σε κάποια σημαντικές υλικές ζημιές, ενώ έσπασαν και τζαμαρίες εταιρείας στην περιοχή. Ο αέρας έσκισε τέντες, ξεκόλλησε ταμπέλες και άλλα αντικείμενα, σήκωσε ακόμα και κεραμίδια από σπίτια, ενώ πάνω από 200 δέντρα ξεριζώθηκαν και υπέστησαν πτώση σε αναρίθμητα σημεία της πόλης.

Ως αποτέλεσμα, έκλεισε η οδός Πλαπούτα, ενώ κλειστές παρέμειναν για αρκετή ώρα και οι οδοί Μαρίνου Αντύπα, Δερβενακίων και Ανατολής, με πεσμένα δέντρα να καλύπτουν και όλα τα στενά της Πρασίνου Λόφου. Στο μεταξύ και όσο συνεργεία του Δήμου και της Περιφέρειας Αττικής προσπαθούσαν να εξομαλύνουν την κατάσταση, δέντρο είχε πέσει και στις γραμμές του ΗΣΑΠ, μεταξύ των σταθμών Ειρήνης και Ηρακλείου διακόπτωντας την ομαλή διέλευση των συρμών και προκαλώντας μεγάλη κυκλοφοριακή συμφόρηση σε όλες τις γύρω περιοχές.

Αυτοψία στις καταστροφές πραγματοποίησε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης συνοδευόμενος από τον Αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας Β. Κόκκαλη και την Αντιπεριφερειάρχη Β. Τομέα Λ. Κεφαλογιάννη, αφού ενημερώθηκε από τον Δήμαρχο Ηρακλείου Ν. Μπάμπαλο για την κατάσταση.

Η επιστροφή στην λειτουργικότητα

Εν τέλει, μετά από πολύωρες προσπάθειες με την βοήθεια των εργαζομένων του Δήμου, της Περιφέρειας, της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής κατάφερε να επαναφέρει τη λειτουργικότητα της πόλης. Η κακοκαιρία που έπληξε το Ηράκλειο ήταν πρωτοφανής, η αντίδραση των δημοτικών υπηρεσιών, όμως, με τη συνεργασία όλων αποδείχθηκε αποτελεσματική.

Πλέον σε πρώτο πλάνο περνάνε οι καταγραφές των ζημιών στις περιουσίες των πολιτών οι οποίες θα γίνουν από μεικτά κλιμάκια της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου και της Περιφέρειας Αττικής. Ήδη, από το πρωί της καταστροφής, τα πρώτα κλιμάκια, που συστήθηκαν με εντολή του δημάρχου, Νίκου Μπάμπαλου, βρέθηκαν στις πληγείσες περιοχές για να καταγράψουν την κατάσταση. Όποιος κάτοικος ή επιχειρηματίας έχει υποστεί ζημιές στο Ηράκλειο και θέλει να γίνει αυτοψία στον χώρο του μπορεί να καλεί στα τηλέφωνα 2132000249, 2132000250, 2132000133, 2132000102 προκειμένου οι αναφορές να κοινοποιηθούν στις αρμόδιους κρατικούς φορείς για την αποζημίωσή τους.

 

Ν. Μπάμπαλος: “Υπάρχει θέληση για να επουλώσουμε τις πληγές μας”

Με ανάρτησή του ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Νίκος Μπάμπαλος απέστειλε μήνυμα στήριξης πρους τους πολίτες: “Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψουν αυτό που ζήσαμε. Υπάρχει όμως θέληση και συντονισμένες προσπάθειες για να επουλώσουμε τις πληγές μας. Δεν υπάρχουν λόγια για να ευχαριστήσω τους δημοτικούς υπαλλήλους, τους δημότες, τους φορείς που μας συνέτρεξαν και, όλοι μαζί, καταφέραμε, να στήσουμε την πόλη και πάλι στα πόδια της. Θα παραμείνουμε στους δρόμους της πόλης για ο,τι χρειαστεί.”

Δέσμη μέτρων για τους πληγέντες κατέθεσε ο Κ. Κουτρούλης

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της παράταξης “Πνοή” Ηράκλειο, κ. Κυριάκος Κουτρούλης, μετά την αυτοψία που πραγματοποίησε στις πληγείσες περιοχές της πόλης από το πέρασμα της κακοκαιρίας, κατέθεσε δέσμη μέτρων:

1. Κήρυξη της πόλης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με απόφαση της Περιφέρειας.
2. Διεκδίκηση πλήρους αποζημίωσης των πληγέντων
3. Αναστολή καταβολής κάθε φορολογικής η ασφαλιστικής υποχρέωσης.
4. Αναστολή λήψης αναγκαστικών μέτρων είσπραξης.
5. Άμεση καταβολή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στους πληγέντες.”

Δεν γλίτωσε” η Νέα Ιωνία

Ζημιές από την κακοκαιρία υπέστη και ο Δήμος Νέας Ιωνίας. Οι σαρωτικοί άνεμοι πέρασαν από την Πλατεία Αναπήρων αφήνοντας κατοίκους χωρίς ρεύμα. Δέντρα έπεσαν μεταξύ άλλων στην πλατεία Ελευθερίας, στην Καλογρέζα, αλλά και τον Περισσό, ενώ υπάρχουν αναφορές για ζημιές στο Δημοτικό στάδιο. Η κινητοποίηση του ήταν άμεση, καθώς εργαζόμενοι του Δήμου, η Δημοτική Αστυνομία, η Περιφέρεια Αττικής, το Πυροσβεστικό Σώμα, η Ελληνική Αστυνομία, η ΔΕΗ και εθελοντές συνέβαλαν στην αντιμετώπιση της κρίσιμης κατάστασης.

Παρόντες από την πρώτη στιγμή ήταν η Δήμαρχος Νέας Ιωνίας Δέσποινα Θωμαΐδου, η Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Αγγελική Σακκαλόγλου και ο Αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας Αντώνης Καρβουνιάρης, στο πλαίσιο της προσπάθειας αποκατάστασης των ζημιών και επαναφοράς της πόλης στην πρότερη κατάστασή της.

Επιπλέον, την πόλη επισκέφθηκε η Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Αθηνών Λουκία Κεφαλογιάννη η οποία διαπίστωσε το μέγεθος της καταστροφής και μετέφερε στον Περιφερειάρχη την ανάγκη στήριξης της πόλης.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες που έχουν υποστεί ζημιές σε κτίρια από τη ξαφνική κακοκαιρία, μπορούν να υποβάλλουν τα αιτήματά τους για την καταγραφή ζημιών στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του Δήμου: [email protected] ή να καλέσουν στο τηλέφωνο 210 2776100.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και οι 2 πόλεις

Μετά την αίτηση του δημάρχου, Νίκου Μπάμπαλου, προς την Περιφέρεια Αττικής ο Δήμος κηρύχθηκε δια μέσου της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Το δημοτικό συμβούλιο της πόλης, έπειτα από σύσκεψη του δημάρχου και των επικεφαλής των παρατάξεων, αποφάσισε να ζητήσει από τους αρμόδιους φορείς αφενός την προκαταβολή μέρους των όποιων αποζημιώσεων προκύψουν για τους πληγέντες, αφετέρου ρυθμίσεις αναστολής της πληρωμής των οφειλών τους σε Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες.

Και όλα αυτά την στιγμή που τα μεικτά κλιμάκια των μηχανικών Δήμου και Περιφέρειας Αττικής – σύνολο 8 ομάδες των 2 ατόμων – συνεχίζουν εντατικά τους ελέγχους προκειμένου να πραγματοποιήσουν τις απαιτούμενες αυτοψίες στις ιδιωτικές περιουσίες και τους δημοτικούς χώρους που έχουν υποστεί ζημιές, για να προωθηθούν, όσο το δυνατό συντομότερα, τα αιτήματα για τις αποζημιώσεις από τα ειδικά κρατικά κονδύλια των αρμόδιων υπουργείων.

Το ίδιο ισχύει και για τη Νέα Ιωνία όπου η η κήρυξη του Δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κρίθηκε απαραίτητη για την αντιμετώπιση της δυσμενούς κατάστασης της οποίας απαιτείται η άμεση επέμβαση της πολιτείας και η άμεση οικονομική ενίσχυση των πληγέντων κατοίκων.

Το ΠΑΛΑΙ Γαλατσίου και η Πεύκη ανάμεσα στα “θύματα”

Μετά το Ηράκλειο Αττικής και τη Νέα Ιωνία, το Γαλάτσι αποτέλεσε ένα ακόμα “θύμα” της πρωινής κακοκαιρίας.

Το ξαφνικό μπουρίνι προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στο ΠΑΛΑΙ Γαλατσίου, καθώς έπεσε η οροφή με αποτέλεσμα τα νερά να περάσουν μέσα στον εσωτερικό χώρο και να προκαλέσουν ζημιές στην αίθουσα που γινόταν οι θεατρικές παραστάσεις. Επιπλέον, στον χώρο στο πίσω μέρος όπου γινόταν συναυλίες οι ζημιές είναι αναρίθμητες, όπως επίσης και στο χώρο του λούνα παρκ ο οποίος καταστράφηκε εντελώς.

Στο μεταξύ, ο αέρας σήκωσε βαριά κουβούκλια και τα μετέφερε σε μεγάλες αποστάσεις, ενώ στο ένα απ’ αυτά υπήρχε φύλακας μέσα ο οποίος τραυματίστηκε.

Στην περιοχή βρέθηκε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Β1’ Βόρειου Τομέα Αθηνών και Τομεάρχης Εσωτερικών Κώστας Ζαχαριάδης, ο οποίος πραγματοποίησε αυτοψία τόσο στο ΠΑΛΑΙ, όσο και στις υπόλοιπες πληγείσες περιοχές του Ηρακλείου και της Νέας Ιωνίας, επισημαίνοντας την άμεση ανάγκη αποζημίωσης των πολιτών.

Τέλος, από την κακοκαιρία δεν γλίτωσε και η περιοχή της Πεύκης. Μάλιστα, οι ιδιοκτήτες και θαμώνες διάσημης καφετέριας της Λεωφ. Ειρήνης είχαν την ατυχία να δουν τη στέγη της «γκρεμισμένη» από τους ισχυρούς ανέμους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ